Mener Norges Bank må trå forsiktig: – Kan få kronen mot seg

(E24) Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov mener Norges Bank kan risikere kronetrøbbel. Han kommer med tre årsaker til de dystre utsiktene.

Sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov mener Norges Bank må trå forsiktig.
Publisert: Publisert:

Handelsbanken-økonomen har en klar anbefaling til Norges Bank før de skal holde rentemøte fredag neste uke.

– Renten blir etter alle solemerker liggende i ro. Men Norges Bank må samtidig stramme til retorikken. Ifølge den gjeldende rentebanen fra mars er det fem til ti prosent sannsynlighet for enda en renteheving i juni. Men den sannsynligheten har nå økt, skriver han i en rapport torsdag.

– Dersom Norges Bank skulle fortsette å insistere på at det første kuttet mest sannsynlig kommer i september, vil de risikere å få kronekursen – som allerede er vel to prosent svakere enn anslått – enda mer mot seg. Norges Bank har nok ikke så mange andre muligheter enn å fremstå som haukete neste uke, fortsetter økonomen.

Til E24 sier Hov at det nå er en viss sannsynlighet for at det ikke blir noe rentekutt i 2024, og at det spesielt er tre grunner til at han kommer med disse uttalelsene:

1.

– Forventningene til rentekutt blant Norges handelspartnere, og spesielt i USA, skyves ut i tid. Det skyver også forventningene til rentekutt i Norge.

Torsdag kom også nyheten om at amerikansk økonomi vokste med 1,6 prosent i første kvartal, som sender forventningene om rentekutt i USA enda lenger ned.

– Dette er dårlig nytt med tanke på tidspunktet for rentekutt både i USA og her hjemme, sier Hov.

Amerikansk økonomi vokste med 1,6 prosent i første kvartal.

2.

– På tross av at rentekuttene i Norge vil kunne dra ut i tid, så ligger kronekursen svakere enn det Norges Bank har sett for seg. Altså er risikopremien til kronen økt, og investorene krever en større risikopremie for å investere i kronen, sier Hov.

Derfor mener han at Norges Bank må trå forsiktig neste fredag, for at kronekursen ikke skal falle enda lenger under forventningene.

3.

Den tredje faktoren Hov peker på er inflasjonen.

– Lønnsoppgjøret endte høyere enn det Norges Bank forventet. Dette vil gjøre at inflasjonen kan holde seg høyere lengre. Og igjen gjøre at rentekuttene drar ut i tid, mener Hov.

– Det er viktig å påpeke at Norges Bank foreløpig har signalisert ett kutt for høsten, sannsynligvis i september. Det er nå veldig lite som skal gå galt før dette må skyves på. Og vi tror at vi er der nå. Faktisk, kanskje i så sterk grad at det ikke vil komme noe rentekutt i år i det hele tatt.

Flere venter senere kutt

Hov og Handelsbanken er ikke alene om å vente utsatt rentekutt:

Publisert: