Rekordår for DNB

(E24) Rentefesten fortsatte for DNB i fjerde kvartal. Banken økte resultatet før skatt til 11,4 milliarder kroner og styret vil foreslå et utbytte på nær 25 milliarder.

Konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner i DNB. Her fra en tidligere kvartalspresentasjon.
Publisert: Publisert:

DNB åpner regnskapsbøkene for fjerde kvartal onsdag morgen.

  • Kvartalsrapporten viser at banken fikk et resultat før skatt på 11,4 milliarder kroner. Det var opp fra 10,5 milliarder kroner i fjerde kvartal året før.
  • Bankens netto renteinntekter var på 16 milliarder kroner i fjerde kvartal. Det var opp fra 14,1 milliarder kroner i samme periode året før.
  • Resultatet før skatt for hele 2023 steg til rekordhøye 50,4 milliarder kroner fra 40,6 milliarder i 2022.
  • Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat før skatt på 12,4 milliarder kroner, mens de ventet netto renteinntekter på 16,3 milliarder kroner, ifølge estimater samlet inn av Bloomberg.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken. Det er bankens hovedkilde til inntekter, skriver E24.

DNB melder at «resultatene er sterke i alle kundesegmenter». DNB-sjef Kjerstin Braathen sier i en pressemelding at banken leverer «solide resultater» i kvartalet og for hele året.

Vil dele ut utbytte på 25 mrd.

DNB-styret legger også frem forslaget til årets utbytte til aksjonærene. Det er på 16 kroner pr. aksje. Utbyttet vil tilsvare et samlet beløp på 24,7 milliarder kroner.

Året før var utbyttet på 12,50 kroner pr. aksje.

Største aksjonær er staten, som sitter på 34 prosent av aksjene gjennom Nærings- og fiskeridepartementet, etterfulgt av Sparebankstiftelsen DNB med 8,4 prosent av aksjene og Folketrygdfondet med en eierandel på 5,9 prosent.

Bankene tjener mer når rentene stiger.

Og de siste årene har DNB og de andre bankene satt rentene kraftig opp i takt med at Norges Bank har hevet styringsrenten.

Den siste renteøkningen fra Norges Bank kom i desember. Da ble styringsrenten økt til 4,5 prosent.

På rentemøtet i januar ble renten holdt uendret, og Norges Bank varslet at den trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover.

Setter av mer til tap

DNB har hatt lave tap i lengre tid. I fjerde kvartal satt banken til side 920 millioner kroner til utlånstap, opp fra 674 millioner i samme periode i fjor.

Avsetningen skyldes hovedsakelig «enkeltkunder i bedriftssegmentet», melder DNB.

– Norsk økonomi har vist seg usedvanlig robust, og vi tror fortsatt på en myk landing i 2024, sier Braathen.

– Men bildet er todelt. Det er svært tøft i noen bransjer, som for eksempel bygg og anlegg, mens det fortsatt er høy fart i blant annet energi- og leverandørindustrien, sier hun.

For hele 2023 satt DNB til side 2,6 milliarder kroner til utlånstap. I 2022 var bildet motsatt, da DNB tilbakeførte 272 millioner som var regnet som tap.

Les også

Nyboligsalget: – Aldri målt svakere

Meglerhuset til DNB tjente mindre i kvartalet.

  • Resultatet før skatt i DNB Markets falt til 695 millioner kroner fra 921 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor.
  • I samme periode var inntektene ned til 2,1 milliarder kroner fra 2,3 milliarder kroner.

DNB Markets får provisjonsinntekter når meglerhuset tilrettelegger for transaksjoner i kapitalmarkedet, som for eksempel ved børsnoteringer eller ved oppkjøp og sammenslåinger.

Meglerhuset handler også med rentepapirer, valuta og råvarer.

Publisert: