DNB tjente 10,2 milliarder etter skatt i første kvartal

(E24) Storbanken tjener mindre på renter ettersom rentenivået ser ut til å ha nådd toppen.

Publisert: Publisert:

DNB åpner regnskapsbøkene for første kvartal tirsdag morgen.

  • Kvartalsrapporten viser at DNB reduserte resultatet fra 10,5 milliarder kroner i første kvartal i fjor. Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat etter skatt på 9,5 milliarder kroner, ifølge estimater samlet inn av Bloomberg.
  • Netto renteinntekter økte til 15,5 milliarder kroner fra 14,6 milliarder i første kvartal i fjor. På forhånd var det ventet 15,9 milliarder kroner. Det var ventet netto renteinntekter på 15,9 milliarder kroner.

Sammenliknet med fjerde kvartal falt renteinntektene med 2,9 prosent, ifølge kvartalsrapporten.

«Utflatingen skjer i takt med at rentenivået ser ut til å ha nådd toppen», skriver DNB i pressemeldingen.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken. Det er bankens hovedkilde til inntekter, skriver E24.

– På vei mot myk landing

DNB og andre banker har satt utlånsrentene opp i raskt tempo i takt med Norges Banks rentehevinger. Bankene tjener mer penger når rentene stiger.

Norges Bank har holdt styringsrenten uendret på 4,5 prosent siden rentemøtet i desember i fjor.

DNB skriver at resultatet drives frem av god utvikling i bedriftsmarkedet i Norge, men også internasjonalt. I tillegg bidrar også det høye rentenivået til sterke resultater.

– En sterkere start på året enn ventet styrker troen på at norsk økonomi er på vei mot en myk landing. Norge har lykkes med å holde folk i arbeid og samtidig få ned prisveksten på en kontrollert måte. 2024 ligger også an til å bli et år med vekst i reallønningene. Det er gode nyheter, sier Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB, i en uttalelse.

DNBs meglerhus og investeringsbank, DNB Markets, hadde en omsetning på over 2,20 milliarder kroner. Det er ned fra 2,36 milliarder samme periode i fjor. Resultatet før skatt endte på 1,09 milliarder kroner.

Største aksjonær i DNB er staten, som sitter på 34 prosent av aksjene gjennom Nærings- og fiskeridepartementet, etterfulgt av Sparebankstiftelsen DNB med 8,4 prosent av aksjene og Folketrygdfondet med en eierandel på 5,9 prosent.

– Færre trenger avdragsfrihet

DNB skriver at utlånsporteføljen har holdt seg robust gjennom rentehevingene. Tapsavsetningene i første kvartal var på 323 millioner kroner.

DNB Markets anslår at boligprisene vil øke med 3 prosent i år og 6 prosent neste år.

– Det er færre som trenger avdragsfrihet og utvidet løpetid enn på samme tid i fjor. Vi har også sett en sterk vekst i søknader om finansieringsbevis siden nyttår, og venter at den trenden vil fortsette, sier Braathen.

Sbanken-bråk

Det har den siste tiden vært mye støy rundt overføringen av alle Sbanken-konseptets kundedata til én felles teknisk plattform i DNB.

E24 har gjennom en rekke saker skrevet om misfornøyde Sbanken-kunder.

– Selve flyttingen gikk bra, og det er vi glade for. Samtidig forstår vi at kundene ikke har bedt om disse endringene, og vi tar med oss tilbakemeldingene deres videre, sier Braathen i uttalelsen.

Publisert: