EØS-tilsyn støtter bemannings­bransjen i million­søksmål mot staten

(E24) Bemanningsbyråer har saksøkt staten for 40 millioner kroner etter nye regler som forbyr bemanningsbyråer. Nå har de EØS-tilsynet Esa som støttespiller.

Advokat Jan-Magne Langseth representerer flere bemanningsbyråer i en av sakene mot Norge. Han har stor tro på at de kommer til å vinne frem i erstatningssøksmålet.
Publisert: Publisert:

I april i fjor ble det innført strenge regler mot bruken av vikarbyråer.

Reglene er ment å stanse bruken av innleid arbeidskraft.

I tillegg ble det innført et totalforbud mot bruk av innleie i bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold.

Bemanningsbyråene som er påvirket av de nye reglene har tatt flere rettslige skritt mot staten for å få stanset eller få unntak fra reglene, skriver E24.

På vegne av 11 norske bemanningsforetak og et polsk rekrutteringsbyrå, har advokatene Nicolay Skarning og Jan Magne Langseth i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig saksøkt staten med krav om millionerstatning.

– Kjernen er at dette er en restriksjon på adgangen på å yte tjenester som ikke kan rettferdiggjøres ut ifra legitime hensyn, sier Langseth, som før helgen leverte et 50 sider langt skriftlig innlegg til EFTA-domstolenEFTA-domstolenDomstolen som tar seg av saker som handler om EØS-rettslige saker..

Nå har de tilsynsorganet for EØS-avtalen, Esa (Efta Surveillance Authority), med på laget i søksmålet mot staten.

Les også

Alternative investeringer: Dette bør du vite om gull, vin og klokker

Mener reglene ødelegger markedet

Det foregår minst tre rettsprosesser akkurat nå.

Prosessen som er mest aktuell i disse dager er erstatningssøksmålet mot staten fra de 11 bemanningsbyråene og det polske rekrutteringsselskapet.

De har saksøkt staten med krav om erstatning. Kravet er på 40 millioner kroner, men kan også utvides, opplyser advokatene som representerer byråene.

Tilsynsorganet Esa har en annen pågående sak mot Norge i EFTA-domstolen som handler om lovligheten til innleiereglene.

  • Les mer om den rettsprosessen i faktaboksen under.

Dersom Norge skulle tape den saken, har vikarbyråene fortsatt ikke krav på erstatning for tiden innleieforbudet var innført. Det er bakteppet for dette erstatningssøksmålet.

– For det første blir jo markedet ødelagt når forbudet har trådt i kraft. Hvis man ikke tar ut søksmål nå, kan sakene bli foreldet, sier advokat Jan Magne Langseth til E24.

– Bryter vikardirektivet

Erstatningssøksmålet går for Oslo tingrett.

Siden saken berører EØS-avtalen, har tingretten bedt EFTA-domstolen om en rådgivende uttalelse om de vanskeligste spørsmålene knyttet til EØS-avtalen.

Dette skal Oslo tingrett bruke for å avgjøre saken.

Advokat Langseth sier uttalelsen EFTA-domstolen skal komme med i stor grad er bindene i praksis. Han har også stor tro på at de kommer til å få gehør i EFTA-domstolen, siden Esa allerede har åpnet traktatbruddssak mot Norge for brudd på EØS-avtalen.

Før EFTA-domstolen skal komme med sin uttalelse skal flere parter få komme med sine innlegg til domstolen. Tilsynsorganet Esa har levert et innlegg.

Bygget som huser EFTA-domstolen i Luxembourg. Domstolen skal ta stilling til Norges nye regler for innleid arbeidskraft.

Av prinsipp gir ikke Esa ut skriftlige uttalelser i pågående saker.

– Det jeg imidlertid kan si er at substansen i observasjonene vi har levert til EFTA-domstolen i denne saken er i tråd med synspunktene fra Esas brev sendt til Norge om åpning av formell traktatbruddssak vedrørende innleieforbudet, sier kommunikasjonssjef i Esa, Jarle Hetland til E24.

Han snakker om åpningsbrevet Esa sendte til Norge i traktatbruddssaken de fører parallelt.

– Etter å ha vurdert informasjonen fra myndighetene, finner Esa at Norge bryter vikardirektivet og friheten til å yte tjenester over hele EØS, skrev Esa i en pressemelding den gangen.

Med andre ord: Hetland sier Esas innlegg i erstatningssøksmålet er i tråd med et brev der de mener at Norge har brutt EØS-avtalen.

Fristen for å komme med innspill til EFTA-domstolen gikk ut 19. april.

Det er flere andre parter som kan komme med sine innspill i denne saken – blant annet EU-kommisjonen, som er EU sin utøvende myndighet. Kommisjonens uttalelse i saken er mer generell.

Det er advokat Ida Thue hos Regjeringsadvokaten som er på saken fra statens side.

– Viktig del av regjeringens arbeid

Det er advokat Ida Thue hos Regjeringsadvokaten som representerer staten ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet i saken.

I uttalelsen til EFTA-domstolen fastholder regjeringen at innstrammingene i reglene er i tråd med EØS-retten.

– Innstrammingene er en viktig del av regjeringens arbeid med å sikre et arbeidsliv preget av faste og direkte ansettelser. Regjeringen ønsker et høyt beskyttelsesnivå for den norske arbeidsmarkedsmodellen, for arbeidstakerne, og for helse og sikkerhet, sier Thue.

Staten viser til at faste og direkte ansettelser er hovedregelen også i EU, og at innstrammingene allerede har ført til at flere har fått jobb direkte i virksomhetene. Dette er særlig tydelig i byggenæringen, både i Oslo-området og ellers i landet, mener Thue.

Tyskland har også gitt innspill i saken. Deres innlegg støtter den norske staten.

Kan komme rundt nyttår

Neste steg i denne saken er muntlige høringer i EFTA-domstolen. Det kan skje allerede før sommeren, tror advokat Langseth.

Før den muntlige høringen vil det komme en rapport der alle parters synspunkter under den skriftlige høringen vil bli gjort kjent. Etter den muntlige høringen kommer den rådgivende uttalelsen.

Den kan komme rundt nyåret, spår Langseth. Til slutt skal saken opp igjen i Oslo tingrett.

Saken kan derfor bli avgjort før valgkampen til stortingsvalget 2025 starter.

Publisert: