13 til sykehus etter brann i tunnel

Fjærlandstunnelen mellom Jølster og Sogndal blir stengt i flere dager etter at det oppsto brann mandag kveld.

OMFATTENDE SKADER: Det har rast stein, revet hull på sikkerhetsnettet, og fjellet har sprukket opp i tunnelen på grunn av varmen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Tunnelen har vært stengt siden det oppsto brann i 22.30-tiden mandag kveld. Statens vegvesen jobber nå med å få oversikt over skadene.

– Det har vært sterk varmeutvikling fra brannen, og det har rast ned en del stein der feiebilen sto i brann. Det er revet hull på sikkerhetsnettet i taket, og det ytterste laget av fjellet har sprukket opp over et større område på grunn av den sterke varmen, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen.

En geolog har vært inne i tunnelen og vurdert skadene, men vil ikke konkludere før han har sett dem på nært hold ved å bruke en plattformbil, ifølge Finden. De skal inn igjen i tunnelen etter klokken 16.00, for å se nærmere på tunneltaket. En gravemaskin har tatt ned de største løse delene allerede.

– Det vil ta flere dager å reparere tunnelen etter brannen, men vi vil sette i gang med styrt trafikkavvikling gjennom tunnelen så fort vi kan – kanskje om to-tre dager, sier Finden.

Omkjøring er via fergesambandet Dragsvik-Hella og Høyanger.

– Vi har folk ute for å følge med på omkjøringsveien, og vi vil sette inn ekstraferger på nattetid, sier Finden.

UTBRENT: En ledebil kjørte kolonne fra Jølster mot Sogndal med flere biler bak seg da det oppsto brann i en feiebil.

13 sendt til sykehus

Det var i 22.30-tiden mandag kveld at det ble meldt om brann inne i den over seks kilometer lange Fjærlandstunnelen i Sogn og Fjordane. Etter hvert ble det meldt at 13 personer var hentet ut av tunnelen, alle med røykskader. De ble sendt til Førde sentralsykehus med ambulanse og helikopter.

Sykehuset skriver i en pressemelding at alle har lettere fysiske skader og blir liggende til observasjon over natten.

Tirsdag formiddag ble én av de 13 skrevet ut av sykehuset. De 12 andre er foreløpig til observasjon. Det er åtte menn og fire kvinner i alderen 20–25 år.

Brannen ble meldt slukket klokken 00.45.

– Hvor dramatisk har dette vært?

– Vi har ikke hatt kontroll før nå nylig. Det er en del nedfall fra taket på grunn av varmeutviklingen. Tunnelen er nå stengt, sa vaktleder Espen Rysjedal ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane sent mandag kveld.

Vedlikeholdsarbeid

Tunnelen mellom Jølster og Sogndal var delvis stengt på grunn av vedlikehold da brannen startet omtrent én kilometer inn i tunnelen fra Jølster-siden.

Vegvesenet opplyser at det var to spylebiler og en feiebil som drev arbeid i tunnelen da det oppsto brann i sistnevnte. En av spylebilene var da allerede ute av tunnelen, den andre var på vei ut.

En ledebil som kjørte kolonne fra Jølster mot Sogndal hadde en tankbil og seks personbiler etter seg da brannen i feiebilen startet.

I 01-tiden opplyste politiet at alle involverte personer, totalt 13, var gjort rede for. Da var finsøk gjennomført og ingen var savnet. Bilene til de 13 personene står igjen inne i tunnelen.

BRANN: Nødetatene på stedet mandag kveld.

Store ødeleggelser

Ifølge Vegtrafikksentralen er det store ødeleggelser i tunnelen, og det kan ta flere dager før den åpner igjen. Eksperter skal tirsdag vurdere tilstanden.

– Hvor lenge vil tunnelen være stengt?

– Den er stengt til Vegtrafikksentralen får sett på den. Det skjer ikke før fjellet er kaldt. Akkurat nå er fjellet for varmt. Det kommer ikke til å skje noe i natt. Tunnelen forblir stengt, sa Rysjedal ved 110-sentralen i natt.

Fjærlandstunnelen er en tunnel på riksvei 5 i Sogn og Fjordane. Tunnelen er 6397 meter lang og går mellom Jølster og Sogndal.

Vegtrafikksentralen opplyser at det er omkjøring via riksvei 55 og fergesambandet Hella-Dragsvik, og at arbeidet i Høyangertunnelen er satt på vent inntil videre på grunn av den økte omkjøringstrafikken.

Publisert: