Ny rusrapport: - Økt bruk av ecstasy blant unge bekymrer

En ny rapport om rustrender i Bergen som blir lagt frem i dag slår fast at bruken av ecstasy/MDMA øker.

RAPPORT: En ny rapport om rustrender viser at ecstasy- og LSD-bruken øker. Nye miljøer rekrutteres. ILLUSTRASJONSFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi har fått en sterk økning i bruk av ecstasy. Det er også registrert flere nye brukermiljøer. Unge som kanskje ikke helt kjenner virkningen, viser seg i statistikken. Ecstasy er kjent som det store partydopet. Dette bekymrer oss, sier Erling Pedersen, som er administrerende direktør i Stiftelsen Bergensklinikkene.

Kartlagt siden 2002

Den såkalte Føre Var-rapporten for halvårsperioden oktober 2015 – mars 2016, gir også hovedfunn i form av økning i tilgjengelighet av LSD og bruk av Rivotril (klonazepam), mens man ser en nedgang i tilgjengelighet på GHB/GBL. Føre Var har kartlagt rustrender i Bergen siden 2002.

Les også:

Les også

Disse to får betalt for å bry seg: - Det er drømmejobben, sier Anne (33)

— Vi har veldig mange informanter når disse rapportene blir sydd sammen. Toll, politi, fengsel, akuttmottak, legevakt, dørvakter på utesteder osv. Vi har også kontakter i etablerte rusmiljøer, sier Pedersen. Les også:

Les også

Tim sat timesvis i badstove kvar dag i ein måned. Giften måtte ut av kroppen.

Stabil tendens

Ved siden av intervju med informanter, henter man inn kvalitative og kvantitative data basert på alkohol— og medikamentsalg, beslag, rusmiddeltesting, behandling, nettsider og aviser.

Direktøren sier at det også vært økning i tilgjengelighet og illegal bruk av benzodiazepinet Rivotril.

— Mer positive funn er at den stabile tendensen for illegal bruk av buprenorfin (Subutex/Suboxone), metadon og heroin fortsetter. En annen ting vi registrerer er at bruken av cannabis øker i en del ungdomsmiljøer.

Les også:

Les også

Ber russebilsjåførene sette klare krav

Støtte fra HelsedirektoratetFøre Var-modellen er utviklet ved Kompetansesenter Rus – region vest (KoRus vest Bergen), Stiftelsen Bergensklinikkene. Arbeidet er en av oppgavene som Kompetansesenteret utfører med finansiering fra Helsedirektoratet.

Tidligere utgitte Føre Var — rapporter er tilgjengelige på Stiftelsen Bergensklinikkenes nettside.

Publisert: