Skal bruke egne erfaringer til å hjelpe andre

Anne (33) og Anders (34) husker hvor viktig det var å snakke med tidligere avhengige da de prøvde å slutte med rus. Nå skal de hjelpe andre som sliter.

HAR ERFARING: Anne Djønne Eriksen og Anders Sundbotten skal hjelpe rusavhengige i Bergen som en del av et team på fire. - Med våre egne erfaringer kan ingen si at vi ikke vet hva vi snakker om. Vi har jo vært der selv, sier Sundbotten. Her fra kontoret i sentrum.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Når vi treffer folk, møtes vi som likemenn.En behandler kan ikke vite akkurat hva som går igjennom hodet ditt, men vi vet mye. Vi har vært der selv. På den måten tror jeg vi kan være veldig viktige for folk som sliter med rus, sier Anne Djønne Eriksen (33).

På et kontor ved Strandkaien sitter hun sammen med Anders Sundbotten (33). BT skrev tidligere om hvordan han klarte å slutte å ruse seg etter 20 år, etter å ha tatt en overdose som nesten kostet ham livet.

Nå er Eriksen og Sundbotten to av fire medlemmer av Bergens ferske dropout-team. Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen har i samarbeid med Albatrossen ettervernssenter fått støtte fra helsedirektoratet til å starte opp et team med fire erfaringskonsulenter som skal være tilgjengelige for rusavhengige i Bergen.

Svært tilgjengelige

— Vi skal også drive oppsøkende arbeid ved byens russcener. Vi har ingen kontortid, og folk kan ringe oss når som helst. Derfor blir det mye jobb både på kveld og i helger, sier Sundbotten.

Les også:

Les også

Sirill (18) tok et valg. Nå er hun lei av alle spørsmålene.

Kristina Åkerblom er psykologspesialist og jobber ved Avdeling for rusmedisin. Hun forteller at satsingen representerer en ny trend innenfor rusfeltet. Allerede har både de og andre behandlingssteder tatt i bruk erfaringskonsulenter, men ingen i Norge har ansatt så mange om gangen. Ofte er det bare små stillinger. Da kan det ifølge Åkerblom være lett å drukne blant behandlere som «vet bedre».

Les også:

Les også

Anders sitt hjerte sluttet å slå. Så ga han seg selv en siste sjanse.

— Sitter du da på et møte med 20 andre, kan det være vanskelig å få frem meningen sin og man kan lett bli påvirket. Nå har vi et team på fire personer som kan bruke hverandre og støtte hverandre i dette arbeidet, både med tanke på tilbudet vårt og inn mot pasienter og pårørende, sier Åkerblom.

I opptrappingsplanen for rusfeltet er det lagt mye vekt på reell brukerinnflytelse. Både pasienter og pårørende kan ha erfaringskonsulenter med i møter. På denne måten håper Åkerblom og kollegene at man lettere kan formidle hvordan man ønsker at behandlingen skal foregå og hvordan det fungerer best for den enkelte.

Hjelper de som dropper ut

Et annet mål for teamet er å forebygge at folk dropper ut av behandlingen.Både navn og nummer på erfaringskonsulentene står oppførti mappene til pasienter som ønsker at personer fra teamet blir oppringt dersom det er krise.

Sundbotten og Eriksen har allerede bistått pasienter som har det vanskelig.

Les også:

Les også

Ottar (34) våknet av koma og fikk vite at han hadde drept en trebarnsfar på vei til jobb

— Jeg har fått gitt håp til flere. Jeg vet hvordan de har det, men jeg vet også hvordan de kan få det. Jeg har både mann, barn og bil. Jeg er et eksempel på at det er mulig å få til, men jeg vet hvor tungt det er, sier Eriksen.

Sundbotten forteller at målet er å aldri svare nei, dersom de blir kontaktet.

— Kan ikke jeg treffe en person, kan kanskje en av kollegene mine i teamet. Vi skal være der for folk og koble de på igjen, sier Sundbotten.

Les også:

Les også

- Alternativet for barnet mitt hadde vært grusomt

De siste ukene har han og kollegene besøkt fengselet, hospitser og flere av byens russcener.

— Jeg var litt redd for hvordan folk skulle reagere, eller om de skulle tenke at vi trodde vi var bedre enn dem. Men det har bare gått over all forventning. Folk er utrolig positive og vi får mange henvendelser, sier han.

Håper de kan gjøre en forskjell

Det nyoppstartede teamet håper de kan bli en viktig brikke i arbeidet med rusavhengige i Bergen, da de vet hvor avgjørende det kan være å møte likemenn i krisesituasjoner.

— Vi kan ikke redde verden, men vi kan gjøre en stor forskjell for mange, og vi gleder oss til veien videre, sier Sundbotten.

Både han og Eriksen føler seg svært privilegerte som har fått muligheten til å tre inn i faste stillingerved Albatrossen.

— Tenk å få betalt for å bry seg. Det er fantastisk, sier Eriksen.

Fakta: Så mange dropper ut

  • Studier viser at 50–70prosent som har vært i rusbehandling vender tilbake til rusbruk i løpet av det første året etter rusbehandling.
  • De fleste vender tilbake til rusen i løpet av de første 90 dagene.
  • 25-35 prosent blir tatt inn igjen i behandling innen ett år.
  • Nærmere 50 prosent blir tatt inn igjen i behandling i løpet av to til fem år.
  • Minst halvparten av pasienter som får behandling i hjelpeapparatet går igjennom flere behandlingsrunder.
Publisert: