Beklager at de fjernet graffitien

  • Jeg har ikke tiltro til at Statens vegvesen ser forskjell på kunst og hærverk, sier kulturbyråd Harald Victor Hove.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Statens vegvesens fjerning av graffitien på Danmarks plass møter ingen forståelse hos kulturbyråd Harald Victor Hove (H).

— Jeg beklager at graffitien er borte. Dette er kunstuttrykk som må bevares og som har sin plass i byrommet, sier han.

Hove minner om at det ikke akkurat er første gang verdsatt gatekunst forsvinner i Bergen.

— Dette er den samme kortsiktige tankegangen som da Dolk-karikaturen av Herman Friele ble fjernet fra Smørsbroen. Man ser på alt på veggene som hærverk.

Les også

- Trodde de hadde tenkt seg om

«Vegvesenet utfordrer»

Byråden konstaterer at avstanden er stor mellom byrådet og Statens vegvesen i synet på graffiti:

— Byrådet skiller mellom kunst og hærverk. Vegvesenet utfordrer politikken vår. Her har vi stor uenighet. Vi hadde en runde med vegvesenet etter at Friele-bildet ble fjernet. Derfor har jeg ikke den store troen på til at de klarer å skille mellom kunst og hærverk. Min tiltro til vegvesenet er ikke stor.

Overmalingen av graffitien på Danmarks plass fremskynder behovet for en politisk plan for gatekunst i Bergen, sier Hove:

— I den politiske utformingen vil vi invitere til dialog med andre myndigheter om hva som er hærverk og hva som er kunst. Vi må se om det er mulig å etablere et felles begrepsapparat.

Les også

- Gatekunst skal forsvinne

Oppgitt bydelspolitiker

Akkurat når planen er ferdig, er kulturbyråden imidlertid usikker på.

— Enten til høsten eller våren 2011, sier han.

Også lederen i Fyllingsdalen bydelsstyre, Gunnar W. Ramsdal (A) er opprørt over at graffitien på Danmarks plass er malt over.

— Graffitien på Danmarks plass var helt nydelig. Jeg ble oppgitt da jeg så at den var borte. Vegvesen da kunne se at dette er kunst, sier han.

Han reagerer på den steile holdningen etaten har til gatekunst.

— Vegvesenet er veldig firkantet. Det er så mange flinke utøvere av figurativ, flott gatekunst. Disse undergangene er jo deprimerende å gå i. Da må vi kunne prøve noe nytt, mener Ramsdal.

Les også

Graffitien på Danmarks plass fjernet

— Vi fikk tvert nei

I Fyllingsdalen hilses graffitikunst velkommen. I mars i fjor vedtok bydelsstyret å be om at seks underganger i bydelen som en prøveordning kunne stilles til disposisjon for graffiti. Kun FrP og Pensjonistpartiet stemte imot.

Daværende kulturbyråd Henning Warloe og kulturdirektør Bjørn Holmvik formidlet ønsket fra bydelen videre til Statens vegvesen.

— Vi fikk tvert nei. De var fullstendig negative. Det virker som om vegvesenet er redde for å prøve noe nytt, sier Ramsdal.

- Veldig firkantet

Som bydelsstyreleder har han også skriftlig bedt Bergen kommune om å stille kommunale underganger til disposisjon for graffiti.

— Brevet ble sendt 28. juni i fjor. Ennå har jeg ikke fått svar.

Ramsdal poengterer at han skiller sterkt mellom tagging og graffiti.

— Her snakker vi om flotte bilder i fine farger. Statens vegvesen er veldig firkantet når de ikke ser at dette er kunst. Men de klarer ikke å undertrykke gatekunsten, mener han.

Han tror at å åpne for mer gatekunst tvert imot bekjemper tagging, og bruker et australsk eksempel.

- Gi kunstnerne status

— På et besøk i Brisbane så jeg hvordan elektriske koblingsbokser i sentrum var dekorert av graffitikunstnere som hadde fått tillatelse fra myndighetene. Det var flotte, fine ting. Dette var et tiltak mot tagging fra myndighetenes side.

Vi burde gjort noe lignende i Bergen, mener Gunnar W. Ramsdal.

— Kan vi ikke gi graffitikunstnerne arenaer og status? La kunstnerne få vokse frem!

Trolig må Fyllingsdalen bydel vente en stund til før de får tilbakemelding på ønsket om graffiti i kommunale underganger, ifølge kulturbyråd Harald Victor Hove:

— Innspillet fra Fyllingsdalen er positivt. Men jeg vil ha det inn i planen som kommer. Hva synes du om at graffitien er fjernet? Bruk kommentarfeltet.

Publisert: