Operasjon dagsverk

Gatekunstnere er ikke redd for dagslyset lenger.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

— TRIKSET ER Å HOLDE ROEN og absolutt ikke se skyldbetynget ut.

Det fortalte de to bergensjentene i Les Saboteuses en gang da de skulle forklare hvordan de kunne drive med gatekunst midt på lyse dagen.

For akkurat disse to var det enkelt. De lagde små tegninger hjemme, og klistret dem opp når de var på vei hjem fra arbeid. De hevder at de aldri ble kjeftet på eller stoppet av forbipasserende. Selv da de tegnet små hunder eller katter med tynne sprittusjer rett på veggen, kom de unna med det.

Vil du se mer gatekunst? Journalist Walter Wehus dokumenterer byens dekorerte vegger på bloggen Mot Veggen. Klikk på markørene på kartet for å se hvor de ulike verkene befinner seg i bybildet:

GATEKUNSTEN HAR blomstret i Bergen. Kanskje det kommer av de tre ulike kunstutdanningene, kanskje det kommer av den kreative stemningen i byen. Men vi får også besøk utenfra, og spor fra polske, franske og tyske kunstnere ligger igjen i bergensgatene. Mye er borte, blant annet alle sporene fra da Banksy var i byen for rundt ti år siden.

Og vår egen Dolk? Han var i Brooklyn i vår og gjengjeldte tjenesten til utlandet. Om han gjorde det på dagtid, forteller historien ingenting om.

Men tiden da gatekunstnerne bare beveget seg ut om natten sammen med vampyrer, varulver og kriminelle, er forbi. Hiphop-inspirert tagging og graffiti er fortsatt forbeholdt den mørke siden av døgnet, men for en stadig voksende bøling av kunstnere som jobber i alle mulige formater, er det ikke noe problem å drive med kunsten sin i vanlig arbeidstid.

Les også

Stem på Bergens Beste Gatekunst

DA FRANSKMANNEN Christian Guemy besøkte Bergen i fjor, tilbrakte han blant annet gode tyve minutter på en trapp i Kong Oscarsgate en mandag ettermiddag. De forbipasserende som faktisk merket seg hva han drev med, stoppet opp noen sekunder mens Guemy brukte tre ulike stensiler og dro frem sprayboks etter sprayboks fra en hvit plastpose. Så signerte han verket «C215» og gikk.

Han er blitt arrestert fire ganger, men hevder han får gå fri hver gang. Bør gatekunsten få lov til å stå i fred? Si din mening.

Publisert:

BT anbefaler også disse sakene