Påstand mot påstand om stjålet Dolk-verk

— Jeg selger «Grenade Lovers» på vegne av Dolk, hevder mannen som har lagt ut det stjålne verket til en halv million kroner.

STIV PRIS: Det stjålne «Grenade Lovers» er lagt ut på nettauksjon for en halv million kroner. Dolk synes det er en drøy pris. Hans arbeider på lerret koster rundt 200.000.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

4. oktober 2013 ble Dolk-verket «Grenade Lovers» stjålet fra veggen ved utestedet Finnegan's. Politiet fant ikke noe eller noen som kunne knyttes til tyveriet, og henla saken i november i fjor.

Mandag denne uken ble kunstverket lagt ut for salg på nettsiden Ecrater.com til 80.000 dollar, som tilsvarer cirka 515 000 kroner. Onsdag ble prisen justert til 8.000 dollar, altså drøyt femti tusen kroner.

Potensielle kjøpere blir bedt om å kontakte Paul Donnelly og komme med bud. Da BT henvendte seg til selgeren tirsdag, tilbød han oss først å kjøpe «Grenade Lovers». Han skriver i en e-post at verket ikke befinner seg i Storbritannia.

På spørsmål om han vet at det er stjålet, hevder han at han selger det på vegne av Dolk Lundgren.

— Det eneste jeg kan si om det, er at det er latterlig. Jeg kan lage lerreter av dette motivet i stedet for å skru ned mine egne greier fra gaten, skriver Dolk i en e-post til BT.

Første gang

Flere av hans verk er tidligere blitt fjernet, men han har aldri før opplevd at noe er forsøkt solgt på denne måten.

— En halv million er en ganske stiv pris, spør du meg. Jeg synes det er rart at «Grenade Lovers» har dukket opp på et utenlandsk nettsted.

Dolk vet at Finnegan's vil ha «Grenade Lovers» tilbake, og håper at det skjer.

Kort tid før «Grenade Lovers» ble stjålet, tilbød Rick's-ansatt Stephen Hunter seg å sette opp en pleksiglassplate over verket for å beskytte det. Så langt kom han aldri.

— Jeg synes det at trist at noen skal stjele kunst som det bergenske folk eier, sier han.

Dolk-entusiasten mener verket var en viktig del av område, og håper sterkt at det kan komme tilbake.

— Jeg tror det blir vanskelig å selge et slikt verk, siden mange vet at det er stjålet, sier Hunter.

Nytt for politiet

Politiet har ikke mottatt nye tips i saken etter at den ble henlagt i fjor.

— Det er nytt for oss at dette er lagt ut for salg, sier politiadvokat Elise Rolstad ved Hordaland politidistrikt.

— Vil dere nå gjenoppta etterforskningen?

— Vi vil undersøke de nye opplysningene i saken, og vurdere om vi skal gjenoppta etterforskningen, sier Rolstad.

Hvis verket befinner seg i utlandet, kan en eventuell etterforskning fra Bergen bli problematisk.

Utlovet dusør

Da «Grenade Lovers» ble stjålet, utlovet Marit Warncke i Bergen Næringsråd en dusør på 20.000 kroner til dem som kunne bidra til at tyverisaken ble oppklart. Hun er veldig overrasket over at verket nå ligger ute for salg.

— Jeg håpet lenge at det var noen som hadde gjort dette i en sen nattetime og angret. Det er veldig trist at folk stjeler slike kunstverk og prøver å selge dem videre. Bildet var allemannseie, sier hun.

Bergen næringsråd har ikke fått noen tips om kunstverket, men dusøren på 20.000 kroner står fortsatt ved lag.

Finnegan's-bildet er ikke det eneste Dolk-bildet som er fjernet av uærlige sjeler. Flere av verkene Dolk satte opp i forlatte hus i Lofoten, er stjålet - deriblant en gigantversjon av motivet «Circus».

Galleri-kunstner

Dolk har selv ingen tro på noen av verkene som er blitt borte noen gang vil komme til rette. Men han har altså et ørlite håp om at Finnegan's kan få «Grenade Lovers» opp på veggen igjen.

Gatekunstneren har for lengst trukket inn i galleriene, og solgte verk for fem millioner kroner hos Galleri S.E i fjor. Gatekunstblogger Walter Wehus mener prisantydningen på en halv million kroner for «Grenade Lovers» er helt urealistisk, selv for et ikonisk verk som dette.

— Dolk på lerret går jo for rundt 200.000 kroner. Og hvem vil ha en stjålet verk på veggen? spør Wehus, og legger til at tyveriet nok ikke er så godt kjent internasjonalt.

Publisert: