Sp: - En trist dag for norsk skole

Tirsdag ble det omstridte forslaget om å innføre kompetansekrav for alle lærere banket gjennom på Stortinget. KrF, Sp og SV beklager avgjørelsen.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Et flertall bestående av Høyre, Frp, Venstre og Arbeiderpartiet vedtok tirsdag at alle lærere skal ha et visst antall studiepoeng for å være kvalifisert til å undervise i norsk, matematikk eller engelsk. Kravet er gitt tilbakevirkende kraft uavhengig av hvor lenge de har undervist i skolen, men lærerne er gitt ti år for å skaffe seg kompetansen etter et kompromiss mellom Venstre og regjeringspartiene før påske.

— Dette er en trist dag for den norske skolen, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien til NTB.

Hun anklager partiene for å ha «avskiltet» 30.000 lærere.

Les også:

Les også

Lærer fikk nei til videreutdanning for tredje gang

— Forsterker lærermangel

KrF mener de skjerpede kompetansekravene vil gjøre det umulig for lærere utenfor skolen å vende tilbake til læreryrket og dermed forsterke dagens lærermangel.

SV krever at lærerne som nå pålegges videreutdanning skal slippe å betale en egenandel.

— Det er det eneste rettferdige. Når staten pålegger en yrkesgruppe å ta ny utdanning, får den ta regningen selv, sier Lysbakken.

- Må forbedres

stortingsrepresentant Christian Tynning Bjørnø fra Arbeiderpartiet sier vedtaket innebærer noen klare krav til regjeringen.

Les også

Derfor er 33.000 lærere forbannet nå

— Regjeringen har fått tydelig instruks om å holde Stortinget løpende orientert om situasjonen frem til 2025, at kommunene må utarbeide kompetanseutviklingsplaner og at etter- og videreutdanningssystemet må forbedres, sier Tynning Bjørnø til NTB.

Han mener regelverket slik det i utgangspunktet var utformet av regjeringen, ville ført til at flere lærere ville mistet retten til å undervise.

— Vi hadde helst sett at vårt forslag om at alle lærere skal være fullt ut kvalifisert for undervisning i overgangsperioden frem til 2025 ble vedtatt, fremfor regjeringens forslag om å lage en dispensasjonsordning, sier han.

Publisert:

BT anbefaler også disse sakene