Masseflukt fra Afghanistan til Iran

300.000 afghanere har flyktet over grensen til Iran siden Taliban i august grep makten i Kabul. Flyktninghjelpen ber rike land komme Iran til unnsetning.

FN anslår at 300.000 afghanere har flyktet til Iran siden Taliban grep makten og forventer at masseflukten vil fortsette. Disse afghanske flyktningene har tatt seg videre til Bosnia.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Tusenvis av utslitte barn, kvinner og menn krysser grensen fra Afghanistan til Iran hver dag på leting etter trygghet. Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra verdenssamfunnet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Støtten må umiddelbart trappes opp, før den dødelige vinterkulden setter inn, sier Egeland, som denne uken besøker Iran.

Mellom 4000 og 5000 afghanere krysser nå grensen daglig, og FN og Flyktninghjelpen forventer at masseflukten vil fortsette utover vinteren.

Les også

Egeland: Afghanistan på randen av økonomisk kollaps

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland ber omverdenen hjelpe Iran, som siden Talibans maktovertakelse har tatt imot 300.000 flyktninger fra Afghanistan. Iran var fra før hjem for over tre millioner afghanere, og denne uken besøkte Egeland ekteparet Mohammed og Khooshrang i Bardsir i Kerman-provinsen.

Hjerteskjærende

Iran har fra før tatt imot flere hundre tusen afghanske flyktninger, og Flyktninghjelpen bistår både dem og de nyankomne.

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at de få eiendelene de hadde igjen, ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, forteller Egeland.

FN har bedt om 2,6 milliarder kroner for å bistå de afghanske flyktningene i Iran, men giverland har hittil bare bidratt med en tredel av dette. Egeland ber Norge og andre rike land om å komme på banen.

Køene har vært lange utenfor passkontoret i Kabul etter at det ble gjenåpnet av landets nye makthavere, Taliban, i oktober.

Norge må bidra

– Selv om det foreløpig ikke har kommet et stort antall afghanske flyktninger til Europa, bør alle rike land nå øke bistanden og holde grensene åpne for dem som flykter fra konflikt og forfølgelse, sier han.

Selv om det nesten ikke kommer asylsøkere til Norge lenger, betyr ikke det at flyktningkrisen er over, understreker han.

– Norge kan være med å ta vår del av ansvaret både ved å øke støtten til nødhjelp for mennesker på flukt og ved å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Egeland.

Les også

Hver dag snakker seksåringen med mor og far i Kabul. Han vet ikke når han ser dem igjen.

Rike land må stanse tvangsretur av afghanske flyktninger og trappe opp støtten til Afghanistans naboland, der det nå lever millioner av afghanske flyktninger, krever Flyktninghjelpen. Denne afghanske flyktningen forsøker å holde varmen i en provisorisk leir i Velika Kladusa i Bosnia.

Tvangsretur

Nesten 5 millioner afghanere er i dag på flukt utenfor landets grenser, og 90 prosent av dem befinner seg i nabolandene Pakistan og Iran.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt alle land om å stanse tvangsreturen av avviste asylsøkere til Afghanistan, der over halvparten av befolkningen ifølge FN er helt avhengige av nødhjelp utenfra.

Norge har tidligere besluttet å tvangsreturnere 150 afghanere som har fått avslag på sine asylsøknader, men har utsatt fristen til 31. januar neste år.

90 prosent av alle som har flyktet fra Afghanistan, lever i nabolandene Pakistan og Iran. Et fåtall, blant dem dette barnet, har tatt seg til Europa og lever nå under svært vanskelige forhold i en provisorisk leir i Bosnia.

Roser Iran

Blant de rundt 3,6 millioner afghanerne som lever i Iran, er bare 780.000 anerkjent som flyktninger.

Alle afghanske barn i landet får imidlertid adgang til offentlige skoler, også de som er papirløse, og Flyktninghjelpen berømmer Iran for å være blant de beste i verden på inkluderende flyktningpolitikk.

Tidligere president Donald Trump trakk USA fra den internasjonale atomavtalen med Iran og innførte strenge sanksjoner mot landet.

Nåværende president Joe Biden har foreløpig ikke opphevet disse, og den iranske økonomien er i krise.

Les også

Afghansk offiser om Kabuls fall: – Soldatene visste at presidenten flyktet

Nesten fem millioner afghanere er i dag på flukt utenfor landets grenser, blant dem denne lille jenten som lever sammen med foreldrene i en provisorisk leir i Velika Kladusa i Bosnia.

Hardt rammet

Iran er også svært hardt rammet av koronapandemien, og over seks millioner mennesker har fått påvist smitte.

Ifølge iranske myndigheter er det registrert nærmere 130.000 koronarelaterte dødsfall, noe som tilsvarer rundt 150 dødsfall pr. 100.000 innbyggere. Norge har til sammenlikning registrert 17.

Nærmere 50 prosent av innbyggerne er nå fullvaksinert, og iranske myndigheter tilbyr også vaksine til afghanere som lever i landet, både de som er registrert som flyktninger og de papirløse.

Publisert:
Â