Nå er adventstiden offisielt tent

Seksten minutter over klokken ett søndag var det offisielt: Adventstiden er tent i Bergen.

NEDTELLING: Prost Dag Martin Østevold holdt preken da det første julelyset ble tent.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I byen mellom de syv fjell er det som kjent etablert en tradisjon andre gangen noe skjer. I så fall er adventslysene på Fløyen en solid tradisjon. I år tennes de for 19. gang.

– Vi pleier å få med oss dette i hvert fall en søndag før jul, sier Elisabeth Skiftun, som har benket seg på en av de fremste radene sammen med ektemann Frode og tre barn.

FASTE GJESTER: Familien Skiftun er faste gjester på lystenningen – i hvert fall en gang i året. Fra venstre Sarah, Frode, Hanna, Jakob og Elisabeth Skiftun.

Erfarne adventspublikummere som de er, har familien tatt med sitteunderlag og kledd seg godt. Adventssøndag i Bergen er vanligvis en våt og kald fornøyelse. I så måte føyer årets første seg inn i rekken.

Adventshelg

Blant de flere hundre publikummerne er også familien Sunnarvik, som har adventsbesøk av familien Helland Teigen fra Rennesøy utenfor Stavanger.

– Vi har tatt en skikkelig adventshelg. Med julemarked, lystenning og hele pakken, sier Siri Sunnarvik og fotograferer gjestene fremfor de velkjente kjempelysene.

 ADVENTSGJESTER: Siri Sunnarvik tar bilde av adventsgjestene sine fremfor lysene på Fløyen.

Biskopshavn barne- og ungdomskor har også solide tradisjoner på Fløien. Jentene er på plass år etter år for å ønske nisser og lys velkommen.

– Sjansen for å se snø er liten, men vi synger likevel om den, sier dirigent Tonje Eriksen Askeland og setter jentene i gang med «Snøen daler lett og fin».

JULESANGERE: – Vi liker best sangen der vi tenner julelys, sier Solveig Fjell Tveiten (11) og Aurora Viken (11), to av deltakerne i Biskopshavn barne- og ungdomskor. Koret har mange førjulskonserter i vente.

Lystenningen er egentlig en liten gudstjeneste. Den første søndagen holdt av prost Dag Martin Østevold fra Centralkirken. Han minner tilhørerne om at ordet advent betyr komme.

– Hvis vi første juledag er trett av julen, har vi ikke tatt på alvor det adventstiden skal brukes til, nemlig forberedelse, lyder alvorsordet fra prosten.

Så er det første lyset tent og hundrevis at tilhørere stemmer i med «Deilig er jorden».

Publisert: