– Kampen mot IS ikke over selv om Mosul faller

Kampen mot IS er ikke over selv om operasjonen for å frata ekstremistene kontrollen over Mosul skulle lykkes, advarer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

En kurdisk militssoldat i en stilling under kampene mot den ytterliggående islamistgruppa Den islamske stat (IS) ved landsbyen Topzawa utenfor Mosul. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Det vil være nye faser. Det vil være en del av diskusjonen fremover. Selv om man skulle klare å gjeninnta Mosul, betyr ikke det at kampen er over. Videre handler dette om å klare å holde territorier og unngå at ISIL kommer tilbake, sier hun til NTB.

Ekstremistgruppen IS, også kjent under navnet ISIL, er under hardt press i Irak. 17. oktober startet en operasjon ledet av Irak, men med støtte fra en USA-ledet koalisjon, for å gjenerobre Mosul.

Eriksen Søreide diskuterte tirsdag operasjonen med andre utenriksministre i Paris. Norge er ett av 20 land i den såkalte kjernegruppen i kampen mot IS.

Ministrene vurderte den pågående offensiven og drøftet ulike framtidsscenarioer.

– Det er fremgang militært, konstaterer Eriksen Søreide, som for øvrig er forsiktig med å trekke konklusjoner.

Les også

Kilde: IS har drept 284 menn og gutter i Mosul

Fare for angrep

Det er en utbredt frykt både i Syria og Irak, men også i andre land og Europa, for at et IS under stadig hardere press på «hjemmebane» i stedet skal satse på hybridkrigføring og terrorangrep andre steder.

Jihadister fra IS har allerede gått til angrep på den nordirakiske byen Kirkuk, et angrep som ifølge lokale myndigheter ble slått tilbake mandag etter tre dager med kamper.

For å opprettholde ideen om kalifatet vil IS, etter hvert som gruppen taper terreng i Irak og Syria, rette blikket utover disse landene, konstaterer Eriksen Søreide.

– Det er klart at de både har mulighet og anledning til å inspirere og oppfordre til angrep, sier hun.

Den internasjonale koalisjonen bistår Irak i kampen mot IS på fem områder: nedkjempe IS militært, stanse rekrutteringen av fremmedkrigere, bremse utbredelsen av IS' ideologi, stanse finansieringen av IS og stabilisere områder som blir frigjort fra IS.

Militært bidrar Norge med opptrening av kurdiske og irakiske styrker i Nord-Irak, samt med trening og rådgivning til lokale, syriske grupper fra en base i Jordan.

– Fremtiden på spill

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian og hans amerikanske kollega Ashton Carter ledet tirsdagens møte, som ble åpnet av Frankrikes president François Hollande.

– Gjenerobringen er ikke i seg selv en sluttstrek. Vi må allerede forberede oss på følgene av Mosuls fall, sa han.

– Det er byens, regionens og Iraks politiske fremtid som står på spill.

Presidenten fremholder at alle etniske og religiøse grupper må ha innflytelse over den sunnidominerte byens fremtid.

Frankrike spiller en sentral rolle i den USA-ledede koalisjonen som støtter Iraks offensiv for å gjenerobre Mosul. Landet har gjennomført flyangrep i Irak som ledd i kampen mot IS siden 2014.

Frankrikes president frykter IS-krigere i Mosul rømmer til «IS-hovedstaden» Raqqa i nabolandet Syria. Han ba forsvarsministrene om å stake ut kursen for neste skritt i kampen mot IS, nemlig å gjenerobre Raqqa. (©NTB)

Publisert: