Slik kom terroristene seg inn på flyplassen

To av de tre selvmordsbomberne som angrep flyplassen i Istanbul, tok seg inn på flyplassen etter den første eksplosjonen, sier Tyrkias statsminister Binali Yildirim.

KAMERA: Her er en av selvmordsbomberne fanget på overvåkingskamera.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Da terroristene ikke greide å komme seg forbi sikkerhetskontrollen, kom de tilbake, tok våpnene ut av koffertene sine og åpnet ild vilkårlig mot sikkerhetskontrollen, sa han på en pressekonferanse onsdag.

— En av dem sprenge seg i luften utenfor, og de to andre benyttet seg av panikken som var et resultat av skytingen, kom seg inn og sprengte seg der, forklarte han videre.

Flyplassen gjenåpnet

Ankommende passasjerer måtte onsdag balansere forbi raserte områder av flyplassen, mens arbeidere på stillaser hamret løs på veggene, og renholdsarbeidere feide opp glasskår.

Tyrkiske myndigheter er svært opptatt av at flyplassen snarest mulig skal være tilbake i normal drift, og allerede få timer etter angrepet åpnet den offisielt. Men onsdag var fortsatt mange flygninger forsinket eller kansellert.

Bergenser i Istanbul:

Les også

- Vi har nesten blitt vant til slike angrep

DAGEN DERPÅ: Arbeidere jobbet onsdag med å reparere skadene etter selvmordsangrepet mot Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyplassen ble gjenåpnet bare et halvt døgn etter angrepet, somkostet minst 41 mennesker livet.

De tre selvmordsbomberne kom tirsdag kveld til flyplassen i taxi og åpnet ild med automatgevær før de utløste bombene sine i eller ved ankomsthallen.Politifolk avfyrte skudd mot de tre i et forsøk på å stanse dem før de nådde fram til sikkerhetskontrollen, men de klarte ikke å hindre de voldsomme eksplosjonene.

13 utlendinger

Ifølge myndighetene ble minst 41 mennesker drept, hvorav 13 utlendinger, og 239 såret. 109 av dem er allerede utskrevet, mens rundt 40 ligger på intensivavdelingen på lokale sykehus. UD sier at ingen nordmenn trolig er rammet.

President Recep Tayyip Erdogan erklærte onsdag for nasjonal sørgedag, mens pårørende gråt utenfor et lokalt likhus. Ved flere sykehus ventet slekt og venner engstelig på nytt om de skadde.

Ingen har ennå påtatt seg ansvaret for ugjerningen, men tyrkiske myndigheter mener at IS bak. IS har tapt flere skanser den siste tiden i Midtøsten, samtidig som Tyrkia er blitt presset til å innta en hardere holdning mot ekstremistene.

SORG: Fra begravelsen av 25 år gamle  Muhammed Eymen Demirci, en av dem som ble drept i angrepet. Han jobbet for bakketjenestene på flyplassen.

Fokusert på PKK

Mange har kritisert Tyrkia for å ha tatt for lett på trusselen fra IS og i stedet fokusert på kampen mot landets kurdere, særlig den væpnede PKK-geriljaen. De har advart mot å la IS ha en fristad i Tyrkia.

I det siste året har likevel IS trolig stått bak en rekke angrep i Tyrkia, blant dem et angrep på tyske turister i Istanbul i januar og en bombe i en gågate i Istanbul i mars. Angrepet tirsdag kan overbevise Tyrkia om å skjerpe kampen mot IS.

Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo tror også det er grunn til å anta at IS står bak angrepene. Samtidig peker han på at angrepet skiller seg fra tidligere angrep i Tyrkia som er blitt tilskrevet IS.

Les også

UiB professor: - Det er ikke overraskende at Tyrkia anklager IS for terrorangrepet

Kan endre linje

— Der de før primært har angrepet folk den tyrkiske regjeringen er i konflikt med, er det denne gangen et mål som er direkte forbundet med Tyrkias prestisje internasjonalt. Dersom det er IS, signaliserer dette målet en annen linje fra deres side, sier Wigen til NTB og peker på at mange av ofrene trolig var muslimer og politifolk ved flyplassen.

— Om det blir tilskrevet IS, kan man si at målutvelgelsen er annerledes enn før. Den kan signalisere at noe er på gang med tanke på relasjonen mellom Tyrkia og IS som kan få store konsekvenser, mener Wigen.

Rammer turismen

Angrepet mot flyplassen vil uten tvil ramme den tyrkiske turistindustrien og det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines hardt

— Dette er svært dårlige nyheter for turismen og mer generelt for flyselskaper. Det er et angrep som direkte rammer reisende, sier Jean-Pierre Mas, leder for den franske sammenslutningen av reisebyråer.

Tall fra det tyrkiske turismedepartementet viser at det allerede i mai var en kraftig nedgang på 35 prosent i forhold til mai i fjor. (NTB)

Publisert: