Domstol: Parlamentet må få en hånd på brexit-rattet

Parlamentet må få si sitt før statsminister Theresa May kan trykke på brexit-knappen, har en britisk domstol besluttet. Avgjørelsen kan forsinke utmeldelsesprosessen fra EU.

HINDRES: Storbritannias statsminister Theresa May møter hindringer i brexit-prosessen.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den britiske regjeringen anker avgjørelsen inn for høyesterett, og saken kommer trolig opp der i begynnelsen av desember, melder flere medier.

High Court, som er en høyere rettsinstans i London, kom torsdag til at det må en avstemning til i Parlamentet før den britiske regjeringen kan utløse artikkel 50 i Lisboatraktaten. Artikkelen starter den formelle utmeldingen av EU.

Statsminister Theresa May mener regjeringen har rett til å starte prosessen uten behandling i Parlamentet, og har sagt at hun vil starte denne prosessen innen utgangen av mars neste år.

Forsinkes

Assisterende politisk redaktør i BBC Norman Smith spår at dersom torsdagens rettsavgjørelse blir stående, kan det føre til «måneder etter måneder» med hindre i Parlamentet.

– En avstemning i Parlamentet kan føre til at utmeldingsprosessen blir noe utsatt, men jeg tror ikke det betyr at hele brexit-prosessen blir stoppet. Folket har talt, og det vil ikke være politisk legitimt av politikerne i Parlamentet å stoppe prosessen, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad til NTB.

I folkeavstemningen 23. juni i år stemte 51,9 prosent av britene for at Storbritannia skal forlate EU.

Angrefrist

John Kerr, som utformet artikkel 50, sier til BBC at den etter hans mening ikke «er ugjenkallelig». Han sier at det er mulig for Storbritannia å skifte mening etter at artikkel 50 er utløst, og velge å forbli i EU.

Statsminister Theresa May har gjentatte ganger understreket at «brexit betyr brexit».

Brexit ble for første gang behandlet i retten i forrige uke, da to saker var oppe til behandling i Belfast. Saksøkerne mente at brexit ikke kan gjelde for Nord-Irland, men fikk ikke medhold. Et klart flertall i Nord-Irland stemte i folkeavstemningen i juni for å forbli i EU.

Publisert: