Nederlag for May om brexit-prosess

Den britiske regjeringen uttrykker skuffelse etter at høyesterett besluttet at Storbritannia ikke kan innlede utmeldingsprosessen fra EU før saken er behandlet i Parlamentet.

Kaya Mar holder opp sitt siste maleri av statsminister Theresa May foran høyesterett i London tirsdag. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Regjeringen er skuffet, men vil rette seg etter domstolens kjennelse, sier regjeringsadvokat Jeremy Wright.

Ifølge en talsmann for statsminister Theresa May vil kjennelsen ikke føre til forsinkelser i brexit-prosessen.

Tirsdagens avgjørelse i høyesterett ble gjort med åtte mot tre stemmer. Det betyr at den britiske regjeringen ikke kan aktivere artikkel 50 i Lisboa-traktaten uten å spørre Parlamentet. May har argumentert for at behandlingen i Parlamentet er unødvendig, og kjennelsen er derfor et nederlag for regjeringen.

Intet skotsk veto

De elleve høyesterettsdommerne har også enstemmig besluttet at det ikke er nødvendig at Skottland, Nord-Irland og Wales gir grønt lys for at brexit-prosessen kan innledes.

Artikkel 50 må utløses før Storbritannias formelle utmeldingsprosess fra EU kan starte. Det er denne som danner rammeverket for utmeldingsprosessen, den første i EUs historie noensinne.

May har varslet at hun vil starte forhandlingene med EU i slutten av mars. Når forhandlingsresultatet er klart, skal dette behandles i Parlamentet, noe som er ventet å skje i 2019.

Labour-løfter

Det at Parlamentet skal spille en direkte rolle i å få prosessen i gang, har skapt frykt for at tidsplanen blir forsinket som følge av lange debatter både i Underhuset og Overhuset.

Opposisjonslederen og EU-tilhenger Jeremy Corbyn sier imidlertid at Labour ikke kommer til å stikke kjepper i hjulene for prosessen.

– Labour respekterer beslutningen i folkeavstemningen og det britiske folkets vilje og kommer ikke til å forstyrre prosessen for å utløse artikkel 50, sier Corbyn i en uttalelse etter kjennelsen, ifølge nyhetsbyråetReuters.

– Må holdes ansvarlig

Men partiet varsler samtidig at det vil kreve visse betingelser for hvordan prosessen fremover skal foregå.

– Labour krever en plan for regjeringen for å garantere at den holdes ansvarlig overfor Parlamentet under forhandlingene, uttaler partiet.

Ifølge britiske medier har May og hennes konservative regjering allerede forberedt et lovforslag for å sikre at prosessen går så raskt som mulig.

Britene stemte for å forlate EU i en folkeavstemning 23. juni. De andre EU-landene har ønsket å komme i gang med formelle forhandlinger så fort som mulig.

Les også

Pundet stuper etter varsel om en mulig «hard brexit»

– Prestisjenederlag

Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg tror ikke brexit-prosessen kommer til å bli forsinket av at det britiske parlamentet må få si sitt.

Britisk høyesterett slo tirsdag fast at Storbritannia ikke kan innlede utmeldingsprosessen fra EU før saken er behandlet i Parlamentet.

– Det er et prestisjenederlag for statsminister Theresa May, men jeg tror ikke det kommer til å forsinke utmeldelsesprosessen, sier Bratberg til NTB.

Les også

BT mener: «Hvis ikke engang Storbritannia kan få en bedre avtale enn Norge, kan hele EØS-debatten legges død»

– Viktig avgjørelse

Han betegner høyesterettsavgjørelsen som «en liten hump i veien».

– Men det er en viktig avgjørelse fordi den gir et konstitusjonelt godkjentstempel om at Parlamentet skal være en del av utmeldelsesprosessen fra start til mål, sier Bratberg.

Han mener det meste tyder på at den britiske regjeringen vil presse gjennom et kort og konsist lovforslag, og at det vil bli vedtatt i Underhuset uten store kontroverser.

Publisert: