Ekspert tror Mays regjering kan kollapse

Boris Johnson ble den andre ministeren som gikk etter striden om Theresa Mays brexitplan. Det hele kan kollapse, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg.

AVTRER: -Brexit-minister David Davis ankom Downing Street strålende fornøyd 3 juli. En uke seinere trakk han seg fra jobben.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

David Davis, som har vært brexit-minister siden folkeavstemningen for to år siden, trakk seg søndag kveld fordi han er uenig med statsminister Theresa May om veien videre i brexit-forhandlingene.

Mindre enn ett døgn seinere trakk også utenriksminister Boris Johnson seg.

Utenriksministerens avgang skjedde bare en halvtime før May orienterte Parlamentet om sin nye brexit-plan, en plan mange i partiet hennes er kritiske til.

Les også

Johnson: Brexit-drømmen dør

Les også

BBC: Flere statsråder kan gå av

Får ros av May

Johnson er en sterk tilhenger av brexit, og har ved flere anledninger uttalt seg kritisk mot statsministerens linje.

Ifølge Sky News og flere andre britiske medier skal han ha sammenliknet det å forsvare Mays brexit-forslag, som hele regjeringen ble enige om fredag, med å «polere avføring».

TRAKK SEG: Boris Johnson trakk seg mandag som utenriksminister.

– Vi er ikke enige om hvordan vi best skal implementere resultatet av folkeavstemningen om brexit, men jeg vil rose den utgående brexit-ministeren for hans arbeid med å forlate EU, danne et helt nytt departement, og styre gjennom noen av de viktigste lovene på flere generasjoner, sa May da hun kommenterte Davis' avgang i Parlamentet mandag ettermiddag.

– Jeg vil også rose lidenskapen den tidligere utenriksministeren har vist i arbeidet med å fremme et globalt Storbritannia nå mens landet er i ferd med å forlate EU, sa statsministeren.

Les også

Britiske politikere vil ha ny folkeavstemning

– Har opptrådt illojalt

Avgangene innebærer ytterligere vanskeligheter for den allerede svekkede britiske statsministeren Theresa May.

– Johnson opptrådt illojalt mot May, og har kommet med dårlig skjult kritikk av Mays uttalelser gjennom hele brexitperioden. Senest fredag var det med motvilje han aksepterte den myke brexitlinjen, sier Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold til NTB.

Den harde kjernen av EU-motstandere i det konservative partiet, som inkluderer utenriksminister Boris Johnson, har vært skeptisk til Mays brexit-kompromiss som ble inngått for noen dager siden. Det innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel. De mener det vil begrense Storbritannias mulighet til å inngå nye handelsavtaler med andre land i verden, som USA.

– At Johnson nå går av har nok sammenheng med at han er misfornøyd med politikken. Men jeg regner også med at han tenker på sin egen karriere. De er ikke nødvendigvis onde, de tungene som sier at Johnson ikke gjør et eneste trekk, uten at han tenker på seg selv først, sier Kokkvold.

SVEKKET: At både brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson trekker seg, svekker den allerede svært svake regjeringen til Storbritannias statsminister Theresa May

Latterliggjort av Corbyn

Johnsons plass blant de fremste EU-motstandere i Storbritannia gjorde at han en periode var den mest populære politikeren i landet, ifølge Kokkvold. Det er han ikke nå lenger.

– Brexit har splittet det konservative partiet og mange er åpne om at vennskap er ødelagt for alltid. Det er sterke følelser i sving. Johnsons avgang kan gjøre det enklere for de mer moderate, myke og pragmatiske EU-motstanderne i partiet å finne en felles linje, sier eksperten.

Labour-leder Jeremy Corbyn brukte anledningen til å gjøre narr av May da han i det britiske Underhuset siterte henne på uttalelsen om at brexitplanen ville «gjenopprette et samlet regjeringskabinett»

– Dette brexitkompromisset tok to år å danne og to dager å nedsable. Hvordan kan May få gode avtaler med 27 EU-land når hun ikke engang kan komme frem til en avtale med sin egen regjering, sa Corbyn.

Et politisk kaos

Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo, sier en allerede kaotisk tid for May blir enda mer kaotisk av at avgangene kommer i det en lang brexitprosess nærmer seg slutten.

– I et slikt kaos er det vanskelig å si hvilken retning dette vil ta. Men avgangen kan være en erkjennelse av at hvis Mays brexitlinje skal brytes, så må det skje nå, og med drastiske midler, sier han.

Bratberg poengterer at Johnson er uforutsigbar, og mener at det mest forutsigbare ved Johnson, er at han tar avgjørelser som gagner han selv.

– Nå spørs det om Johnson vil utfordre May, hennes rolle og lederskap. Fremover vil det være en intens og voldsom diskusjon om brexit, og mye kan skje på kort tid, også at det hele kollapser for May, sier han.

OVERTAR: Dominic Raab forlater Downing Street 10 etter å ha fått jobben som ny brexit-minister.

EU-skeptiker overtar

Dominic Raab (44) overtar som brexit-minister. Han kommer fra jobben som boligminister, er EU-skeptiker og var aktiv i Leave-kampanjen under folkeavstemningen for to år siden.

– Raab tilhører brexit-siden, men er ikke med i den harde kjernen. Han har ikke lang politisk fartstid, er kjent for å være arbeidsom og er trolig formbar for statsministeren. Utnevnelsen er nok et forsøk på fortsatt å bygge bro mellom de ulike fløyene – der mange mener at ingen bro finnes, sier Øivind Bratberg.

May varsler at Johnsons arvtaker blir kunngjort snarlig.

Publisert: