Hyller avgiftskuttet på brus: – Godt nytt for hele bransjen

Frp er enig med regjeringen om å kutte særavgiftene på brus fra 1. juli. Bransjen jubler, og avgiftskuttet kan medføre at brus blir to kroner billigere per liter, tror NHO Mat og Drikke.

Ringnes, som står for salget av Pepsi Max, en av Norges mest populære brus, jubler for avgiftsendringene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Dette er godt nytt for hele drikkevarebransjen, både oss og resten. Vi håper og tror at dette vil kunne påvirke folks handlevaner og at færre tar turen over grensen for å handle brus, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes, til E24.

Frp og regjeringen ble søndag enige om revidert nasjonalbudsjett, som inkluderer å fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra 1. juni 2021. Ringnes selger noen av de mest populære drikkevarene i Norge, som Pepsi Max, Solo Super, Farris og Battery.

Bransjeorganisasjonen NHO Mat og Drikke sier til E24 at avgiften i dag er på 2,09 kroner per liter, som nå vil forsvinne. Avgiften består av 1,82 kroner per liter, med 15 prosent moms på toppen.

– Et lignende avgiftskutt skjedde i Danmark for noen år siden. Grensehandelen stanset nærmest over natten, og forbruket gikk faktisk ned, fordi hamstringen stoppet opp. Volumene har vært rekordhøye under corona, og det viser hvor stor grensehandelen egentlig er. Dette er viktig også for norske arbeidsplasser både i drikkehandelsbransjen og butikker langs grensen, sier Bruusgaard.

– Vi er veldig fornøyd med alle grep som nå tas for å få bukt med den omfattende grensehandelen. Når det er sagt tolker vi det slik at det produktavgiften som kuttes. Ideelt sett hadde vi sett at det var emballasjeavgiften eller grunnavgiften som ble kuttet, da den ikke har noen folkehelseeffekt. Men totalt sett er vi veldig fornøyd med alt som tar tak i handelslekkasjene til Sverige.

Bransjeorganisasjonene: – Viktig

– Dette bidrar til å redusere avgiftsulempen norske mat- og drikkeprodusenter har overfor svenske konkurrenter, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

– Sverige har ingen avgift på alkoholfrie drikkevarer. På de ti siste årene før grensene stengte, ble den relative andelen av brus i nordmenns grensehandel nesten fordoblet. Også saft og andre alkoholfrie drikkevarer har vært omfattet av avgiften. Derfor er det viktig at denne nå blir borte, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Petter Haas Brubakk er administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, en av brusbransjens næreste allierte.

Også handelsorganisasjonen Virke er glade for dagens utvikling:

– Vi vet at dette vil være svært viktig for næringene det gjelder og ikke minst bidrar det betydelig til at det nå blir konkurranse på like vilkår, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i

– Det siste året med stengte grenser har vist hvor viktig harmonisering av avgiftene har vært, og her har Frp i statsbudsjett og nå i revidert vært med på å trygge arbeidsplasser nå som vi er på vei ut av pandemien og grensene snart åpner, sier Horneland Kristensen.

Får også kritikk

Avgiftskuttet på brus får også kritikk, fra Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Dette er fryktelig skuffende. Regjeringen har allerede blitt med på store og helseskadelige avgiftskutt i dette statsbudsjettet og vi håpet det fantes noe motstandskraft når Frp nå kom med enda et krav om billigere brus. Nå har vi fasiten, som viser at helsen taper igjen, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

– Vi har store utfordringer med overvekt og fedme i Norge, der overvekt er den nye normalen. Brus med sukker er en viktig kilde til dette. Med den siste endringen lager regjeringen og Frp en politikk som forsterker de nasjonale helseproblemene våre. Fremfor billig brus bør regjeringen se på hvordan de kan legge til rette for bedre helsevalg, med lavere pris på sunnere varer og høyere pris på usunne varer.

KRITISERER KUTTET: – Helsen taper igjen, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Publisert: