Prisen på plastposer øker igjen

Nå kan du ende med å betale rundt 5,5 kroner for én pose i butikken.

Publisert: Publisert:

Handelens Miljøfond har bestemt seg for å øke kontingenten med 1 krone, noe som kan gjøre at prisen øker med 1,25 kroner i butikk, skriver NRK.

Endringen gjelder fra 1. mai. Det er opp til butikkene selv om de vil øke prisen tilsvarende økningen i kontingenten.

– Vi så at plastposesalget gikk ned med 40 prosent sammenlignet med høsten året før. Samtidig økte salget på avfallsposer og handlenett, men etter jul ser vi at statistikken har flatet ut, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind til kanalen.

I fjor sommer økte Handelens miljøfond kontingenten slik at utsalgspris i butikk endte opp på rundt 4,25 kroner.

Miljøfondet har mål om at bruken av plastposer skal reduseres til 40 per innbygger i løpet av et år, innen 2025. I dag ligger bruken på rundt 80 plastposer, skriver NRK.

Anbefaler handlenett

– Mye er allerede dyrt for folk. Er dette riktig tidspunkt å øke kontingenten?

– Det er jo sånn at alternativet til plastposer er billigere enn plastposene. Vi tenker at folk har gode og rimeligere alternativer til å bruke plastpose. Hvis man synes det er dyrt lønner det seg å bruke handlenett, sier Lind til E24.

– Hvor sikker er du på miljøgevinsten ved å velge handlenett?

– Dette har vi regnet på. Det er litt myter knyttet til handlenett og miljø. Beregningene vi har gjort viser at de nye handlenettene av polyester og nylon trenger du bare bruke 6–7 ganger før du slår plastposen.

– Finnes det en grense på hvor dyre plastposer kan bli?

– Vi tror at vi skal lykkes med å snu forbruket nå. Vi har et krav om å komme ned til 40 poser per innbygger neste år, men hvis folk er flinke til å snu vanene har ikke vi noe ønske om øke kontingenten mer, sier hun.

Publisert: