Rekorddyr kakao før påske

(E24) Kakaoprisene har skutt fart så langt i år og gjør påskesnopet dyrere for mange verden over.

Økte priser på kakao gjør at påskesjokoladen verden over har blitt dyrere enn den var i fjor.
Publisert: Publisert:

Bare de siste tre ukene har prisen på kakaobønner hoppet over 47 prosent til over 8900 dollar pr. tonn, skriver Bloomberg. Det tilsvarer rundt 95.700 norske kroner.

Fredag nådde kakaoprisen en ny toppnotering på 8.940 dollar pr. tonn, skriver CNBC. Ved inngangen av 2024 var prisene på under 4.200 dollar pr. tonn.

Les også

Paret pusset opp i åtte år før de ga opp. Så la de heller en plan for å bli rike.

Ifølge den amerikanske kanalen er kakao den råvaren som har steget mest i pris så langt i 2024.

Høyere priser på kakao driver opp prisene på sjokolade, og dermed også påskesnopet som for lengst er rullet ut i butikker verden over.

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, sa til E24 i februar at man i Norge trolig vil ha råd til å betale litt mer for kakaoen, selv om prisene blir høyere globalt.

– Vi vil nok få tilgang til det vi vil, så dårlig tror jeg ikke det vil bli. Men prisene vil kunne stige på sikt, kanskje fra høsten av, uttalte Smedshaug.

Les også

Han dro opp fisk for tre millioner på én uke

Ødelagte kakaoavlinger

Prisoppgangen kommer etter dårlige avlinger i Vest-Afrika, Elfenbenskysten og Ghana, som står for store deler av verdens kakaoproduksjon, skriver Bloomberg.

Værfenomenet El Niño, som har ført med seg tørke, skogbranner og kraftigere regn, er blant årsakene til de dårlige avlingene. I tillegg har utbrudd av virus brutt ned kakaoavlingene.

Kakaobransjen består stor sett av småbønder som i lang tid har slitt med dårlig lønnsomhet, som har gjort det vanskelig å håndtere ekstremvær, ifølge nyhetsbyrået.

Kakaoprisene driver opp prisene på årets påskeharer.

– Den sanne kostnaden for sjokolade har ikke vært merkbar for forbrukerne på lang tid, sier Emily Stone, grunnlegger av kakaoforhandleren Uncommon Cacao, til Bloomberg.

– Vedvarende lave priser til produsentene og klimaendringene driver markedet opp til disse prisene. Nå kommer dette som et sjokk for noen, men dette var forutsigbart, fortsetter hun.

Jeff Kilburg, administrerende direktør i KKM Financial, sier til CNBC at han ikke ser noen ende for økningen i kakaoprisene. Han mener derimot at prisene kan stige ytterligere 50 prosent før prisrallyet er over.

Regntiden i Elfenbenskysten går vanligvis fra april til oktober, men regionen står overfor varmere temperaturer enn vanlig, noe som kan forlenge mangelen på rikelig nedbør, ifølge Reuters. Mangelen på regn kan føre til mindre bønner av dårligere kvalitet, noe som kan begrense kakaotilførselen til markedet ytterligere fremover, skriver CNBC.

Les også

Terje fikk leiligheten for 2000 kroner. Nå er beboerne i 101 boliger sikret milliongevinst.

Produsenter varsler økte priser

At nøkkelingrediensen i sjokolade har blitt dyrere, driver opp prisene på påskegodteriet som nå omsettes i butikker verden over.

I USA har den gjennomsnittlige enhetsprisen på sjokoladeegg steget 12 prosent det siste året, ifølge en undersøkelse fra NIQ, gjengitt av Bloomberg. Kostnadene på noen populære påskeegg i Storbritannia har steget med opp mot 50 prosent, ifølge forbrukergruppen Which.

44 prosent av husholdningene i USA sier at de kjøper sjokolade og konfekt sjeldnere på grunn av inflasjonen, ifølge US National Confectioners Association.

Sjokoladeharer fra den sveitsiske produsenten Lindt.

Den sveitsiske sjokoladeprodusenten Lindt & Sprüngli varslet tidligere denne måneden at de er nødt til å heve prisene i år og neste år på grunn av økte råvarepriser, skriver Bloomberg.

Les også

Knut trudde han skulle tena milliardar. Så blei gründeren stoppa i ein Porsche på Sotra.

Finansdirektøren i Mondelez International signaliserte i februar at det mest sannsynlig blir prisøkninger fremover, mens Michele Buck, administrerende direktør i Hershey, har uttalt at «selskapet er forpliktet til å prise for å dekke over inflasjonen».

Publisert: