Enova gir to milliarder til flytende havvind

(E24) Statlige Enova blar opp to milliarder til flytende havvind. Støtten går til Goliat Vind-prosjektet i Barentshavet, med fem kjempeturbiner som skal kobles opp til Goliat-feltet.

Slik ser Odfjell Oceanwind, Source Galileo og Kansai Electric Power Company for seg det flytende havvindprosjektet GoliatVind i Barentshavet. I forgrunnen den flytende produksjonsenheten på oljefeltet Goliat, som drives av Vår Energi.
Publisert: Publisert:

Bak Goliat Vind står Bergen-baserte Odfjell Oceanwind, Haugesund-baserte Source Galileo og japanske Kansai Electric Power Company, skriver E24.

Demonstrasjonsanlegg for flytende havvind blir på 75 megawatt75 megawattmed en kapasitet på 75 megawatt vil årlig full drift i 4.000 timer gi en samlet produksjon på 0,3 terawattimer (TWh). Ifølge utbyggerne kan det være i drift i 2027–2028. Prosjektet er avhengig av konsesjon fra Energidepartementet.

Per Lund er konsernsjef i Odfjell Oceanwind.

Strømmen skal leveres til Finnmark via Goliat-plattformen i Barentshavet. Denne plattformen får allerede strøm fra land gjennom en kabel med kapasitet på 75 megawatt. Forbruket på Goliat er om lag 50 megawatt.

– Dette er storslagne nyheter. Det vil gjøre det mye enklere å få realisert prosjektet. Vi har jo tatt en sjanse og mobilisert et stort prosjektteam som har jobbet iherdig i flere år i håp om å få finansieringen på plass. Denne tildelingen fra Enova gjør at vi er et langt skritt på veien, sier konsernsjef Per Lund i Odfjell Oceanwind til E24.

Han påpeker at selskapet også vil trenge en langsiktig kraftkjøpsavtale for å sikre inntektene sine over tid.

– Vi er ikke helt i mål, sier Lund.

– Dette er en helt fantastisk nyhet, sier konsernsjef Gunnar Birkeland i Source Galileo til E24.

– Solen skinner i Haugesund, og det er en god dag. Vi har jobbet hardt for dette. Dette er en anerkjennelse på at vi har gjort mye rett og at dette er et relevant prosjekt. Det har verdi som demonstrasjonsprosjekt. Vi er fantastisk fornøyd med tildelingen.

Konsernsjef Gunnar Birkeland i Source Galileo.

– Avgjørende

– Målet med Enovas støtteprogram er å få i gang også småskala flytende havvindprosjekter. Vi vet at det å få teknologien ut i vannet er avgjørende for å få ned kostnadene. Det får vi til gjennom tildelingen til GoliatVind, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til E24.

GoliatVind utgjør en investering på litt over fem milliarder kroner, ifølge statsråden.

– Enovas vurdering er at støtten vil kunne være avgjørende for å få utløst dette prosjektet, sier han.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

Prosjektet skal ta i bruk større turbiner enn på tidligere flytende prosjekter, fem turbiner på 15 megawatt hver. Hywind Tampen-prosjektet i Nordsjøen består til sammenlikning av 11 turbiner på 8,6 megawatt hver.

– Å få på plass en park med 75 megawatt fordelt på fem turbiner og få demonstrert verdens første kommersielle 15 megawatt flytende turbiner er viktig for den utviklingen vi ønsker innen flytende havvind fremover, sier Eriksen.

Energiminister Terje Aasland (Ap) mener prosjektet kan være med på å få ned kostnadene for flytende havvind, som så langt er mye høyere enn for bunnfast havvind.

– Skal vi lykkes med havvindsatsingen vår i en krevende tid kostnadsmessig er det viktig å få frem mange ulike typer prosjekter og høste mest mulig erfaring innen denne teknologien, som Norge kan være premissleverandør for internasjonalt, sier Aasland til E24.

Dette kartet viser hvor det flytende havvindprosjektet GoliatVind skal ligge.

Følger vanlig prosess

GoliatVind er ikke en del av de vanlige tildelingsrundene for havvind som regjeringen nå legger opp til. Prosjektet har søkt om unntak fra de faste åpningsprosessene for havvind på sokkelen.

– Betyr denne statsstøtten også at prosjektet nå har fri bane til å bli godkjent?

– Nei, det har de ikke. Vi har vært positivt innstilt til GoliatVind, men har sagt at det må en konsekvensutredning til for å komme videre. Det betyr at vi er villige til å gjennomføre en konsesjonsprosess, sier Aasland.

– Det bør jobbes godt og raskt med dette. Dette er et spennende prosjekt hvis det kan realiseres, og danner grunnlag for videre satsing i nord også. Men det følger de vanlige konsesjonsprosessene, sier han.

Bidrar til å dekke kraftbehov

GoliatVind skal kunne levere 0,3 terawattimer (TWh) strøm årlig, og gir dermed et bidrag til å dekke det økende strømbehovet i Finnmark.

Behovet øker særlig fra 2030, fordi Equinor skal erstatte gasskraft og kutte utslipp på Melkøya-anlegget i Hammerfest. Equinor fikk i fjor tillatelse til å ta i bruk rundt 3,6 TWh strøm årlig til dette.

– Det betyr også noe for Nord-Norge. Jeg har vært opptatt av å få til havvindsatsingen vår også i nord, og GoliatVind er et eksempel på at det går an. Regjeringen ønsker også å satse på havvind ut over GoliatVind i årene som kommer, gjennom nye utlysingsrunder etter 2025, sier Aasland.

– Dette er kjærkomment. Selv om det ikke er så stort, er det et viktig bidrag. Det utgjør en forskjell.

Andreas Bjelland Eriksen peker på at anlegget kan være i drift alt i 2027.

– Det betyr i så fall at den neste flytende havvindparken Norge får i drift er i Nord-Norge. Det er en fantastisk mulighet. Det er en region som absolutt har behov for den kraften, og som kommer til å være viktig for å videreutvikle norsk leverandørindustri, sier han.

Energiministeren Terje Aasland (Ap).

– Svært høyt nivå

Støtten deles ut gjennom et Enova-program for flytende havvind i liten skala. Det var søknadsfrist 1. desember, og syv forslag har vært vurdert.

– Det er levert prosjektforslag på et svært høyt nivå, som lover godt også for senere utlysningsrunder, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad i en melding.

En forutsetning for støtten er at prosjektet skal være i drift innen fem år.

Enova har også tidligere gitt store summer til flytende havvind. I 2019 ga foretaket 2,3 milliarder kroner i støtte til Hywind Tampen, som nå leverer strøm til oljefeltene Gullfaks og Snorre.

Det kommer også en ny søknadsrunde i Enovas program for flytende havvind, med frist 15. september og søknadsramme på inntil to milliarder kroner.

– Ut fra responsen i første utlysningsrunde, så har vi stor tro på god interesse i markedet, sier direktør teknologi- og markedsutvikling i Enova, Astrid Lilliestråle.

Ønsker mer kunnskap

Prosjektet kan potensielt påvirke fiskeriene i Barentshavet. En melding (tidlig varsel) om Goliatvind var nylig på høring, og da sendte Norges Fiskarlag en høringsuttalelse utformet i samarbeid med Nord Fiskarlag og Fiskebåt.

«Vi mener det er helt nødvendig å innhente ny kunnskap for å kunne konsekvensutrede og konsesjonsbehandle dette prosjektet på en forsvarlig måte», skrev Norges Fiskarlag.

De ønsker at Havforskningsinstituttet skal vurdere hvordan undervannsstøy og mulig forurensing fra anlegget kan påvirke gytingen for lodde, torsk og sild i Barentshavet.

Havforskningsinstituttet påpeker i sin høringsuttalelse at kunnskapen om havvindens påvirkning på økosystemet er mangelfull. Instituttet stiller seg «svært kritisk til fremdriftsplanen» for GoliatVind.

NVE bemerker i sin uttalelse at prosjektet ligger i et område som er foreslått som Særlig verdifulle og
sårbare områder (SVO).

– Vi trenger mer kunnskap, derfor har vi også sagt at det trengs en konsekvensutredning. Jeg skal ikke forskuttere noe, her må vi ha godt sameksistens og god forståelse av hva vi gjør. Det er et spørsmål som avklares på veien videre, sier Aasland.

– Er det nok tid til å behandle dette skikkelig, hvis dere skal avgjøre dette i 2024?

– Det er ikke nødvendigvis tidsbruken som avgjør. Det avgjørende er at vi har gode prosesser. Vi må hente inn den kunnskapen vi trenger. Vi har mye kunnskap om disse områdene, og må gjøre dette i forståelse med fiskeriinteressene, sier han.

Publisert: