Sør-Europa reagerer sterkest

Børsene i Hellas, Italia og Spania reagerer sterkest på britenes nei til EU.

LIKT: Så store børsfall på en dag er virkelig uvanlig. Men ser man på den oppgangen vi har hatt i aksjemarkedene i løpet av de siste ukene, så er fallet grovt sett på samme nivå som oppgangen i denne perioden, sier Gunnar Torgersen i Holbergfondene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Rundt klokken elleve hadde børsene i disse landene falt med mellom ti og tolv prosent, mens børsene i EU land lenger nord i Europa hadde falt mindre.

— Det tyder på at land som er mottakere av midler fra EU har reagert sterkere enn de som bidrar med disse midlene i nord, sier Gunnar Torgersen, som er makroøkonom og partner i Holbergfondene.

Han karakteriserer finansmarkedenes fall som dramatiske.

Frem og tilbake

— Så store børsfall på en dag er virkelig uvanlig. Men ser man på den oppgangen vi har hatt i aksjemarkedene i løpet av de siste ukene, så er fallet grovt sett på samme nivå som oppgangen i denne perioden. Og oppgangen ble i stor grad drevet av en forventning om et annet utfall av valget i Storbritannia. Når britene så stemmer annerledes enn finansmarkedene ventet seg, så falt aksjekursene tilbake med et brak, sier Torgersen.

Overreaksjon

Uroen var også svært stor i valutamarkedene fra morgenen i dag. Klokken elleve hadde imidlertid pundet steget med bare tre prosent så langt i dag i forhold til norske kroner.

Frøy Gudbrandsen:

Les også

En ny dag i Europa

— På mange måter er virkningen slik vi nærmest kunne forvente oss. Ført får vi en overreaksjon fordi folk ikke helt aner konsekvensene av det som skjer, før støvet etter hvert legger seg, sier Torgersen.

Publisert: