Kakaoprisen stiger til ny rekord

(E24) Ett tonn kakao koster over 10.000 dollar.

Økte kakaopriser kan øke prisen på sjokoladeharer i løpet av året.
Publisert: Publisert:

Råvareprisene på kakao fortsetter å stige, og satte tirsdag nok en toppnotering, skriver E24.

Kakaoprisen stiger tirsdag til over 10.000 dollar pr. tonn, noe som er ny rekord, skriver Bloomberg. Det tilsvarer drøyt 107.000 kroner etter dagens kurs.

Prisene på terminkontrakter i New York hoppet så mye som 4,1 prosent tirsdag, til 10.047 dollar tonnet.

Prisen på kakao har skutt fart så langt i år, og kakao har nådd flere prisrekorder så langt i år.

Ifølge CNBC er kakao råvaren som har steget mest i pris så langt i år. Ved inngangen av 2024 var prisene på under 4.200 dollar pr. tonn.

Oppgangen i kakaoprisene er ventet å føre til økte priser på sjokolade i løpet av 2024, skriver Bloomberg.

Dårligere avlinger

Prisoppgangen kommer etter at avlingene i flere land i Vest-Afrika har vært dårlige de siste årene.

Værfenomenet El Niño, som har ført med seg tørke, skogbranner og kraftigere regn, er blant årsakene til de dårlige avlingene. I tillegg har utbrudd av virus brutt ned kakaoavlingene.

Kakaobransjen består stor sett av småbønder som i lang tid har slitt med dårlig lønnsomhet, som har gjort det vanskelig å håndtere ekstremvær, ifølge Bloomberg.

Ifølge International Cocoa Organization ventes det at forholdet mellom lagre og produksjon av kakaobønner falle til det laveste på over fire tiår, skriver Bloomberg.

– Tilbudssituasjonen i Vest-Afrika fortsetter å være ekstremt stram ved inngangen til mellomsesongen neste uke, og det fortsetter å underbygge kakaoprisene, skriver The Hightower Report i et notat, ifølge Bloomberg.

Dyrere sjokolade

Den sveitsiske sjokoladeprodusenten Lindt & Sprüngli varslet tidligere denne måneden at de er nødt til å heve prisene i år og neste år på grunn av økte råvarepriser, skriver Bloomberg.

Finansdirektøren i Mondelez International signaliserte i februar at det mest sannsynlig blir prisøkninger fremover, mens Michele Buck, administrerende direktør i Hershey, har uttalt at «selskapet er forpliktet til å prise for å dekke over inflasjonen».

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, sa til E24 i februar at man i Norge trolig vil ha råd til å betale litt mer for kakaoen, selv om prisene blir høyere globalt.

– Vi vil nok få tilgang til det vi vil, så dårlig tror jeg ikke det vil bli. Men prisene vil kunne stige på sikt, kanskje fra høsten av, uttalte Smedshaug.

Publisert: