Svak krone sikret ny eksportrekord

(E24) Rekorden kommer på tross av at eksportvolumet falt i året som gikk.

Sjømateksporten øker til stadig nye rekorder målt i verdi. Bildet er en illustrasjon fra Vikenco i Aukra.
Publisert: Publisert:

I 2023 eksporterte Norge sjømat for totalt 172 milliarder kroner. Dette er en økning med 20,7 milliarder kroner sammenliknet med året før, ifølge Norges sjømatråd.

Svak krone gjør det enklere å få solgt fisken til utlandet, da den blir billigere i lokal valuta.

I fjor svekket den norske kronen svekket seg. Det ga seg utslag i en solid verdivekst for sjømateksporten målt i norske kroner, men betydelig mindre i euro og dollar, som er våre viktigste handelsvalutaer, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding, ifølge E24.

– Rekordhøyt nivå

– Det er den svake norske kronen og den generelle prisveksten i markedene som løftet verdien til et rekordhøyt nivå. Totalt bidro kronesvekkelsen til å øke eksportverdien med nesten 15 milliarder kroner i 2023, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i pressemeldingen.

Norge eksporterte sjømat til totalt 153 land i 2023. Dette er seks flere enn i 2022.

Selv om verdien av eksporten er rekordhøy, er det totale omfanget av eksport lavere i 2023 enn året før. Totalt eksporterte Norge 2,8 millioner tonn sjømat i fjor. Det er nedgang på 5 prosent fra 2022. Både laks og tosk opplevde volumfall.

Tidenes høyeste verdi for laks

Totalt i 2023 ble det eksportert 1,2 millioner tonn laks. Dette til en verdi av 122,5 milliarder kroner, som utgjør 71 prosent av den totale verdien for hele sjømateksporten. Ifølge Norges sjømatråd, tilsvarer det 16 millioner måltider med laks hvert eneste år, året rundt.

Det er rekordhøy eksportverdi for laks, 16,9 milliarder kroner høyere enn i 2022 – hvor det også ble satt rekord.

Polen, Frankrike og USA var de største markedene for laks i 2023.

Det er rekordhøy pris på fersk laksefilet med 148 kroner pr. kg. Dette er 31 kroner høyere enn forrige rekordår, som var i 2022. Det er også rekordhøy pris på fersk hel laks med 93 kroner pr. kg. Dette er 14 kroner høyere enn forrige rekordår, som var i 2022, skriver Norges sjømatråd.

Sjømatrådet jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som eier Sjømatrådet, men driften finansieres gjennom en lovpålagt avgift på sjømateksporten.

Publisert: