Svak kronekurs sender lakseeksporten til himmels

(E24) To tredjedeler av eksportoppgangen skyldes kronekursen, ifølge sjømatrådet.

I november eksporterte Norge totalt 274 200 tonn sjømat.
Publisert: Publisert:

Norge eksporterte sjømat for 16,7 milliarder kroner i november.

Det er en økning på 2,4 milliarder kroner, eller 17 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, skriver Norges Sjømatråd.

– Allerede 13. november passerte sjømateksporten verdien for rekordåret 2022, på 151,4 milliarder kroner. I år kommer verdien til å ende på over 170 milliarder kroner, noe vi i stor grad kan takke den svake norske kronen for, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

– To tredjedeler skyldes kronen

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 158,2 milliarder kroner. Det er en verdiøkning på 15 prosent, eller over 20 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

– Nesten to tredjedeler av denne verdiveksten kan tilskrives en svakere norsk krone. Euroen, som er vår viktigste handelsvaluta, har blant annet styrket seg 14 prosent mot den norske kronen det siste året, forklarer Chramer.

Norge eksporterte 128 324 tonn laks til en verdi av 11,7 milliarder kroner i november.

Målt i verdi var november den nest beste enkeltmåned for norsk sjømateksport. Kun verdien fra oktober har vært høyere.

– November ble en spesielt god måned for laks. Økte volum og høyere priser sammenlignet med samme periode i fjor vitner om at det er en etterspørselsvekst i markedet, sier Chramer.

Polen hadde størst verdivekst innen laks denne måneden, med en økning i eksportverdi på 568 millioner kroner, eller 43 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Polen endte på 22 887 tonn, noe som er 20 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Publisert: