Mowi betaler utbytte på nær én milliard for fjerde kvartal

(E24) Norges største lakseoppdretter lanserer samtidig nytt sparemål for 2024 som innebærer at ytterligere 324 jobber skal kuttes.

Laksegiganten presenterer resultater for fjerde kvartal.
Publisert: Publisert:

Mowis inntekter øker til rekordhøye 1,43 milliarder euro (over 16 milliarder kroner) i fjerde kvartal, fra 1,36 milliarder euro i samme kvartal året før, skriver E24.

– Vi er svært fornøyd med rekordresultater i selskapets tre forretningsområder, havbruk, videreforedling og fôrproduksjon, i et likevel krevende år, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim i børsmeldingen.

Samtidig foreslås det å betale ut 1,9 kroner pr. aksje i et kvartalsvis utbytte, totalt 983 millioner kroner. På samme tid året før lød utbyttet på 1,70 kroner pr. aksje.

Det operasjonelle driftsresultatetoperasjonelle driftsresultatetDet selskapet tjener på driften før renter og skatt samt verdijusteringer på fisken i sjøen, som gjøres etter endringer i lakseprisen falt 203 millioner euro i fjerde kvartal, ifølge en tidligere oppdatering, fra 239 millioner året før.

Venter ny slakterekord i 2024

Slaktevolumet i fjerde kvartal lå på rundt 129.234 tonn, marginalt ned fra 130.549 tonn i fjerde kvartal 2022.

For 2023 som helhet endte Mowi med et rekordhøyt driftsresultat på om lag 1,03 milliarder euro. Også slaktevolumet endte på rekordnivåer, med 475.000 tonn i 2023.

For hele 20024 opprettholder Mowi målet om å øke til 500.000 tonn.

– Så sent som i 2018 produserte vi 375.000 tonn i Mowi. Vi har med andre ord vokst med 125.000 tonn de siste årene, som tilsvarer en årlig vekst på 4,9 prosent mot næringens 2,9 prosent, sier Vindheim.

– Dette er i stor grad organisk vekst, og Mowi har en rekke vekstinitiativ som er forventet å gi ytterligere volumvekst også fremover, tilføyer han.

For å få til det satser Mowi særlig på utviklingen av postsmoltpostsmoltPostsmoltstadiet er definert som den første perioden etter at laksen har gått igjennom smoltifiseringen, dvs. gått over fra å være en fisk som er tilpasset ferskvann, til en laks som har utviklet sjøvannstoleranse. Hvor stor laksen kan være før den slutter å være postsmolt, er ikke klart definert. Ved å produsere større postsmolt på land oppnås både at fisken blir mer robust, samt at produksjonstida i sjøen blir vesentlig kortere. slik at fisken er mer robust når den settes ut i sjøen.

Ved slutten av 2024 vil Mowis postsmolt-kapasitet være på nesten 40 millioner og utgjøre om lag 25 prosent av konsernets totale smoltproduksjon.

Mowi forventer at dette vil føre til både bedre konsesjonsutnyttelse og økt fiskevelferd og overlevelse.

Fortsetter å kutte jobber

Oppdrettskostnadene falt med 3 prosent fra kvartalet før til 5,58 euro (63,7 kroner) pr. kilo. I først kvartal venter Mowi at disse kostnadene øker på grunn av sesongmessig lavere volum.

I 2023 gjennomførte Mowi kostnadskutt på 55 millioner euro, og nå lanseres et nytt mål på 25 millioner euro for 2024. Det innebærer at ytterligere 324 jobber kuttes. Siden 2020 har selskapet kuttet 2.189 årsverk.

Investeringsbudsjettet for 2024 er på rundt 300 millioner euro. Hoveddelen av dette skal skje i oppdrettssegmentet.

Lite vekst gir høye priser

Mowi anslår nå at den totale globale produksjonen av laks vil øke med moderate 2 prosent i år. Det ventes å støtte en god balanse mellom tilbud og etterspørsel, skriver Mowi.

Manglende global vekst har gitt sterke laksepriser i fjor og vil trolig holde pristrykket oppe også i år, ifølge analytikere.

Mowi er verdens største oppdretter av atlantisk laks. Den viktigste oppdrettsregionen er i Norge, men selskapet har også oppdrett i Chile, Canada, Skottland, Irland, Island og på Færøyene.

Aksjen har steget rundt 10 prosent det siste året, godt hjulpet av høye laksepriser. Selskapet verdsettes nå til rundt 98 milliarder kroner på Oslo Børs.

Milliardæren John Fredriksen er største eier i Mowi, etterfulgt av det statlige Folketrygdfondet.

Publisert: