Salmars driftsresultat stiger til 2,3 milliarder i tredje kvartal

(E24) Norges nest største lakseoppdretter la frem tall som var langt bedre enn ventet, og venter betydelig vekst i 2024.

Salmar-sjef Frode Arntsen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

Salmars driftsresultat steg til 2,3 milliarder i tredje kvartal, viser kvartalsrapporten fra selskapet. På forhånd var det ventet at oppdrettskjempens operasjonelle driftsresultatoperasjonelle driftsresultatDet selskapet tjener på driften før renter og skatt samt verdijusteringer på fisken i sjøen, som gjøres etter endringer i lakseprisen skulle stige til 1,69 milliarder fra 1,31 milliarder på samme tid i fjor, ifølge Infront TDN Direkt.

Lakseoppdretteren ser for seg «betydelig volumvekst» i 2024, med et anslått slaktevolum på 257.000 tonn i Norge, og totale 298.000 tonn – opp 9 prosent fra foregående år, ifølge E24.

De sterke tallene i Norge ble drevet av «solid biologisk og operasjonell ytelse», noe som førte til økt volum og redusert kostnadsnivå for laksekjempen.

– Vi har lagt bak oss nok et godt kvartal, spesielt i vår norske virksomhet. Det har gitt gode resultater. Røkterne i både Midt-Norge og Nord-Norge har levert gode biologiske resultater som igjen gir gode økonomiske resultater. På land har våre ansatte innen Salg og Industri håndtert og disponert store volum bra, sier konsernsjef Frode Arntsen.

Salmars markedsverdi lå før dagens tall på rundt 77 milliarder kroner, etter et fall på 15 prosent de siste to årene hovedsakelig knyttet til grunnrenteskattengrunnrenteskattenRegjeringen har vedtatt en ekstra skatt på 25 prosent på grunnrenten i oppdrett av ørret og laks. Grunnrenten defineres som verdien av en felles naturressurs, og viser seg som ekstra overskudd i bedrifter som gjennom konsesjoner får utnytte ressursen..

– Vi har et positivt syn på industrien fremover til tross for regulatorisk usikkerhet i Norge, skriver Salmar og viser til en presset tilbudsside for atlantisk laks globalt sett, noe som vil øke selskapets volumer.

Salmar ser et betydelig potensial for vekst i sin eksisterende verdikjede, uten behov for store investeringer de neste tre til fem årene. I september oppjusterte Salmar sine vekstambisjoner til 300.000 tonn i Norge innen tre år. Samtidig ventet selskapet markant vekst både på Island og i Skottland.

– Vi har kommet langt med gjennomføringen av pågående strategiske grep. Som et resultat av dette har vi styrket vår finansielle posisjon. Integreringen av virksomhet fra NRS, NTS og Salmonor etter oppkjøpet i fjor går som planlagt. Det ligger an til at vi henter ut større synergier enn opprinnelig estimert, sier Salmar-sjef Frode Arntsen.

Kutter skotske slaktemål

Lakseoppdretteren hadde et slaktevolum på 78.100 tonn i tredje kvartal, og selskapet opprettholder sin volumguiding for 2023. For islandsk laks økes guidingen med 1000 til 17.000, mens den for Scottish Sea Farms reduseres med 2000 til 25.000 tonn, på grunn av «biologiske problemer».

Videre ser selskapet for seg liknende volum og kostnader i fjerde kvartal.

Driftsinntektene økte til 7.5 milliarder kroner i kvartalet, noe som er på linje med det som var ventet. På samme tid i fjor var inntektene 4,8 milliarder kroner.

Sletter aksjer

I motsetning til Mowi, som la frem sine tall dagen før, betaler Salmar vanligvis ikke utbytte kvartalsvis, men sparer dette til årsresultat er klart.

Nå velger Salmar imidlertid å kansellere over 13 millioner egne aksjer, som er en annen måte å øke verdiene til aksjonærene. Ved å slette aksjer, blir det færre å dele verdiene på, slik at hver aksje blir mer verdt. Witzøe-familien er største eier i Salmar.

Witzøe-familien er den klart største eieren i Salmar, men også Folketrygdfondet er blant storeierne.

Publisert: