Askøy får millionbot etter drikkevannssmitten i 2019

Vest politidistrikt har utstedt et forelegg på én million kroner for smitteutbruddet i juni 2019.

Det var her fra Kleppe vannverk det forurensende vannet ble spredd, etter at det kom fra et forurenset høydebasseng.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Forelegget knytter seg til brudd på drikkevannsforskriften, opplyser politiet i en pressemelding.

I begynnelsen av juni 2019 begynte folk på Askøy å bli syke i form av mage- og tarminfeksjoner. Etter hvert ble det klart at smitten var vannbåren, med primærsone Kleppe vannverk og Øvre Kleppe, som mottok vann levert fra et høydebasseng kalt HB 168.

Fant bakterier i vannet

Et kokevarsel ble sendt ut, og en rekke andre tiltak iverksatt, blant annet nødkloring.

Fredag 7. juni 2019 ble høydebassenget stengt og faset ut. Samme dag opprettet politiet en undersøkelsessak.

I løpet av tirsdag 11. juni 2019 ble det konstatert funn av bakteriene Campylobacter, tilsvarende det som var funnet i pasienter som var innlagt. Dagen etter gikk saken over til vanlig etterforskning.

Det var i dette høydebassenget at det ble funnet Campylobacter.

– Hull i muren

Politiadvokat Trygve Ritland har vært påtaleansvarlig for saken. Han forteller at eiere av vannverk, i dette tilfellet kommunen, har ansvar for å gjøre risikovurderinger og ta prøver for å avdekke risiko.

– I 2009 og 2010 var det en oppfatning av at høydebassenget var sårbart, og i den forbindelse ble det enighet om at man skulle ta prøver direkte fra bassenget. Det besluttet man i 2011, men det ble aldri gjennomført, forteller han.

I forbindelse med etterforskningen har politiet avdekket at det har vært åpninger inn til bassenget.

– Når politiet var der oppe, var det hull i muren mellom fjell og dør. Det var heller ikke tildekket med gitter til lufteventiler. Teoretisk sett hadde mus og fugler mulighet til å komme seg inn, sier han.

Politiadvokat Trygve Ritland har vært påtaleansvarlig i saken.

– Kunne vært unngått

– Politiet legger til grunn av hvis man hadde gjort det man skulle fra 2011, ville man antakelig ha avdekket at det var lekkasjer. Da ville høydebassenget vært utfaset på et tidligere tidspunkt, sier Ritland.

Dermed kunne smitteutbruddet vært unngått, mener politiet.

– Hadde det vært faset ut på et tidligere tidspunkt, ville man ikke fått det utbruddet, sier Ritland.

Politiet har ikke funnet grunn til å straffeforfølge enkeltpersoner eller Mattilsynet.

– Det har vært en svikt totalt sett, sier Ritland.

75 innlagt på sykehus

Over 2000 personer har rapportert inn mage/tarmplager etter utbruddet. 75 personer (59 voksne og 16 barn) var innlagt på sykehus.

«Ut ifra sakens alvor har statsadvokaten landet på at en bot på kr 1.000.000,- er riktig og påkrevet for å hindre tilsvarende hendelser både på Askøy og ellers i landet», heter det i pressemeldingen fra politiet.

Dødsfall etterforskes ikke videre

Politiets etterforskning handlet innledningsvis om to ting:

1. To personer døde etter å ha vært innlagt på sykehus med mage- og tarmsymptomer. Det ble påvist DNA fra Campylobacter-bakterien.

2. Politiet undersøkte om forskrifter var brutt.

Dødsfallene ble ikke etterforsket videre. Det ble opprettet undersøkelsessaker i etterkant av dødsfallene, blant annet for å avklare om pasientene hadde fått forsvarlig helsehjelp. Fylkesmannen i Vestland har vurdert helsehjelpen de avdøde fikk og fant ikke grunnlag for å anbefale videre etterforskning.

I tillegg opplyser politiet at bakterien ikke er ansett som den «hovedsaklige eller avgjørende» dødsårsaken hos de avdøde.

Kjetil Ottesen er bistandsadvokat for familiene til de to personene som døde.

Bistandsadvokat Kjetil Ottesen skriver i en epost til BT at de to personene som døde hadde underliggende sykdommer, men at rettsmedisinske undersøkelser viste at Campylobacter var en medvirkende årsak til dødsfallene.

Det var en eldre kvinne og ett år gammel gutt som døde. «Dødsfallet kom helt brått på barnets familie, og det har vært en ekstrem belastning for dem i etterkant», skriver advokaten.

Han skriver videre at det er en lettelse for familiene at politiet er ferdig med sine undersøkelser. Fremover vil advokaten diskutere oppreisningskrav med kommunen.

– Jeg ønsker å gå i dialog med kommunen. I den dialogen er det naturlig å diskutere oppreisning til familiene, sier han.

Siv Høgtun er ordfører i Askøy.

Skal behandles i kommunestyret

– Det som skjedde for to år siden, er en forferdelig tragisk hendelse som vi skulle vært foruten. Vi har erkjent at det som ble gjort ikke var bra nok, sier Askøy-ordfører Siv Høgtun.

Hun viser til Sintef sin rapport, som blant annet konkluderte med at kommunen ikke hadde gjort nok for å unngå vannsmitten.

– Vi har gjennomgått rapporten og erkjent de faktiske forholdene, sier Høgtun.

Hun forteller at kommunen har fått 21 dager til å svare på om de vedtar forelegget. Det er kommunestyret som skal ta avgjørelsen.

– Vi må bruke litt tid på det. Jeg kommer til å legge opp til en politisk prosess, sier ordføreren.

Hun forteller at kommunen vil be om en utsettelse av påtalemyndighetens tidsfrist fordi politikerne har tatt sommerferie.

– Politiet har brukt to år på saken, så får vi denne i sommerferien.

Publisert: