Siren var den første mannen voldtok

33-åringen er dømt for tre voldtekter og nå siktet for den fjerde. Siren Myrmel var mannens første offer. Hun ble voldtatt på Torget Music Pub i 2002.

FØRSTE OVERGREP: Siren Myrmel ble voldtatt inne på toaletettet på Torget Music Pub i 2002. Hun var første voldtektsoffer til en nå 33 år gammel mann. Han er dømt for to andre voldtekter og siktet for en ny voldtekt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Lørdag morgen ble mannen pågrepet i en leilighet nær Bergen sentrum. Han er siktet for å ha voldtatt en yngre kvinne som sov. Blant annet skal han ha gitt henne en Rivotril-pille.

Les også

Dømt for tre voldtekter – nå er han tatt igjen

— Jeg blir sint når jeg leser om dette nå. Det er provoserende og forferdelig at han slipper ut når han har så store problemer, sier Siren Myrmel.

Den første dommen

I 2003 ble mannen dømt til fengsel i to år for å ha voldtatt Myrmel inne på toalettet på Torget Music Pub i desember året før.

— Jeg var inne på do da han kom inn, sier Myrmel om fredagsnatten 20. desember 2002. Mannen var ruset og sparket inn døren til dametoalettet ved 01.20-tiden. Der holdt han Myrmel over munn og nese mens han forgrep seg på henne, ifølge dommen.

«Hans handling fremstår som et skremmende og krenkende overgrep», heter det i den første voldtektsdommen.

— Jeg ble først og fremst forbannet. Det har gått bra med meg, og det er lenge siden det skjedde. Jeg tenker sjelden på det, men så var jeg også heldig ved at jeg var på et utested der det var vakter, sier hun.

Den andre dommen

24 år gammel fikk han sin andre voldtektsdom for en handling begått i 2006. Offeret var en ung kvinne på vei hjem fra et utested i Bergen sentrum.

I dommen heter det at hun våknet på soverommet sitt med en mann over seg. Hun gjorde først motstand, men da han tok kvelertak på henne, fryktet hun for å dø. Hun ble deretter voldtatt i flere timer natt til 13. oktober 2006.

Hun visste ikke hvordan mannen hadde kommet inn til henne. Selv sa mannen at de hadde hatt frivillig sex, men han ble ikke trodd. Kvinnen var skadet, soverommet bar preg av kamp og hun var redd, skalv og gråt da politiet kom til leiligheten hennes like etter at han hadde gått.

Mannen ble dømt til forvaring i fem år.

«Voldtekten ble utført på en skremmende, brutal og krenkende måte, og varte over lang tid der fornærmede hele tiden fryktet for sitt eget liv», het det i den andre voldtektsdommen.

«Farlig og grenseløs»

«Retten mener tiltaltes atferd fremstår som farlig og grenseløs», het det videre i dommen. Det må «anses å foreligge en reell og nærliggende fare for tilbakefall av lignende alvorlige tilfeller av seksualforbrytelser».

Kvinnen forklarte at han ville ligge og snakke med henne etter at han hadde voldtatt henne en gang. Etter andre overgrep klarte hun å tilkalle hjelp.

Noen måneder etter denne voldtekten ble en 13 år gammel jente overfalt nedenfor Realfagsbygget på Nygårdshøyden. Hun var på vei hjem fra et bursdagsbesøk og ble kontaktet av en mann som dro henne inn i noen busker og forgrep seg på henne.

Den tredje dommen

I 2011 var han 28 år og sonet den andre voldtektsdommen. Altfor sent så politiet sammenhengen mellom voldtekten av kvinnen i 2006 og overfallet av jenten noen måneder senere. Mannen tilsto at det var han som overfalt 13-åringen.

FANTOMTEGNING: Politiet etterlyste mannen med denne fantomtegningen i 2011.

— Det er ufattelig at han slapp ut etter så kort tid med tanke på det grufulle han gjorde mot to voksne kvinner og en ung jente. Jeg synes mest synd på de to andre. De var alene uten hjelp, sier Myrmel.

I den tredje dommen heter det at handlingen «har preg av overfall og mot en mindreårig. Tiltalte har benyttet både trusler og vold. Kvelertakene opplevdes skremmende ved at hun ikke fikk puste og var redd for å dø.» Han ble da dømt til to år forvaring, men lagmannsretten omgjorde straffen til en tidsbegrenset fengselsstraff, ifølge Bergensavisen.

— Jeg blir dødsprovosert over dette. Det er noe galt med rettssystemet når sånt kan skje. Han burde ikke ha sluppet ut, sier Myrmel.

— Hvorfor stiller du opp med navn og bilde?

— Jeg har ikke noe å skamme meg over. Jeg blir så opprørt når jeg leser at kvinner må ta ansvar for ikke å bli voldtatt. Det er ikke kvinnene som er problemet, men mennene. Kan hende det er på tide at unge menn lærer hvordan de ikke skal behandle kvinner, sier hun.

Mannen ble mandag varetektsfengslet i fire uker etter at han altså ble pågrepet lørdag og siktet for nok en voldtekt. Han godtok å bli fengslet.

— Jeg kan ikke kommentere saken, sier hans forsvarer Ann Turid Bugge til BT.

Til stede i leiligheten natt til lørdag var en annen kvinne, som har status som vitne. Hun har anmeldt mannen for vold og voldtekt tidligere, ifølge kjennelsen fra Bergen tingrett. 33-åringen er nå varetektsfengslet i fire uker siktet for voldtekt.

— Vi etterforsker saken på vanlig måte og avhører vitner og avventer svar på tekniske undersøkelser, sier politiadvokat Sven Dahl-Michelsen.

NY SIKTELSE: Ingrid Aksnes er bistandsadvokat for en kvinne som skal ha blitt voldtatt av en 33 år gammel mann.

Bistandsadvokat Ingrid Aksnes ønsker ikke å si hva hennes klient har fortalt om overgrepet hun skal ha blitt utsatt for.

— Hun har vært på voldtektsmottaket og er avhørt av politiet. Vi avventer den videre etterforskningen, sier hun til BT.

Publisert: