Etter denne «vellykkede» svindelen i Bergen går mannen i fellen

Tatt med 75.000 kroner i cash på seg. Politiet advarer om at falske sedler kan være i omløp i Bergen.

BETALER: Mannen (51) har erkjent straffskyld etter siktelsen, blant annet at han i denne butikken i Bergen lyktes i å betale med en falsk euroseddel. 51-åringen ble til slutt gjenkjent ut fra bilder og arrestert for pengefalsk.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

En 51 år gammel, utenlandsk mann er av Bergen tingrett satt fire uker i varetekt, anklaget for pengefalsk.

Politiet mistenker ham per nå for tre tilfeller av såkalt vekslesvindel, i to ulike butikker og kiosker i Bergen sentrum.

Mannen, en bulgarer uten tilknytning til Norge, ble arrestert onsdag sist uke. Det skjedde etter at han hadde prøvd å betale med en falsk 200-euroseddel i en butikk.

– Vi mistenker ham for å betale med falske sedler, og at han så har fått ekte penger tilbake som veksel, sier politiadvokat Kari B. Trones ved økonomiavsnittet i seksjon for organisert kriminalitet, Vest politidistrikt.

Det er langt fra første gang det blir politimat av slik veksletriksing: Blant annet ble det for to år siden advart mot omreisende vekslesvindlere på hele Vestlandet, og i 2009 fortalte en 7-Eleven-sjef i Bergen om betjening som ble grundig lurt.

Les også

Slik lurer de betjeningen: Svindlerne sitter igjen med 500 kroner etter hver veksling.

Avslørt av bilde

Før 51-åringen ble pågrepet sist uke, hadde han klart å betale med en falsk 200-euroseddel ett sted – og prøvd seg på det samme i en annen butikk.

ANTATT FALSK: Dette er en av sedlene, en 200-euroseddel, som ble funnet i tilknytning til mannen. Sedlene er sendt til Kripos for analyse, men politiet er ganske sikre på at i hvert fall eurosedlene er falske. Mannen har også erkjent straffskyld.

Det mislykkede forsøket skulle imidlertid bli mannens bane. Butikken sendte et overvåkingsbilde av 51-åringen i aksjon til de andre butikkene i kjeden. Da han igjen prøvde seg, ble han gjenkjent ut fra dette bildet. Lovens lange arm ble tilkalt og rykket ut.

Da mannen ble arrestert, fremgår det av en tingrettskjennelse, ble det funnet 75.000 kroner i cash «av ulik valuta» på ham.

Etterpå ransaket politiet et hotellrom som mannen disponerte i Bergen. Der ble det ifølge rettspapirene funnet 565 Euro.

– Deler av pengebeslaget er sendt til Kripos for analyse. Svaret derfra er ikke kommet ennå. Deler av det er trolig ekte sedler, men etter all sannsynlighet dreier det seg også om falske sedler, sier politiadvokat Trones, som var med da 51-åringen ble fengslet.

- Erkjenner

Siktelsen mot den bulgarske mannen gjelder nå to tilfeller av forsøk på pengefalsk og ett tilfelle av «vellykket» betaling med falske sedler.

– Han erkjenner å ha brukt falske penger i tråd med siktelsen. Han forteller at han kom til Bergen mandag forrige uke. Så langt ser vi ikke noen grunn til å tvile på det, selv om det kun er basert på hans egen forklaring. Vi har ikke funnet noen reisedokumenter på ham, sier Trones.

Straffen for anklagene mot mannen har en øvre ramme på tre års fengsel, men pengefalsksaker kan også ende med bot.

- Uvisst omfang

– Er det grunn til å advare mot falske sedler i omløp?

– Ja, det kan være falske sedler i uvisst omfang i omløp i Bergen. Vi vet ikke helt ennå hvor stort dette kan være. Det er ikke utenkelig at det kommer flere anmeldelser, uten at alt nødvendigvis kan knyttes til denne mannen, sier Trones.

Politiet sier de ikke har sendt ut noen advarsel til næringsdrivende i Bergen. Ifølge Trones er det så langt ikke grunnlag for å mistenke at en bande er i sving.

Mannens forsvarer, advokat Steinar B. Yndestad, vil ikke kommentere noe annet enn at 51-åringen har erkjent straffskyld.

Mener han kan finne på å rømme

Dommeren i tingretten gikk inn for å fengsle mannen fordi han mener det er fare for at 51-åringen rømmer landet eller kan unndra seg straff på annen måte.

Dommeren betegner pengefalsk som en alvorlig kriminell handling. I kjennelsen skriver han at 51-åringen må regne med en «ikke-ubetydelig fengselsstraff» hvis han dømmes.

Publisert: