Derfor er han den farligste terrorlederen verden har sett

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi kunne vært professor ved et universitet, men valgte religiøs ekstremisme.

KALIF: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er en svært sky person. Til venstre er han avbildet i 2014, under sin eneste offentlige opptreden. Til høyre et udatert bilde som ble frigitt av irakiske myndigheter samme år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Allerede fra han var liten gutt i den irakiske byen Samarra nord for Baghdad, fikk Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri tilnavnet «Den troende».

Han hadde to lidenskaper: Fotball og religion.

I dag er Ibrahim kjent som Abu Bakr al-Baghdadi, selverklært kalif i Den islamske staten og leder for den mest brutale terrorgruppen verden har sett.

Jihadist med doktorgrad

Gruppen har på brutalt vis tatt livet av flere tusen mennesker, først og fremst i Irak og Syria. Det siste året har terrorgruppen gjennomført flere angrep mot vestlige, sivile mål.

De sto bak angrepene i Paris og Beirut i fjor, og nå sist i Brussel i mars i år.

— Politisk er Baghdadi farlig fordi han mestrer kunsten å få de mange ulike fraksjonene internt i IS til å holde sammen. Symbolsk fordi hans avstamning og hans religiøse utdannelse gjør hans selverklærte kalif-tittel mer troverdig, sier Midtøsten-forsker William McCants til BT.

I fjor ga han ut boken «The ISIS Apocalypse». Der har han blant annet studert bakgrunnen til den sky og nådeløse IS-lederen.

Fordømte familien

Selv har Baghdadi en doktorgrad fra Saddam University of Islamic Studies fra 2007.

— Det er svært uvanlig for en leder av en jihadistgruppe å ha en doktorgrad i islamske studier, sier McCants.

FORFATTER: William McCants har skrevet bok om IS og dets mektige leder.

Baghdadis forfedre påstår å være direkte etterkommere av Profeten Muhammed, som regnes som grunnleggeren av islam.En historie fra barndommen forteller en del om hvem IS-lederen er.

Hans eldre bror Shamsi har fortalt hvordan lille Ibrahim – etter en lang dag med religiøse studier – kunne komme hjem og fordømme familiemedlemmer som ikke fulgte islamsk lov til punkt og prikke.

I et essay publisert på Brookings-instituttet sine hjemmesider skriver McCants hvordan Baghdadi, som er født i 1971, like gjerne kunne ha endt opp som professor ved et universitet.

De troendes kommandør

Men, Baghdadi skulle velge en annen vei: Religiøs ekstremisme.

— Enten det er noe så lite som å fordømme dansende bryllupsgjester, til noe så stort som massehenrettelser, har han alltid forsøkt å presse sine meninger på andre. Den troende valgte å bli de troendes kommandør, en som søker å tvinge sin barbariske religiøse visjon på hele verden, skriver McCants, som har en doktorgrad i Midtøsten-studier fra Princeton.

ETTERLYST: Baghdadi er en av verdens mest etterlyste personer. Amerikanske myndigheter har utlovd en dusør på 10 millioner dollar.

Baghdadi fikk bruk for sin politiske teft og for sin evne til å overbevise andre da han satt noen år i det amerikanske fengselet Camp Bucca under Irak-krigen.

  • Les også: Syv spørsmål og svar om IS
    Da han slapp ut etter seks måneder, hadde han knyttet viktige kontakter, blant annet i al Qaida og blant tidligere høytstående medlemmer i Saddam Husseins mektige partiorganisasjon, såkalte Baathister.

Mange av disse er i dag sentrale brikker i den eksklusive kretsen Baghdadi omgir seg med i strategiske spørsmål. Men IS og al Qaida skilte lag lenge før den nåværende kalifen tok over.

For brutal for bin Laden

KOBLER SEG PÅ: Selv om dagens jihadister i Syria og Irak kommer fra mange land og ulike bakgrunner, kan de koble seg opp mot tradisjonelle maktstrukturer og samhandlingsmønstre som har fortsatt å eksistere på tvers av moderne grenser. Det forklarer hvordan ISIS-styrkene kan operere over store avstander og i ulike land, og hvorfor konflikten i Syria så lett kan spre seg til andre land i regionen. Foto: Scanpix

Jihadistgruppene IS og al Qaida har egentlig samme mål: Å lede alle verdens muslimer.Men der bin Ladens al Qaida i utgangspunktet ønsket å samle støtte fra så mange muslimer som mulig før opprettelsen av en islamsk stat (kalifat), har IS valgt en helt annen strategi.Og den er mye mer brutal.

  • Les også: Her skjer terrorangrepene
    De dreper eller fordriver alle som står i deres vei, selv om det skulle være muslimer som tilhører samme gren innenfor islam (Sunni-islam).

Enten er du med oss, eller så er du mot oss, er mantraet. Og den strategien har sendt IS til topps på listen over verdens mest fryktede terrororganisasjoner.

Selv har Baghdadi kun har vist seg offentlig én gang de siste årene.

Det skjedde i en moské i den irakiske IS-kontrollerte byen Mosul, i juli 2014.Der erklærte han kalifatet, den islamske staten, for opprettet.

— Terrorisme er å referere til Allahs lover om straff og rettferdighet. Terrorisme er å tilbe Allah slik han har beordret deg å gjøre, sa Baghdadi i sin preken den gang.

30.000 fremmedkrigere

Baghdadis evne til å overbevise andre har vært en av hans største styrker, helt fra han som liten gutt lærte familiemedlemmer å bli pliktoppfyllende muslimer. I dag kommer mennesker fra hele verden for å slutte seg til organisasjonen hans.

Beregninger gjort av amerikanske etterretningsmyndigheter og analytikere i The Soufan Group viser at mellom 27.000 og 31.000 fremmedkrigere har reist til Syria og Irak de siste fem årene.

Opp mot 5000 av disse har reist fra Vest-Europa.

— De fleste fremmedkrigerne slutter seg til IS av ideologiske grunner, selv om mange av dem verken er særlig troende eller kunnskapsrike når det gjelder religion. De liker IS sin religiøse visjon, muligheten til å rense seg fra tidligere synder gjennom bruk av vold, og muligheten til å slåss i Guds navn, sier McCants.

Svekket IS

Men det har etter hvert blitt flere nederlag for den selverklærte kalifen. Flere forskere, inkludert McCants, mener eskaleringen i angrep mot sivile mål i Europa tyder på at gruppen er svekket.

IS har det siste året blitt fordrevet fra flere områder i Syria og Irak, etter langvarige bombetokt fra den amerikanskledede koalisjonen og bakkemobilisering fra den irakiske hæren.

For bare noen uker siden mistet IS kontrollen over oldtidsbyen Palmyra. Også i Mosul, Iraks nest største by, er posisjonen truet. Flere prominente medlemmer har dessuten blitt drept.

- Hva vil skje dersom kalifen selv, Baghdadi, blir drept?

— Det vil være et hardt slag for IS, et stort og symbolsk tap. Hvis han dør, mister de en dyktig politisk leder, en som har hatt evne til å samle de mange ulike fraksjonene i organisasjonen, sier McCants.

Publisert: