- Jeg kjempet en kamp på liv og død

48-åringen som måtte hoppe på sjøen fra sin brennende seilbåt, takker observante folk på Herdla for at han fortsatt er i live.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det var sent sist onsdag kveld at Hovedredningssentralen for Sør-Norge meldte at det var observert flammer, røyk og nødraketter i Herdlafjorden, mer nøyaktig øst for øyen Øpso ved Holsnøy i Meland kommune.

Les også:

Les også

Hoppet i sjøen fra brennende seilbåt i Herdlafjorden

— Så smalt det

48-åringen forteller at han i 20-tiden hadde fått motorstopp, og la seg til i en bukt ved øyen Øpso.

— Jeg dro opp ankeret for å sette kursen hjem. Da startet dramatikken. Jeg skulle starte motoren igjen, men i stedet kom det gnister og deretter flammer fra dieselmotoren.

— Det gikk kanskje 10–15 minutter, så smalt det. Brannen var eksplosjonsartet. Det var umulig å komme seg ned i cockpit for å hente noe som helst. Å prøve på slukking anså jeg som nytteløst, selv om jeg hadde brannapparat i båten.

Kamp på liv og død

— Jeg hadde heldigvis redningsutstyr bak i båten, så det var bare å hoppe på sjøen. En gassflaske sto i et rom bak i båten. Det dempet ikke akkurat eksplosjonsfaren.

Han sier at det knapt var 10 grader i sjøen, og at han ikke husker nøyaktig hvor lenge han kjempet for å overleve.

— Jeg begynte å bli stiv av frost. Samtidig kjente at jeg var i ferd med å bli varm igjen. Jeg har erfaring fra Forsvaret og vet at det ikke er noe godt tegn. Det var langt til land, så jeg plasket heftig med armene for å ikke å gå under. Det var en kamp på liv og død.

- Mistet brillene

— Jeg hadde mistet brillene. I nattemørket var det vanskelig å orientere seg. Kanskje det gikk en halv time fra jeg hoppet fra den brennende båten til jeg sto på land og fikk av meg de våte klærne. Jeg hadde fått med meg overlevingsdrakten fra båten, men rakk aldri å ta den på meg før jeg kom til land.

48-åringen klarte også å rive med seg en vanntett bag med nødraketter før han måtte hoppe i sjøen.

— Jeg frøs så fryktelig at jeg fomlet fælt med å få skutt opp rakettene. Til slutt fikk jeg det til. Samtidig så jeg at flammene hadde tatt fullstendig overhånd.

Takker 26-åring

Brannen og nødrakettene gjorde sitt til at folk reagerte på land.

— På Herdla er det en 26-åring som varslet om det han så. Det var sikkert flere andre som ringte også, men ifølge politiet var det 26-åringen som først ga beskjed. Jeg må bare takke for at han fikk tak i hjelp. Der jeg kom i land på øyen Øpso var jeg fortsatt isolert og langt fra folk, så jeg var i fare selv om jeg var oppe av sjøen, sier 48-åringen.

Tilfeldighetene ville ha det til at mye ressurser var tilgjengelig samtidig da båtbrannen ble meldt. Et Sea King-helikopter kom fra Florø, Luftambulansen fra Bergen, i tillegg var et tredje helikopter i området med en pasient på vei inn fra Nordsjøen. Forsvaret, redningsskøyten, politibåten og noen frivillige båter satte også kursen mot Herdlafjorden.

- Evig takknemlig

Plutselig var himmelrommet over mannen fylt med helikoptre, og sjøen fylt med redningsbåter.

— Det var nesten uvirkelig å se. Jeg er dem alle evig takknemlig for at de hadde anledning til å komme meg til unnsetning. Da jeg var midt oppe i den kaotiske hendelsen, følte jeg at det tok veldig lang tid før noen kom, men her reagerte alle så raskt som de kunne. Redningstjenesten i Norge er bare fantastisk, sier 48-åringen.

Mannen som fikk seg en kraftig støkk i livet, ble fraktet til Grønneviksøren med helikopter, og deretter til Haukeland universitetssykehus for sjekk.

— Jeg var kraftig nedkjølt, men tilsynelatende i god form. Nå i ettertid vil jeg hevde at sykehuset burde ha stoppet meg fra å dra hjem. Jeg burde ha vært sjekket grundigere. Men jeg kan ikke klandre dem. Jeg hadde bare en tanke i hodet: Å komme meg hjem, sier den uheldige seileren.

Les også:

Les også

Slik sikrer du båten mot brann

Etterforskning

Den 33 fots store seilbåten tok inn mye vann og sank til bunns i Herdlafjorden.

Politioverbetjent Glenn Våge ved Nordhordland lensmannsdistrikt sier at man har avhørt 48-åringen, og at det ikke er grunnlag for andre teorier enn at det her dreier seg om motorbrann forårsaket av drivstofflekkasje.

— Fra vår side blir det neppe snakk om å heve vraket, men vi får høre hva forsikringsselskapet mener. For øvrig gjenstår bare noen småting før vi avslutter etterforskningen, sier Våge.

— Man går jo gjerne å lurer på om man bør si opp dyre forsikringer. Heldigvis gjorde jeg det ikke. Nå er jeg bare takknemlig for at jeg kom levende fra denne opplevelsen. Det blir aldri mer kjøpt seilbåt med motor. Neste båt skal bare ha seil, sier 48-åringen, som ikke vil ha navnet i avisen.

— Jeg har to små barn som jeg ikke ønsker skal belastes med dette. Jeg og moren er blitt enige om å holde dette for oss selv, sier mannen, og ber om respekt for denne beslutningen.

Les også:

Publisert:

BT anbefaler også disse sakene