Hoppet i sjøen fra brennende seilbåt i Herdlafjorden

En 48 år gammel seiler er reddet etter at båten hans brant og sank sent onsdag kveld. Han var alene i båten.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mannen ble først fraktet med helikopter til Haukeland for medisinsk sjekk, men ble senere på natten kjørt hjem på bopel.

Seilbåten på 33 fot sto i full brann i Herdlafjorden mellom Askøy og Holsnøy. Lenge hersket det stor usikkerhet om hvor mange personer som var om bord. Store redningsstyrker ble sendt av gårde.

— Gnistret fra motoren

— Det var en 48 år gammel mann som var om bord i seilbåten. Han har fortalt at han måtte hoppe i sjøen da det først gnistret fra motoren, og like etter var full fyr i båten. Mannen fikk først motorstans. Det var da han prøvde å reparere og starte motoren igjen at det tok fyr, forteller redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen.

— 48-åringen rakk ikke å ta på seg overlevningsdrakten før han hoppet i sjøen. Han ble plukket opp av Sea King-helikopteret og fraktet inn til en holme. Der fikk mannen på seg overlevningsdrakten, og ble stående mens vi heiste en redningsmann i sjøen for å lete etter flere mennesker. Observasjoner fra luften gjorde at man i nattemørket ikke følte seg sikre på hva man så. Da vi fikk snakket med 48-åringen ble det imidlertid klart at han hadde vært alene på tur.

Så brannen fra land

Det var to uavhengige personer på Herdla som meldte fra om brannen i Herdlafjorden.

— Vi fikk først uriktige opplysninger om mannens alder. Vi meldte til NTB i natt at det var en 26 år gammel mann om bord. Det viste seg at det var en av dem som meldte fra om brannen som var 26 år, redegjør Walle.

Den utbrente båten har nå sunket.

— Ifølge mannskap på redningsskøyten «Askerbæringen» skal den ligge på rundt 30 meters dyp, sier Walle.

Flammer og nødraketter

Klokken 22.48 meldte Hovedredningssentralen for Sør-Norge at det var observert flammer, røyk og nødraketter i Herdlafjorden, mer nøyaktig øst for øyen Øpso ved Holsnøy i Meland kommune.

Mayday-relay-signal var sendt ut, ifølge HRS. Det innebærer at alle båter i nærheten ble varslet og bedt om å bistå. Den første meldingen om brannen kom klokken 22.28. — Vi hadde tre helikoptre som var på vei til båtbrannen. Vi benyttet et Sea King-helikopter fra Florø ved siden av Luftambulansen fra Bergen. I tillegg hadde vi et helikopter som var på vei fra Nordsjøen med en pasient. Forsvaret og redningsselskapet rykket også til Herdlafjorden, så det manglet ikke på ressurser.

— Slik er det når vi ikke kjenner skadeomfanget. Da pøser vi på med det vi har, sier Walle.

- Var lei seg

Operasjonsleder Kjersti Eidsnes ved Hordaland politidistrikt opplyser at politiet kjørte mannen hjem i natt.

— Da var han i fin form, men lei seg for eiendelene som han hadde mistet i båtbrannen. Det er opplyst at båten var 23 fot, men det riktige er 33 fot.

Under aksjonen hadde politiet mannskaper i sving på begge sider av Herdlafjorden.

— Vi visste ikke hvor mannen ville bli brakt i land, så vi måtte forsikre oss om at vi hadde ressurser både på Askøy og Holsnøy.

- Brannslukking

Skipsfører Thor Audun Sætran på «Askerbæringen» sier at det var full fyr i båten da de ankom med redningsskøyten.

— Vi så flammer og fikk startet brannslukking. Båten hadde brent ganske lenge og hadde tatt inn masse vann. Kort tid etter at vi kom til havaristen, sank den til bunns. Det var diffuse meldinger om hvor mange som var involvert, så det ble drevet en del søk i området. Vi så blant annet politibåten og mindre båter fra Forsvaret rundt oss, samt redningshelikoptre i luften. Det var et ganske dramatisk skue.

Kaotisk

Klokken 23.12 tvitret HRS følgende:

«Båt observert i brann. En, eller flere personer observert i sjøen. Situasjon uoversiktlig. Enheter søker i området.»

Klokken 23.20 fikk BT vite at redningshelikopter var kommet frem til stedet. I samme tidsrom viste info fra nettstedet Marine Traffic at redningsskøyten «Askerbæringen» var på vei, og straks fremme. Også KNM Nordnes, et mindre fartøy fra sjøforsvaret, var på vei mot havaristen.

Klokken 23.40 meldte Hovedredningssentralen for Sør-Norge at aksjonen var avsluttet.

Publisert: