«Par mistet toget på Finse stasjon. Bestilte sjøfly til Bergen.»

– Jeg har nok historier til å skrive en hel bok, sier tidligere stasjonsmester på Finse stasjon. Les flere historier fra vinterfjellet under.

MASSE SNØ: Dette bildet er tatt av Finse stasjon onsdag formiddag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Egil Kolbjørnsen har vært stasjonsmester på Finse stasjon i over 20 år, og har opplevd mye rart på disse årene.

Han forteller om kvinner med veske og høyhælte sko som har tenkt seg opp på breen. Utenlandske turister som tror de kan gå i fjellet med joggesko, og som blir overrasket over at det er snø på Finse. Og folk som spør hvor taxisentralen er, fordi de vil ta taxi til Myrdal.

– Du har også de som ikke har gått på ski før, og som vil leie seg ski. Etter bare en halv time kommer de tilbake for å bytte skiene siden de bare går bakover, forteller han.

UVÆR: Slik kan det fort se ut på Finse stasjon om vinteren.

– Bestilte sjøfly til Bergen

Kolbjørnsen var stasjonsmester på Finse frem til stasjon ble stengt i oktober i fjor. Han er litt bekymret for hva som skal skje med alle turistene som pleier å gå av på Finse uten å sjekke om hotellet er åpent.

– Det overrasker meg at ikke folk sjekker dette på forhånd. Det er ofte kaldt og mye snø på Finse, og toget går kun tre ganger om dagen.

Han forteller at hotellet er stengt i juli og fra midten av oktober til 1. januar.

– Vi har nok avverget mange leteaksjoner. Jeg er spent på hvordan det skal gå nå, sier han.

STASJONSMESTER: Egil Kolbjørnsen har vært stasjonsmester på Finse stasjon i over 20 år.

Han glemmer heller ikke mannen som skulle imponere konen sin. Mannen hadde vært på Finse før, og ville gjerne vise henne hvor fint det var. Da han var der forrige gang, sto toget på stasjonen i 45 minutter. Det gjør det ikke lenger.

– Han og konen kom tilbake og lurte på hvor toget var blitt av. På toget var all bagasjen, og de skulle videre med Hurtigruten. Det endte med at de måtte bestille et sjøfly til 12.000 kroner for å komme seg til Bergen, sier han.

FJELL: Dyranut Fjellstova ligger ved det høyeste punktet langs Rv 7 over Hardangervidda, på 1245 moh.

Brukte postkort som kart

Operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps, Eilev Nysveen, forteller at også han har sett mye rart på sine 30 år i Røde Kors i fjellet. En episode som han husker ekstra godt, skjedde ved turisthytten på Dyranut for flere år siden.

– En ettermiddag kom det en kvinne med selskinnstøvletter, håndveske og klær som ikke er forenelig med fjellet, ut av bussen. Senere på kvelden traff jeg på henne gående i snøen to kilometer fra veien.

Operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps, Eilev Nysveen, har reddet mange folk i fjellet og ber folk sjekke ut fjellvettreglene. - De er der for å hjelpe deg, sier han.

Hun hadde stø kurs mot Hardangervidda. Det var mørkt og minus ti grader.

– Hun fortalte at hun var på vei til neste hytte. Jeg sa at hun ikke kunne gå på beina dit, og at det ble kaldere og kaldere. Da dro hun frem et postkort med et kart på forsiden, for å vise meg at det ikke var langt mellom hyttene. Hun glemte kanskje å sjekke målestokken, sier han og fortsetter:

– Jeg måtte true med lensmannen for å få henne med tilbake. Hun hadde verken mat eller penger, og fikk overnatte på en sofa på turisthytten før hun ble satt på en buss ned igjen neste dag. Siden har jeg ikke sett henne.

FIN HYTTE: Kiellandbu turisthytte ligger på toppen av Løkjedalsnuten ovenfor Fyksesund i Kvam i Hardanger.

Hyttekos på fjellet

På hyttene til Den Norske Turistforening går det mange historier om kjærestepar og andre par som blir tatt på fersken på fjellet.

– Det er nok kjærestepar som tar turen inn til våre turisthytter og tror de er alene, og som blir overrasket når det dukker opp flere senere på kvelden, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven og ler.

Hun forteller også at hyttene til Turistforeningen ofte har sovesaler, og at det ikke går an å låse dørene til soverommene.

– Det skjer nok at folk som leter etter en seng å sove i har kommet litt brått på noen som har en intim stund. Har du det for øye når du er på fjellet, anbefaler jeg folk å ta turen ut i vår vakre natur, sier hun.

– Folk må kose seg i vinterfjellet

Operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps sier at folk må kose seg i vinterfjellet, men at de må lytte til værmeldingen.

– På denne tiden av året, kan det gå fra fint til full storm på noen få timer i høyfjellet. Mildværet har også gjort vann og elver usikre, og skredfaren varierer fra dag til dag. Følg med på varsom.no, sier Nysveen.

Han forteller at folk er blitt flinkere i fjellet, men de ser også at flere legger ut på tur og tenker at de bare kan ringe etter hjelp dersom det skulle skje noe.

– Men det funker ikke sånn. Touchskjerm og minusgrader går dårlig sammen. Og så går det ut over andre som virkelig trenger hjelp.

Publisert: