Planlegger turisthytte ved Trolltunga

Turlaget planlegger å bygge en ny turisthytte med plass til 100 personer omtrent halvveis i løypen til det ekstremt populære turistmålet Trolltunga i Odda.

POPULÆRT: Turister fra inn- og utland strømmer til Trolltunga, 1100 meter over havet. Mange av dem sliter seg ut på den til sammen 22 kilometer lange tur/returen. Nå kan det bli fart i planene om en turisthytte omtrent midtveis i løypen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Nå er vi inne i en såkalt konsept- og avklaringsfase. Målet i første omgang er å avklare om vi skal bygge en turisthytte mellom Skjeggedal og Trolltunga, sier Helene Ødven, leder i Bergen og Hordaland Turlag.

De siste års eksplosive økning i turistvandringen til den spektakulære Trolltunga i Odda kommune har ført til svært mange redningsaksjoner og utallige oppdrag for Odda Røde Kors. Nå tar Bergen og Hordaland Turlag frem tidligere planer om å bygge en turisthytte i fjellområdet, men på et annet sted og i mye større skala enn forrige gang.

– Vi ser nå etter andre plasseringer enn ved den gamle og for lengst nedlagte Reinaskorsbu turisthytte. Med en ny hytte der ville man lett komme seg videre til Tyssevassbu og dermed inn i et verneområde hvor villreinen kalver. Derfor satte fylkesmannen en stopper for det i 2009, sier Helene Ødven.

Kan runde 100.000 i år

For åtte år siden var det ca. 1000 personer som besøkte det populære fjellplatået Trolltunga, i fjor var tallet rundt 80.000, kanskje runder man 100.000 i løpet av 2017-sesongen.

I fjor hadde Odda Røde Kors Hjelpekorps 40 aksjoner for å redde ned ca. 65 personer som hadde kommet i vanskeligheter mellom Skjeggedal og Trolltunga.

I GANG: Helene Ødven er daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, og jobber for tiden med planene om ny turisthytte ved Trolltunga.

– Naturbasert reiseliv er i sterk vekst overalt, og det er ingen grunn til å tro at turiststrømmen til Trolltunga vil avta i årene som kommer. En ny turisthytte på veien opp til Trolltunga vil kunne bli svært nyttig av flere årsaker, sier Ødven.

– Nevn noen av dem?

– For det første gjelder det trygghet for dem som av ulike årsaker ikke klarer å komme seg tilbake på egen hånd etter en tur til Trolltunga. En stor hytte vil kunne redusere hjelpeaksjoner til et minimum. Dessuten vil en ny turisthytte i området passe perfekt som innfallsport til det videre hytte- og rutenettet som Den Norske Turistforening, som vi er del av, har på Hardangervidda.

Les også

Politiet prøver å stoppe tyske turister som vil til Trolltunga i uværet

Floren mulig plassering

– Kan du konkretisere hvor dere har planer om å bygge den nye hytten?

– Det er akkurat den fasen vi er inne i nå, nemlig å avklare konseptet, plasseringen og finansieringen av en såpass stor turisthytte. Én mulig plassering kan være oppe ved Floren, omtrent halvveis mellom Skjeggedal og Trolltunga. Der er det også et stiskille, hvor man kan gå videre til Tyssevassbu og fortsette innover Hardangervidda.

UNIKT PLATÅ: Tungen – eller steinformasjonen – står horisontalt rett ut fra fjellet, 700 meter over Ringedalsvatnet, som ses under.

– Hvor stor planlegger dere hytten?

– Utgangspunktet vårt er en betjent turisthytte med 100 sengeplasser, og målet er å bygge i moduler, slik at kapasiteten kan utvides hvis det blir behov for det. Vi kommer til å opp- eller nedskalere konseptet alt etter hvordan finansieringen blir.

– Hva er prisen for en slik hytte?

– Ca. 50 millioner kroner hvis vi går ut fra en kapasitet på 100 gjester.

Kreves ekstern finansiering

Helene Ødven opplyser at de samarbeider med Stavanger Turistforening, som jobber med tilsvarende hytteprosjekt ved Kjerag, et populært utfartssted i Ryfylke-traktene. Ved Preikestolen er det allerede en hytte.

– Parallelt med dette jobber vi med hvordan dette kan finansieres. Jeg ser for meg at hvis vi i turlaget skal kunne drifte hytten, må den være hundre prosent finansiert utenfra, det vil si fra eksterne aktører.

Les også

Hvem skal redde selfieturistene?

NØDBU: Det er bygget en liten nødbu omtrent halvveis mellom Trolltunga og Skjeggedal.

– Hvem kan det være?

– Vi har allerede fått positive signaler fra fylkeskommunen om midler til å jobbe videre med prosjektet, og til finansieringen av selve bygget håper vi på drahjelp fra flere aktører, for eksempel fra statlige virksomheter og bedrifter som bidrar til samfunnsnyttige formål. Trolltunga har både omdømmeverdi og næringsverdi for hele regionen. Det legges igjen mye penger som følge av turiststrømmen til Trolltunga, på lik linje med Kjerag og Preikestolen.

– Vil være til stor hjelp

I planleggingsfasen vil flere instanser være inne i bildet. Foruten fylkeskommunen er det Fylkesmannen, Odda kommune, reiselivet, Innovasjon Norge, sentrale myndigheter og ikke minst Odda Røde Kors.

– Blir dette realisert, vil det være til stor hjelp folk som bommer enten på sin egen kondisjon eller utstyr, eller begge deler, sier Sverre Molven, korpsleder i Odda Røde Kors Hjelpekorps.

Det er i første rekke utslitte turister som vil kunne nyte godt av at det er en hytte langs turstien til Trolltunga, mener han.

– Skjer det skader, må vi selvsagt rykke ut, men også da kan det være godt å ha husly i nærheten.

Senest torsdag hadde turlaget møte med Odda kommune, som også viser stor vilje til å få hytteprosjektet realisert.

Publisert: