Filmet sjokkerende nestenulykke: – Jeg ble helt skjelven

Da barna forlot bussen, løp flere av dem rett ut i veien. I motsatt kjørefelt kom det en lastebil.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Jeg så hva som kom til å skje. Alt skjedde veldig fort, men da jeg oppdaget barna som løp ut i veien føltes det som om tiden stanset opp litt. Jeg ble helt skjelven, sier Tor-Bjørn Kyrkjebø.

Lastebilsjåføren fra Kyrkjebø ved Vadheim i Sogn og Fjordane beskriver nestenulykken han ble vitne til i Hallingdal i juni i år.

Han var på vei østover på riksvei 7 og hadde akkurat passert Gol da han ble liggende bak en buss. Da bussjåføren stanset for å slippe av skoleelever, løp flere av barna ut i bilveien bak bussen.

De så ikke at det kom en lastebil i motsatt retning.

LØP UT I VEIEN: Barna så ikke lastebilen bak bussen. Det endte med få centimeter fra katastrofe.

Barn løp ut i veibanen

På dashbordet i lastebilen hadde Kyrkjebø et videokamera som filmet hele hendelsen.

I videoen kan man se at flere barn går av bussen og løper i alle retninger. To av dem løper rett ut i veien.

– Det var ikke mye jeg kunne gjøre, men sto på fløyten i et forsøk på å advare ungene. Jeg håpet at de ville stoppe opp. I tillegg blinket jeg med langlysene for å varsle trafikken som kom imot, sier Kyrkjebø.

I motsatt kjørefelt, skjult bak bussen, kommer det en annet lastebil. Ett av barna stanser opp, mens en gutt fortsetter å løpe ut i veien.

– Sjåføren reagerte raskt. Han sto på bremsene, sier Kyrkjebø.

Samtidig som lastebilsjåføren bremser, svinger gutten og løp bortover veien. Det er bare noen få centimeter fra katastrofe.

FILMTE NESTENULYKKEN: – Jeg ble helt skjelven, sier Tor-Bjørn Kyrkjebø som filmet nestenulykken.

Skal snakke med bussjåføren

Kyrkjebø forteller at bussen kjørte forbi en busslomme, og heller slapp passasjerene av rundt 30 meter lenger fremme.

– Vi er fryktelig glad for at dette gikk bra, og at det ikke endte med en alvorlig ulykke, sier kommunikasjonssjef Dag Bones i Nettbuss, selskapet som kjører bussene på ruten.

Les også

Bjørn brukte fem timer på å berge vogntoget. Så stakk sjåføren av.

Verken han eller andre i selskapet har sett videoen før i dag, og kan derfor ikke si hvorfor sjåføren valgte å stanse ved en innkjørsel og ikke på en holdeplass.

– Over helgen vil vi gå gjennom hele hendelsen og snakke med sjåføren om dette, sier han.

Bones sier det kan være ulike grunner til at bussen stanset nettopp der.

– Noen steder er det langt mellom holdeplassene. Da hender det at foreldre eller skolen inngår avtaler med sjåføren om at barn blir sluppet av i nærheten av der de bor, i stedet for å gå av på et busstopp og spasere langs en trafikkert vei. Om det er tilfelle i denne saken, det vet jeg ikke, sier Bones.

– Viktig å lære opp både barn og sjåfører

– Du kjenner det godt i magen når du ser videoen. Heldigvis gikk dette bra, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Hordaland, Knut Olav Røssland Nestås.

Han sier videoen av nestenulykken viser hvor viktig det er å være påpasselig når man passerer en buss som har stanset.

– Hadde sjåføren av lastebilen sittet og grublet over noe annet, så hadde det skjedd en ulykke. Men han reagerte raskt, sier Nestås.

Han understreker at sjåfører har et særlig ansvar i områder hvor barn ferdes i trafikken. I trafikkreglene står det blant annet at sjåfører må holde tilstrekkelig liten fart eller stanse om de passerer barn i veibanen eller busser som har stanset.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor strenge disse reglene er. Barn er uforutsigbare i trafikken, og det er voksne sitt ansvar at de er trygge, sier han.

Nestås mener videoen kan brukes til å gjøre sjåfører oppmerksomme på hva som kan skje når de ferdes på veiene, men at både foreldre og skolene må ta ansvar for å lære opp barna.

– Skoler som reiser på turer bør benytte de anledningene til å snakke med barna om hvordan de skal forlate bussen, sier han.

KJENTE DET I MAGEN: – Hadde sjåføren av lastebilen sittet og grublet over noe annet, så hadde det skjedd en ulykke, sier Knut Olav Røssland Nestås fra Trygg Trafikk.

Bruker videoen i opplæring

Kyrkjebø som filmet hendelsen jobber i Transferd AS i Førde. Her har de allerede tatt videoen i bruk i forbindelse med opplæring.

– Vi viser den til sjåførene for å gjøre dem klar over at de hele tiden må ha fokus på veien. Denne videoen er en tankevekker, sier daglig leder Nils Huus i Transferd.

Nå har de delt videoen med flere i bransjen, slik at andre kan ta lærdom av den. Kyrkjebø har selv vist videoen til barnebarna sine.

– Det var det første jeg gjorde da jeg kom hjem. Jeg ville lære dem hvor viktig det er å se seg om for og ikke løpe rett ut i veien, sier han.

Han forteller at han tidligere har vært motstander av å kjøre med kamera i bilen. Men etter episoden i Hallingdal, har han det alltid på.

– Om det hadde skjedd en ulykke ville det vært et viktig bevis. Og siden det heldigvis gikk bra, så kan vi bruke den til å advare andre, sier han.

Publisert: