Tidligere skolebyråd i Bergen: Vil ha hijabforbud på barneskolen

Flere Høyre-politikere fra Hordaland ønsker hijabforbud på barneskolen. Men de fikk ikke flertall i sitt eget parti.

VIL FORBY: Bystyrepolitiker Hannah Atic er selv muslim, og går med hijab i moskeen. Hun mener det trengs et forbud mot å bruke plagget på barneskolen. Tidligere skolebyråd Jana Midelfart Hoff støtter forbudet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

En gruppering som ønsket forbud mot hijab på barneskolen skapte debatt da integreringstiltak ble diskutert på Høyres landsmøte lørdag. De fleste var enige om at små jenter som går med hijab ikke er ønskelig, men for mange ble et forbud for sterk kost.

— Vi må finne løsninger på problemet, men det må være mulig for et parti som Høyre å gjøre det uten å ty til forbud, tordnet Mudassar Kapur, som fronter partiets integreringspolitikk, fra talerstolen.

Ikke en gang når forslaget ble moderert til at barn måtte « skjermes» mot hijabbruk i barneskolen, var det til å svelge for de fleste. Til slutt måtte tilhengerne av forbud også innse at slaget var tapt, med god margin.

Skolebyråden for forbud

En av dem som gikk på talerstolen for å støtte forbud mot barnehijab var tidligere skolebyråd i Bergen, Jana Midelfart Hoff.

— Vi har bestemt at norsk skole skal være areligiøs. Da kan vi også si at hijab ikke hører hjemme der, sier hun til BT.

Et av hovedargumentene hennes er at hun mener det å gå med hijab forhindrer unge jenter å være som andre.

— Jeg ser at hijab hindrer jenter på barneskoler å være i fysisk aktivitet i friminuttene. Det er ikke lett å ta salto på en madrass eller henge opp ned i et lekestativ med en hijab. Og disse jentene er så små at de kan ikke forklare til andre hvorfor de må ha dette hodeplagget på. De er annerledes, uten at det gir noen opplagt mening, sier Hoff.

BT mener:

Les også

Nei til hijabforbud

— Seksualiserer barn

Forkjemper for forbud er også Hannah Atic, bystyremedlem for Høyre i Bergen.

— Dette er noe jeg har ment lenge. Jeg er opptatt av personlig frihet, men dette er snakk om jenter mellom 6 og 12 år. Jeg tror ikke de er i stand til å ta særlig selvstendige valg, sier hun.

Atic mener også bruk av hijab på barn bidrar til å seksualisere barna.

— Begrunnelsen i visse retninger av islam, er at kvinner skal dekke seg til for å ikke vekke lyster hos menn. Når du da sier at barn må gjøre det, er det seksualisering av dem, sier Atic.

Også Hadia Tajik er for hijabforbud:

Les også

Mener hijab bør forbys i barneskolen

Er selv muslim

Nord-Trøndelag Høyre var lokallaget som først fremmet forslaget på landsmøtet. Fra talerstolen har de møtt stor motstand, blant annet fra deres kollega i Sør-Trøndelag, Yngve Brox, som på talerstolen sa at slike forslag ofte kom fra dem som sjelden møter noen med hijab.

— Sånn sett er det verdt å merke seg at dette forslaget kommer fra Nord-Trøndelag, sa han.

Det samme kan man imidlertid ikke si om Atic. Hun er selv muslim, men har valgt å bare gå med hijab når hun er i moskeen.

— Det er et valg jeg har tatt. Bestemoren min går med hijab overalt. Moren min og søsteren min har valgt som meg og gjør ikke det, sier Atic.

MUSLIM: Høyre-politiker Hannah Atic er selv muslim. Hun mener jenter ned mot seks år ikke får et valg når foreldre ikler dem hijab.

Hun understreker at hun ikke er for et generelt hijabforbud.

— Jeg tror unge kvinner er i stand til å ta egne valg, og jeg tror at mange går med hijab fordi de selv ønsker det. Men jeg kan vanskelig se at dette gjelder små barn, sier Atic.

- Forskjell på hijab og smykke med kors

Statsminister Erna Solberg har tidligere sagt at hun irriterer seg over hijabbruk på barneskolen, men at hun ikke vil lovregulere det. Det er nettopp denne skepsisen mot et forbud som deler Høyre i saken.

— Vanligvis ville jeg vært veldig enig i at et forbud innskrenker personlig frihet. Men i denne saken ser jeg ingen andre løsninger. Jeg mener det er nødvendig for å skjerme barna, sier Atic.

Noen er også redd et hijabforbud kan ødelegge integrering for enkelte grupper, for eksempel fordi de vil holde barna vekke fra skolen. Hoff tror det også kan virke motsatt.

— For noen foreldre kan det kanskje være greit å få tydelig rammer om at skolen ikke er religiøs. Og det er ikke nødvendigvis bare hijab, sier Hoff.

- Vil dere da ha et forbud mot alle religiøse plagg og symboler?

— Man må være konsekvent og forby religiøse plagg generelt. Men jeg mener det er en vesentlig forskjell mellom det å bli ikledd et religiøst plagg, og å bære et religiøst symbol som et smykke med kors, sier Atic.

— Og hijab er spesielt fordi det går utover jenter, sier Hoff.

Mener Facebook-kampanjer mot hijab er mest til glede for vestlige kvinner:

Les også

Provosert over vestlige kvinners fordommer

Frykter muslimer blir skjøvet ut av skolen

MOT FORBUD: Peter Christian Frølich, leder for Hordaland Høyre.

Barn som går med hijab er svært problematisk, mener Peter Christian Frølich, leder for Hordaland Høyre.— Det gjør inntrykk når noen som Hannah Atic, med sin bakgrunn, er for et forbund. Og vi er alle enige om at dette er et problem. Bare signalet i det å pakke inn barn fordi de skal være sexsymbol eller noe som frister menn, fremstår som veldig fremmed fra det samfunnet vi ellers har. Jeg misliker det sterkt, sier han.

Men han mener et lovforbud er et for sterkt virkemiddel.

— Det er alt for inngripende i forhold til hvor stort problemet foreløpig er. Faren er også at man kan få en motsatt effekt, der man skyver flere muslimske barn ut av offentlig skole og inn i private skoler, eller enda verre: til hjemmeskolering. Det vil svekke integreringen, sier Frølich.

Han vil først teste mykere virkemiddel.

— Skolelederne bør ta kontakt med foreldre når slike ting oppstår, og prøve å gi dem gode grunner til at barna skal få utfolde seg i klær som ikke er til hinder for dem.

Frølich åpner imidlertid for å endre mening i fremtiden.

— Debatten kan dukke opp igjen. Et forbud kan bli nødvendig om problemet blir verre.

Hege Storhaug har skrevet bok:

Les også

Dette mener hun må gjøres for å stoppe ekstrem islam

— Vi kan ikke ha klespoliti heller

Også tidligere byrådsleder Martin Smith-Sivertsen er imot et forbud.

Stortingsrepresentant Erik Skutle sier han ønsker at foreldre lar barna velge selv om de vil gå med hijab, men er heller ikke for et forbud.

— Det er prinsipielt problematisk å forby et klesplagg. Dessuten har vi religionsfrihet i Norge, og vi må akseptere at foreldre i noen tilfeller tar beslutninger på vegne av sine barn, slik for eksempel kristne gjør med barnedåp. For mange er hijaben et viktig uttrykk for deres tro, og forbyr vi hijaben forbyr vi en del av religionen, sier han, og peker også på praktiske utfordringer:

— Hva er en hijab og hva er et skaut? Vi kan ikke ha et klespoliti som skal gå fra klasserom til klasserom heller.

Publisert: