Flere menn enn noen gang til voldtektsmottaket i Bergen

Mottaket hadde et av sine travleste år i fjor. - Jeg håper terskelen for å komme er blitt lavere, sier overlege Eivind Damsgaard.

LEDER: Overlege Eivind Damsgaard er godt fornøyd med lokalene som voldtektsmottaket har fått i nye Bergen legevakt. Han fremhever blant annet at pasienter er bedre skjermet enn tidligere.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Damsgaard er leder for voldtektsmottaket ved Bergen legevakt. Hit kommer personer som ønsker hjelp etter faktiske og mulige overgrep.

Mottaket tar imot pasienter fra hele området mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden. De fleste pasientene, tre av fire, kom i fjor fra Bergen.

Håper de «tar av» mørketall

I 2014 ble det satt en dyster rekord ved voldtektsmottaket, med flest pasienter registrert noen gang. Økningen var markant sammenlignet med de foregående årene.

Mottaket har vært i drift siden 1993.

Les også

«Han var helt svart i øynene av raseri»

Tallet for 2015 er på samme, høye nivå, opplyser Damsgaard: I fjor tok de imot 154 pasienter.

— Jeg håper høye tall de siste årene betyr at flere enn tidligere velger å oppsøke hjelp, sier overlegen.

— Altså at det er mørketallene vi «tar av». Ellers vil tallene bety flere reelle voldtekter. Og det håper jeg ikke er tilfellet, sier Damsgaard.

- Mer tabubelagt

En utvikling som blir lagt merke til ved mottaket, er at flere menn enn noensinne oppsøkte hjelp for voldtekt i 2015. Det fremgår av årstallene som nå gjennomgås og analyseres.

_Z7A0442.jpg

I fjor var det 12 menn som kom til voldtektsmottaket. Tallet har tidligere år vært helt nede i fire.— Vi tenker oss at det er mer tabubelagt for menn å oppsøke hjelp for voldtekt. Mitt håp er at økningen tyder på at det er i ferd med å endre seg, sier Damsgaard.

Les også

Bruker egen voldtekt i premiereklar film

Andre nøkkeltall for voldtektsmottaket i Bergen i fjor kan du lese i faktaboksen øverst i saken.

Sensitivt

Siden gruppen med menn fortsatt er relativt liten, synes Damsgaard det blir for sensitivt å si noe nærmere om dem. Han vil eksempelvis ikke si noe om aldersfordelingen på de 12 mennene.

Les også

- Foreldre kjente igjen barna på overgrepsbilder

Les også

Politiet vil ha mann (35) tiltalt for overfallsvoldtekt på Høyden

— Menn utgjør så liten gruppe at jeg ikke vil gå i detalj om dem. Men antallet i fjor er det høyeste vi har hatt.

Lederen for voldtektsmottaket er godt fornøyd med de nye lokalene. For to måneder siden flyttet legevakten i Bergen til Solheimsgaten ved Danmarks plass.

— De nye lokalene er mye bedre enn de vi hadde. Pasientene er mer skjermet fra andre, innerst i en gang, og rommene for gynekologi og samtaler ligger nå vegg i vegg.

Utrykningsklare

Nytt av året er også at ansvaret for voldtektsmottaket er overlatt til spesialisthelsetjenesten.

Les også

Politimann og søster anmelder sex-dømt lege

— Men foreløpig skal vi legevaktleger fortsette driften. Vi er godt innarbeidet, med et fast team av leger som går vakter. Vi kan rykke ut på voldtekter hele døgnet, så sant hendelsen har skjedd innen de tre siste dager.

Tilbudet ved mottaket oppsummerer han i tre hovedpunkter:

  • «Politiarbeid»: DNA-prøver, bilder av skader, rusmiddelprøver.
  • Medisinsk arbeid»: Smitteforebyggende hjelp, f.eks. forebyggende HIV-behandling, vaksine mot hepatitt B, forebygging av klamydia.
  • Psykososial hjelp: Pasienter kan få hjelp av Livskrisehjelpen, som er en del av legevakten.
  • Det er helt frivillig om man vil gå videre til politiet etter å ha vært hos oss, poengterer Damsgaard.
Publisert: