Audun representerer Bergen i Forsker Grand Prix

Resultatene fra forskningen hans er nesten for gode til å være sanne.

SUPERFORSKER: Stipendiat Audun Havnen skal representere Bergen i den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Onsdag kveld vant stipendiat i psykologi ved Universitet i Bergen, Audun Havnen, delfinalen i Forsker Grand Prix. Lørdag representerer han Bergen i den nasjonale finalen, og skal konkurrer mot Norges beste forskere og formidlere.

— Jeg er veldig glad og stolt, samtidig som er jeg veldig spent. Det er skrekkblandet fryd, sier han.

Havnen har forsket på hvordan man kan behandle angst og tvangslidelser, og resultatene er nesten for gode til å være sanne. En ny behandlingsmetode gjør at pasientene kan bli kvitt angsten etter bare fire dager.

— Det er mange som spør om det virkelig går an, men fire hele dager er faktisk veldig lang tid å bruke sammen med en psykolog.

SKREKKBLANDET FRYD: - Det var utrolig kjekt å få lov til å presentere noe man har jobbet med i så lang tid, sier stipendiat Audun Havnen. Her med programleder Maiken Fosen og dommere Gard Steiro, Edel O. Elvevoll og Christine Hope.

— På en måte kan en si at vi har tatt bort pausene mellom behandlingstimene, og gjort den konsentrert. Hvis vi hadde strukket tiden ut til 45-minutters timer en gang i uken, ville det blitt ganske mye, sier Havnen som også jobber som psykolog på Haukeland universitetssykehus.

40.000 har lest om angst

20. september presenterte Havnen resultatene fra forskningen i en artikkel i Bergens Tidende, sammen med veileder Gerd Kvale og postdoktor Bjarne Hansen. Siden den gang har nærmere 40.000 lest saken om hvordan de kan bli kvitt angsten på fire dager.

— Det er helt fantastisk at det er så mange som har sett saken. Det betyr at vi har nådd ut til mange, og at det er mange som kjenner seg igjen i det vi har forsket på, sier han.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil hver fjerde til femte person i befolkningen oppleve en angstlidelse i løpet av livet, mens mer enn hver tidende person til enhver tid har en angstlidelse.

— Fra naturens side er frykt kanskje den viktigste følelsen vi har fordi den varsler oss om fare. Problemet er når denne frykten tar overhånd og blir begrensende i hverdagslivet, forklarer han.

Intensiv behandling

I den nye behandlingsmetoden skal pasienter med angst og tvangslidelser få intensiv behandling over fire dager. I grupper med andre pasienter skal de konfrontere frykten, og lære å gjenkjenne de tingene man ønsker å unngå. Hvis dette ikke blir gjort på riktig måte vil man ikke se fremgang.

— Det er alltid terapeuter til stede som følger opp pasientene, og vi har fokus på tilrettelegge opplegget for hver enkelt pasient.

I løpet av fire dager med intensiv behandling skal pasienter med angst og tvangslidelser konfrontere frykten, og lære seg å takle den.

— Vi har fått utrolig gode resultater. Når vi har fulgt opp pasientene etter tre og seks måneder har vi blant annet sett at mange av de var sykemeldt hadde kommet seg tilbake i jobb, sier Havnen.

Internasjonal oppmerksomhet

Forrige uke publiserte Havnen resultatene fra forskningen i et internasjonalt tidsskrift.

— Jeg har fått mange tilbakemeldinger på resultatene, og det er utrolig kjekt å få gode tilbakemeldinger på noe som jeg har jobbet hardt med i lang tid, sier han og forteller at et godt fagmiljø i Bergen har vært avgjørende for forskningen.

— Gjennom dette forskningsprosjektet har jeg vært en del av et utrolig sterkt team. Det har vært helt avgjørende for at vi har kommet frem til de resultatene vi har, sier han.

Han berømmer også Forskningsdagene i Bergen for å sette fokus på formidling.

IMPONERTE DOMMERNE: Stipendiat Audun Havnen imponerte dommerne under delfinalen i Forsker Grand Prix i Bergen onsdag. - Han utstrålte trygghet, og var veldig flink til å presentere seg selv og forskningen sin, sier dommer Edel O. Elvevoll.

— Desverre er det sånn at mange forskere blir sittende inne på et kontor med artiklene sine, men gjennom Forskningsdagene og Forsker Grand Prix lærer man hvordan man kan formidle det man holder på med og gjør det spennende for andre, sier han.

- Høyt nivå

Dekan Edel O. Elvevoll ved fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved Universitetet i Tromsø var en av dommerne på delfinalen til Forsker Grand Prix. Hun er imponert over hvor mange flinke forskere som deltar i konkurransen.

— Det var veldig høyt nivå. Jeg ble faktisk imponert av alle deltakerne, sier hun.

Elvevoll forteller at Havnen utmerket seg spesielt fordi han utstrålte en trygghet på scenen, og leverte en god opptreden.

— Det var ikke bare resultatene som var avgjørende, men også hvordan han fortalte historien bak forskningen og presenterte seg selv, sier hun.

Havnen har allerede dratt til Oslo for å forberede seg til den nasjonale finalen, og er spent på hvordan det vil gå.

— Hvordan har du tenkt å imponere dommerne på lørdag?

— Det har jeg egentlig ikke tenkt så mye på. Det er utrolig mange flinke som deltar, samtidig har jeg en sterk historie og tydelige resultater som jeg gleder meg til å dele med enda flere, sier han.

Publisert: