Den virkelige «Martha» fra «Baby Reindeer» står frem etter hets i sosiale medier

Det har lenge versert rykter om hvem den virkelige «Martha» fra serien «Baby Reindeer» er. Torsdag stiller hun opp i det kontroversielle TV-showet til Piers Morgan. Det har fått mange til å reagere i sosiale medier.

Komiker Richard Gadd er serieskaperen av «Baby Reindeer» og spiller seg selv i serien. Jessica Gunning spiller «Martha», som er basert på en ekte person.
Publisert: Publisert:

(Aftenposten) På X skriver flere at kvinnen er i en sårbar situasjon og blir utnyttet både i serien, og nå i TV-showet til Piers Morgan.

Da serien «Baby Reindeer» ble lansert 11. april, klatret den raskt opp som den mest strømmede serien i verden. Siden da har mange latt seg engasjere og provosere.

«Baby Reindeer» handler om en mannlig komiker som blir forfulgt av «Martha», en kvinne som hevder hun er advokat i London. Historien er basert på serieskaper Richard Gadds egne opplevelser, og Gadd spiller selv hovedrollen.

I «Baby Reindeer» fremstilles «Martha» som sykelig opptatt av Gadd. Hun følger etter ham, dukker opp på forestillingene hans, venter utenfor huset og sender ham tusenvis av mail, meldinger og taleposter.

I sosiale medier har mange jaktet på og spekulert i hvem den virkelige kvinnen er.

Vurderer rettssak

For noen dager siden sto en kvinne frem under fullt navn og med bilde i flere britiske medier. Hun sier at det var hun som var den virkelige «Martha», etter at navnet hennes hadde versert i sosiale medier.

Siden «Baby Reindeer» ble lansert, har kvinnen opplevd hets i sosiale medier og oppringninger fra fremmede som sier stygge ting, ifølge den skotske avisen Glasgow Live. Hun vurderer nå å gå til sak mot Netflix og mot Gadd. Hun sier blant annet at det ikke stemmer at hun har vært i fengsel, slik det fremstilles i serien.

Hun forteller også at hun lever i frykt og har fått dødstrusler.

– Alle spor av et normalt liv jeg hadde, er borte, sier hun til The Daily Record.

Glasgow Live har snakket med en advokat som spesialiserer seg på ærekrenkelse og personvern. Han mener hun kan ha en potensielt god sak hvis hun kan vise at seriens påstander er falske og har forårsaket betydelig skade.

Torsdag stiller hun opp i det ofte kontroversielle TV-showet til den profilerte journalisten Piers Morgan. I sosiale medier mener mange at kvinnen nå blir utnyttet på nytt.

Kikkermentalitet

Flere har kritisert Gadd for å ha laget serien på en måte som gjør henne lett gjenkjennelig, til tross for at navn og enkelte detaljer er endret. Selv har han gått ut og bedt folk om ikke å forsøke å finne ut hvem hun er i virkeligheten.

– Vær så snill, ikke spekuler på hvem noen av de ekte menneskene kan være. Det er ikke poenget med serien, skrev Gadd på Instagram.

Flere har stilt spørsmål ved hvorfor det må spesifiseres at det er en sann historie og startet en debatt om kikkermentaliteten i true crime-sjangeren.

Les også

Netflix-suksessen «Baby Reindeer» knuser myter om overgrep

Les også

Netflix-suksessen «Baby Reindeer» møter kraftig motbør: – Farlig

Publisert: