Kaizers Orchestra til Bergenfest

De har solgt over 80.000 billetter over hele Norge. Nå skal de avslutte torsdagen under Bergenfest 2024.

Janove Ottesen og resten av Kaizers Orchestra da de tok farvel med Bergen i 2013, foran et stappfullt Koengen.
Publisert: Publisert:

Det melder Bergenfest i en pressemelding. Bandet fra Stavanger solgte 82.000 billetter på 14 minutter til sin omfattende norgesturné denne høsten. Blant annet skal de spille 14 konserter i Bergen.

Billettene til de seks første konsertene på USF Verftet ble revet bort i fjor høst.

Så ble det lagt ut åtte ekstrakonserter. De forsvant like raskt.

Kaizers skal holde 56 konserter før jul. Nå annonserer de sommerens festivaljobber.

Tok farvel med Bergen i 2013

Nå er det klart at de returnerer til byen der de møttes på 2000-tallet for å avslutte torsdagen under Bergenfest 2024.

– Nå starter Kaizers-maskineriet igjen, og da går vi «all in». Dette vil være førsteprioritet i uoverskuelig fremtid. Det blir ikke plass til noe annet, sa frontfigur Janove Ottesen til BT da de annonserte høstens konserter.

Les også

I mange år levde han et anonymt liv i Sandviken. Helt til nyheten sprakk.

Men Bergenfest blir ikke det eneste stoppestedet for bandet. 20. juli avslutter de også festivalen Malakoff i Nordfjordeid.

– For oss er dette det perfekte livebandet, uttaler festivalsjef Arnt-Ivar Naustdal i en melding.

Det var ekstatisk stemning på Koengen 31. august 2013.

Tok farvel i 2013

I slutten av august 2013 tok de farvel med Bergen foran 20.000 publikummere på Koengen. Det er fortsatt deres største enkeltkonsert noensinne.

– Vi har et tett og nært forhold til Bergen, til arrangører, spillesteder, studioer. Kaizers ble laget i bergensmiljøet, det er der bandet ble satt sammen og spilte seg inn, sa Ottesen.

Den gangen lovet de hverandre to ting: Frontfigur Janove Ottesen skulle ikke spille Kaizers-låter når han gikk solo. Samtidig skulle de si nei til alle tilbud om konserter og festivaler, uansett hvor store honorarene var.

Men i fjor høst begynte ryktene å svirre om at bandet var på vei tilbake etter en ti år lang pause. 1. september i år gikk startskuddet for konsertmaratonet som skal vare helt frem til og med lille julaften.

Med unntak av ett album, er alle Kaizers-platene spilt inn i Bergen. Her tester pianist Helge Risa tangentene i Duper Studio i 2010.

– En hemmelig skatt

I november i fjor fortalte Ottesen til BT at comebacket hadde vært planlagt i tre år. Bandet hadde ikke øvd en eneste gang side de ga seg ti år tidligere, og Ottesen hadde, som avtalt, ikke rørt en Kaizers-låt.

En av bandets første konserter var på Ricks i Bergen i mars 2000. Oljefatet ble et varemerke for gjengen fra Stavanger.

På spørsmål fra BT om han angret på at de stoppet i 2013, svarte han kontant nei.

– Det var veldig god stemning i bandet, men vi ville gi oss på topp. Det var mye annet vi ønsket å gjøre i livet, og med familiene, med egne prosjekter. Men Kaizers har alltid føltes som bandet mitt, som en hemmelig skatt jeg har voktet på, sier Ottesen.

Publisert: