Dette kontoret kan snart bli revet, selv om ingen vil det

Bergensserien «Aber Bergen» kan bli avlyst av TV3 etter én sesong fordi TV 2 legger opp til seerkonkurranse med påkostede «Frikjent 2».

KULISSE: Regissør Ole Endresen i kontorlandskapet til Aber Bergen, som er bygget opp i et industribygg på Askøy. Nå kan alt bli revet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Det at TV 2 nå aktivt går inn og motprogrammerer vår dramasatsing, er destruktivt for all norsk drama. Oppnår ikke «Aber Bergen» de seertallene som forsvarer investeringen, blir det dessverre ingen sesong to, sier programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø.

Davids kamp mot Goliat

I forrige uke ble det kjent at høstens store seriesatsing på TV 2, «Frikjent 2», får premiere torsdag 28. oktober, omtrent på samme tidspunkt som «Aber Bergen» vises på TV3.

Dette er i utgangspunktet Davis kamp mot Goliat.

Første sesong av «Frikjent», som ble vist om mandagene, hadde cirka 800.000 seere. Årets sesong, på åtte episoder, har et budsjett på 60 millioner kroner. Det er 40 millioner kroner mer enn budsjettet til «Aber Bergen», som har hatt en Total Screen Rating (TSR) 223.000 på de tre første episodene. Det inkluderer de som ser direkte, opptak, repriser og web (strømming).

Dette har også en filmpolitisk side. «Aber Bergen» er i sin helhet spilt inn i Bergen og på Askøy, der et stort studio er bygget i en industrifabrikk. 15 millioner kroner er direkte lagt igjen i Bergen. Og bergensprodusent ITV Productions engasjerte cirka 50 filmarbeidere fra Hordaland, som har fått jobbe tett på og med dramasatsingen.

ADVOKATER: Lykke Kristine Moen, Line Verndal, Torgny Gerhard Aanderaa og Ellen Dorrit Pedersen i kulissene på Askøy under innspillingen av «Aber Bergen».
Les også

Her bygger de filmindustri på Askøy

– Fantastisk å spille inn i Bergen

– Det har vært fantastisk å spille inn denne serien i Bergen. Mengden av dyktige mennesker både foran og bak kamera, har vært slående. «Aber Bergen» er blitt så bra nettopp fordi vi spilte den inn i Bergen, slår programdirektøren i TV3 fast.

«Frikjent 2» foregår i en bygd innerst i Sognefjorden, men foruten 14 innspillingsdager i Årdalstangen og på Lærdalsøyri for å få de vakre oversiktsbildene og riktige eksteriørscener, er det aller meste spilt inn i Asker utenfor Oslo, med østlandsstab.

Manuset til sesong to av «Aber Bergen» er skrevet, og ITV har fremdeles studioet intakt på Askøy, men den leiekontrakten går snart ut. I tillegg ønsker både stab og skuespillere, inkludert Odd-Magnus Williamson og Ellen Dorrit Pettersen, å spille inn en ny sesong i Bergen.

HJERTET I BERGEN: – Jeg la igjen hjertet mitt i Bergen under innspillingen, sa Odd-Magnus Williamson til BT. Her fra Hotel Ørnen, en viktig kulisse i filmen.

– Snakker med NRK

TV3 peker på at det har vært en «gentleman’s agreement» blant norske TV-kanaler ikke å la norsk drama konkurrere mot hverandre på sendeskjemaet. Jan Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, bekrefter dette – i hvert fall i forhold til NRK.

– Vi har en god dialog med NRK om dette, siden vi begge er betydelige leverandører av norsk drama. Vi skulle selvfølgelig ønsket samme dialog med TV3 på et tidligere tidspunkt, sier Dahl, som på ingen måte mener at TV 2 har tråkket feil i denne saken.

FRIKJENT: Regissør Geir Henning Hopland fra Bergen og hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch under innspillingen av «Frikjent»

– Premieren på «Frikjent 2» var klar internt for ti måneder siden. Når vi noen uker før premiere på «Aber Bergen» så at de hadde valgt samme tidspunkt, varslet vi dem. Ja, vi hadde stor suksess med «Frikjent» om mandagene i sesong én, men på grunn av helheten i høst ønsket vi å flytte til torsdag. Det har tidligere vist seg å være en god og innarbeidet dramadag for TV 2, sier Dahl.

Han undrer seg over at TV3 går såpass hardt ut i denne saken. Og vil i hvert fall ikke ta skylden for at en sesong to av «Aber Bergen» eventuelt blir avblåst.

– TV3 har betydelig informasjon om seertallene allerede. Og det lenge før konkurransen mot «Frikjent 2», sier Dahl.

Avgjørelse tas etter sesongen

For begge kanalene er den lineære seingen, på torsdagene, svært viktig – både i forhold til reklamekroner og for å lokke inn potensielle seere til de andre visningsflatene.

– Hvis «Frikjent 2» blir lagt direkte mot «Aber Bergen» kan dette ta viktige lineære seere fra TV3, som vil være utslagsgivende når vi vurderer en ny sesong, sier TV-direktøren Andreas Bakka Hjertø.

Han vil ikke si hvor mange seere «Aber Bergen» må ha før de gir grønt lys.

– Foreløpig er vi fornøyd. Det blir en totalvurdering når sesongen er ferdig, sier Hjertø.

– Skuffende hvis serien blir stoppet

Mediefondet Zefyr AS i Bergen (tidligere Fuzz) har investert penger i både «Aber Bergen» (én million) og «Frikjent 2» (600.000). Daglig leder Lars L. Marøy mener begge prosjektene er relevante for å bygge opp film- og TV-bransjen på Vestlandet.

– «Aber Bergen» er likevel i en egen liga. De har lokal produsent, alt spilles inn i regionen, og det brukes mye lokal stab og skuespillere. Med «Frikjent 2» var det viktig å forankre nok innspillingsdager i Årdal, også for å gi en god eksponering av Sogn og Fjordane på TV.

– Hva synes du om krangelen mellom TV 2 og TV3 om sendetidspunkt?

– Det er jo litt komisk at Zefyr her konkurrer med seg selv. Det er selvsagt beklagelig at to dramaproduksjoner fra Vestlandet vises samtidig. Her burde man funnet ulike dager. Vi gikk inn i «Aber Bergen» fordi vi håpet på flere sesonger. Det vil være skuffende, en nedtur, hvis sesong to blir avblåst. Filmmiljøet i Bergen trenger en serie som ruller og går, sier Marøy.

Publisert: