Jahn Teigen er død

Artisten Jahn Teigen er død, 70 år gammel. – Han var min norske superhelt, sier Tor Endresen.

Jahn Teigen på Rockefeller i Oslo i 2005.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jahn Teigen bodde de siste årene på Klockargården i Ingelstorp utenfor Ystad i Sverige.

Han flyttet dit i 2008 og levde et tilbaketrukket liv på gården. Han døde på sykehus i Ystad mandag kveld.

Familien i sorg

Teigen etterlater seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med Anita Skorgan.

Manager Trond Lie sier til NTB at familien er i sorg og at de ikke ønsker å kommentere dødsfallet.

Jahn Teigen ble født 27. september 1949 i Tønsberg og startet sin lange karriere på 1960-tallet, men fikk sitt store gjennombrudd som soloartist i Melodi Grand Prix i 1978. Da vant han den norske finalen med «Mil etter mil».

På 1970-tallet var Jahn Teigen frontfigur i bandet Popol Vuh, og det var slik han ble Tor Endresens store helt. Her ser vi Teigen på scenen i Holmenkollen i 1974.

– Min norske superhelt

En som ble kjent med Jahn Teigen, blant annet gjennom Melodi Grand Prix, er artist Tor Endresen. Det var imidlertid som frontfigur i bandet Popol Vuh på 70-tallet at Teigen ble Endresens store helt.

– Jeg ble introdusert for bandet på gymnaset på slutten av 70-tallet. Stemmen hans, sammen med bandets symfoniske rock, hypnotiserte meg fullstendig. Teigen var min norske superhelt, sier Endresen til BT.

– En trist dag for hele Norge

Endresen mener at Teigen ble selve rollemodellen for det å være en artist i Norge på 70- og 80-tallet.

– Han hadde så mange strenger å spille på. Han hadde en fantastisk stemme, men han var også en stor entertainer. Ingen kunne gjøre «silly walks» som ham. Jeg har aldri vært så starstruck som da jeg møtte Jahn Teigen første gang. Siden møttes vi mange ganger gjennom ulike arrangementer, og vi har hatt mange fine samtaler, sier en preget Tor Endresen.

Jahn Teigen på scenen i Grieghallen under jubileumsfeiringen til TV 2 i 2002.

Trommeslager Magne Lunde fra Bergen har kjent Jahn Teigen i 50 år.

– Dette er en trist dag for hele Norge. Det kommer aldri en ny Jahn Teigen, sier han.

Lunde og Teigen turnerte sammen og spilte inn tre plater på 80-tallet.

– Det var en tid full av liv, spillopper og mye humor. En tid som aldri kommer tilbake, men som jeg ofte tenker på. På 80-tallet var Jahn mer kjent enn kongen, sier han.

– Største pop- og rockestjernen gjennom tidene

Sist Lunde møtte Teigen var i 2012 – da Lunde mottok Kongens fortjenstmedalje i Oslo.

– Vi tok et par øl og mimret over gamle dager. Jeg kan fremdeles høre latteren hans. Han hadde en veldig varm latter.

Lunde beskriver Teigen som den største norske pop- og rockestjernen gjennom tidene.

– Han var en varm person og hadde den største stemmen som noen gang har gått i to sko i dette landet. Han var også en gjøgler, full av humor og hoppet og spratt på scenen. Det har ennå ikke gått helt opp for meg at han er borte, sier han.

Jahn Teigen på utstillingen «Teigens tivoli» på Rockheim i 2012, der han ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

– Ingen andre har hatt den allsidigheten som artist

Musikkjournalist og rockeekspert Bård Ose husker Teigen som en artist som alltid ga alt i alle prosjektene sine.

– Det er ingen andre norske popartister som har hatt den allsidigheten som Jahn Teigen hadde. Han hadde evnen til å imponere i nesten alt han gjorde, fra humor med Prima Vera til de mest seriøse prosjekter. Han var alltid seriøs og opptatt av det han skulle formidle. Alt skulle være veldig bra, selv om det var humor, sier han.

En av Oses fremste minner av artisten er fra da han jobbet i NRKs tv-program «Absolutt Norsk» med Rune Larsen. Der var Jahn Teigen gjest for nesten 20 år siden.

– Jeg husker ham som en veldig tålmodig og sympatisk person. I store flokker trakk han seg litt tilbake, men hvis vi var to og to så var han veldig hyggelig og pratsom. Det er slik jeg husker ham, sier Ose.

Pop- og komigruppe Prima Vera i Byparken. Fra v. Tom Mathisen, Herodes Falsk og Jahn Teigen.

– Vi var ordentlige kamerater

Teigen var en gjenganger i Melodi Grand Prix, i 1976 ikledd skjelettdrakt.

«Crazy» humor ble det mer av i gruppen Prima Vera, der Teigen sammen med Herodes Falsk og Tom Mathisen ga ut en rekke album, blant dem kjempesuksessen «Brakara» i 1978.

Teigen samarbeidet tett med Herodes Falsk. Da han i 1975 ga ut sin første av mange soloplater var det med tekster av Herodes Falsk og tittelen «Teigen synger Falsk».

Jahn Teigen i en kopi av skjelettdrakten som ble hans varemerke etter Melodi Grand Prix i 1976.

– Humøret på topp

– Takk for alt, Jahn! For all moro, sanger og sketsjer vi laget sammen – og for at vi var ordentlige kamerater, skriver komikeren Kim Bård Hansen, bedre kjent som Herodes Falsk på Facebook.

For en tid tilbake besøkte Mathisen og Falsk Teigen på Klockaregården i Skåne i Sør-Sverige, der han bodde de siste 13 årene av livet.

– Han hadde en utrolig hukommelse og husket mye av det vi hadde glemt. Humøret var også på topp, og han hadde fortsatt mye han ønsket å gjøre, forteller Mathisen.

Millioner av plater

Med låter som «Optimist», «Det vakreste som fins» og «Min første kjærlighet» har Jahn Teigen solgt flere millioner plater, og tildelt hedersprisen under Spellemann-utdelingen to ganger.

– Jahn Teigen har i perioder holdt en hel bransje i live. Han har vært tro mot populæruttrykket, og helt siden 60-tallet har han levert låter som i dag er å betrakte som folkeeie, sa Tore Hansen på vegne av Norsk Artistforbund da Teigen fikk Artistforbundets ærespris.

– Nå er det på tide at pop blir stuerent. Jeg håper slike priser som dette kan være til hjelp, var budskapet fra Teigen da han fikk æresprisen i 2002.

Blomster og lys ble lagt ned ved statuen av Jahn Teigen i Tønsberg.

Statue i hjembyen

I 2010 ble Teigen slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2012 ble han innlemmet i Rockheims Hall of Fame. Samme år sto en statue av ham ferdig i hjembyen Tønsberg.

I 1984 giftet han seg med Anita Skorgan. Samme år fikk de datteren Sara, som ble en av 1980-tallets mest omtalte babyer.

Ekteskapet varte bare i fire år, men de to forble gode venner, og i 2009 gjorde de braksuksess med showet «Jahn Teigen fra Tønsberg».

Med i flere musikaler

Teigen medvirket også i flere musikaler, blant annet «Rocky Horror Show», «Fantomets glade bryllup» og «Fisle Narrepanne i Tyrol». De to siste var han også med å skrive.

– Han er en ikonisk artist. Det finnes ikke mange som både er likt av progfolk og bestemor på Løten som synger med på «Det vakreste som fins», konstaterte Christer Falck i plateselskapet C+C Records i forbindelse med Teigens 70-årsdag i september.

Falck varslet samtidig utgivelse av en samleboks med alle Teigens soloplater, som trolig kan ventes i april.

Ville skape glede

Teigen slapp selv låten «Ikke som alle andre» på bursdagen, skrevet sammen med vennen Øystein Wiik.

Han skrev også manuset til musikalen «Optimist», som sist høst gikk for fulle hus i Oslo.

Jahn Teigen har gjennom sin karriere friskt blandet sjangere og krysset grenser, og ikke vært lett å sette i bås.

Selv oppsummerte han det slik etter å ha vandret rundt i sitt eget liv, i utstillingslokalene på rockemuseet Rockheim i Trondheim i 2012:

– Jeg er vel en slags entertainer. Men drivkraften har hele tiden vært å bruke det jeg kan til å skape glede.

  • Hør BTs kulturpodkast:
Publisert: