Truls havnet i krasj med politiet: – Jeg tror han rett og slett ikke så meg

Truls Hesjedal (55) var på vei hjem for å se fotball. Så kom en politibil på utrykning.

Krysset i Bergen sentrum der kollisjonen skjedde. Privatbilen er den med åpen bakdør.
Publisert: Publisert:

Han hadde akkurat satt av datteren i sentrum. Nå skulle Hesjedal hjem til Fyllingsdalen i Bergen og en fotballkamp på TV. I bilen satt sønnen og samboeren.

Han kjørte opp Foreningsgaten og skulle videre gjennom Vaskerelven. Men de kom aldri forbi krysset.

– Det var bare «bang!». Jeg skjønte ikke hva som traff meg, og jeg skjønner ikke hva han har tenkt på i det hele tatt, sier Hesjedal.

– Smalt i samme sekund

Den sivile politibilen kjørte utrykning med blålys og sirener, og den kjørte på rødt, ifølge Vest politidistrikt.

– Det var veldig traumatisk, og vi havnet vel litt i sjokk alle tre. Min samboer gren og var helt i sjokk. Hun trodde vi var alvorlig skadet, sier 55-åringen.

Her står Truls Hesjedal (helt til v.) etter kollisjonen. Samboeren satt til høyre i baksetet, sønnen i passasjersetet, forteller han.

Han verken så eller hørte noe før smellen, hevder han. Hesjedal erindrer at sønnen sa «Stopp!» rett før og at han sto på bremsen. Ifølge ham smalt det i samme sekund.

– Jeg har tenkt og tenkt. Men det var ikke sirener på den bilen der, mener han.

Førerne gitt mistenkt-status

Spesialenheten for politisaker skal etterforske saken. Hesjedal var redd den ville bli henlagt.

– I mine øyne er det tilfeldig at ingen ble skadet eller drept. En tiendedel før og de hadde blåst rett i siden på oss. Vi kunne vært «gone» eller hardt skadet.

Kollisjonen skjedde søndag 10. mars i år. Ifølge Thomas Arntsen i SpesialenhetenSpesialenhetenUavhengig organisasjon. Har som oppgave å etterforske saker der det er spørsmål om ansatte i politi eller påtalemyndighet har gjort noe straffbart i tjenesten. Kilde: Spesialenhetens hjemmeside fikk etterforsknings­avdelingen saken sist uke. Der er Arntsen påtalefaglig etterforsknings­leder. Mandag opplyste han at de ikke har fått påbegynt etterforskningen ennå – og at begge førerne er gitt status som mistenkt.

– Noe som er ganske normalt i trafikksaker av denne typen hvor årsaken må avklares nærmere, skriver Arntsen i en e-post.

Venter på ny bil

Truls Hesjedal sier det etter forholdene går bra med ham, sønnen og samboeren. Alle var innom legevakten. Politifolkene ble ikke skadet, har Vest politidistrikt opplyst.

Ifølge Hesjedal fikk bilen hans en skadetakst på godt over 300.000 kroner.

– Forsikringen sa den må kondemneres. Jeg har fått erstatning. Nå må jeg bare vente på den nye bilen jeg har bestilt.

Fyllingsdølen regner med at politiet får all skyld. Han sier han var rolig på vei over krysset, på grønt og i anslagsvis 25 km/t. Han mener han umulig kunne se politibilen.

– Etter kollisjonen kom politimannen ut, spurte hvordan det gikk, sa han la seg flat og at det var hans feil, hevder Hesjedal.

Alle nødetatene rykket ut. Her står den sivile politibilen nærmest.

– Hundre ganger

Hesjedal sier det også kom personer bort til ham og sa de kunne vitne på at det ikke var hans feil. Han vet ikke hvem de er.

55-åringen reagerer på at han er gitt status som mistenkt.

– I hodet mitt har jeg tenkt gjennom det hundre ganger. Men jeg kommer ikke på noe jeg kunne gjort annerledes, sier Hesjedal.

– Jeg tror han rett og slett ikke så meg, eller at han så meg for seint. Jeg tror han må ha hatt ganske høy hastighet.

Henviser til Spesialenheten

Oppfølgingen fra politiet mener han har vært «veldig dårlig».

– Jeg har ikke hørt noe fra Vest politidistrikt eller noen, absolutt ingenting. Heller ikke en telefon om hvordan det går med oss, hevder han.

Hesjedal undres også over at utrykningen ifølge politiet gjaldt en mann med demens som hadde stukket av fra et sykehjem.

– Jeg fikk litt sjokk da jeg leste at det var det de rykket ut for.

  • I faktarammen under kan du lese hvilke regler som gjelder.

BT har prøvd å få kontakt med føreren av politibilen gjennom Vest politidistrikt og fagforeningen. Politidistriktet har også fått en rekke andre spørsmål, både om hendelsen og oppfølgingen av Hesjedal, men ønsker ikke å svare på noe. De henviser alle spørsmål videre til Spesialenheten.

Politiets Fellesforbund Vest opplyser at de har tilbudt juridisk bistand og at bilføreren ikke ønsker å uttale seg fordi saken er til behandling hos Spesialenheten.

Saken etterforskes etter veitrafikklovens paragraf 3, og Spesialenheten regner med å være ferdige før sommeren.

Publisert: