Landesorg i Bangladesh etter at 20 utlendinger ble drept i terror

Statsministeren i Bangladesh, Sheikh Hasina, erklærer to dager landesorg etter den blodige terroraksjonen i hovedstaden Dhaka.

DREPT: 20 utlendinger ble drept i terroraksjonen mot restauranten i Dhaka.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Rundt 20 utenlandske restaurantgjester ble drept i terroraksjonen i Bangladesh, som IS hevder å stå bak. Minst 16 av ofrene var fra Italia og Japan.

Ofrene ble holdt som gisler på en restaurant i hovedstaden Dhaka etter at minst seks gjerningsmenn gikk til angrep fredag kveld. Spesialstyrker gikk lørdag morgen til aksjon og stormet lokalene.

Les også:

Les også

Angriperne drept etter gisseldrama

Hæren opplyste at 20 gisler – alle utlendinger – ble funnet drept inne i restauranten.

– De fleste var brutalt hogd til døde med skarpe våpen, sa brigadegeneral Nayeem Ashfaq Chowdhury under en pressekonferanse i Dhaka.

Drepte studenter

Italias regjering bekrefter at ni døde italienere er identifisert, mens en landsmann fortsatt var savnet.

– Italia er som en familie som har lidd et smertefullt tap, sier statsminister Matteo Renzi.

SLEKTNING: Johura Begum viser frem et foto av sin svigerbror Saidul Islam, som jobber på den angrepne restauranten. Islam er savnet.

De italienske landslagsspillerne spilte med svarte sørgebånd i lørdagens kvartfinale mot Tyskland i fotball-EM. Bangladesh har erklært to dager landesorg etter terroren. Sju japanere ble drept, bekrefter japanske myndigheter. Også en 18 år gammel indisk student ble drept. Han studerte ved Berkeley-universitetet i California, men var på i Dhaka for å besøket faren som jobber som forretningsmann i Bangladesh.

Blant ofrene var også to studenter ved Emory University i den amerikanske delstaten Georgia, opplyser lærestedet. En av dem kom fra Dhaka, den andre fra Miami.

– Vi kan bekrefte at en amerikansk statsborger var blant dem som på meningsløst vis ble drept i dette angrepet, sier talsmann John Kirby i amerikansk UD.

– Grusom kveld

Seks gjerningsmenn ble drept da soldatene gikk til aksjon mot restauranten. 13 gisler overlevde og ble reddet, og én gjerningsmann ble pågrepet i live.

MINNEMARKERING: Folk i Kolkata (tidligere Calcutta), den nærmeste nabo-storbyen til Dhaka, markerte ofrene lørdag.

To politifolk er blitt drept, og en rekke andre medlemmer av sikkerhetsstyrkene er blitt såret.

Dramaet begynte da gjerningsmennene stormet inn i restauranten og tok gisler kvelden før. Restauranten Holey Artisan Bakery ligger i bydelen Gushan og er populær blant utlendinger, diplomater og bangladeshiske middelklassefamilier.

– Det var en grusom kveld, sier Diego Rossini, en argentinsk kokk som klarte å flykte fra bygningen.

– Jeg kjente kuler som passerte like ved meg, og en redsel som jeg aldri før har opplevd, forteller Rossini til argentinsk TV.

– Har ingen religion

Både Nordic Club, der folk fra nordiske land ofte møtes, og Qatars ambassade ligger rett ved restauranten. Utenriksdepartementet i Oslo opplyser til NTB at de ikke har opplysninger som tyder på at nordmenn er blitt rammet.

Ekstremistgruppa IS har påtatt seg ansvaret for terroraksjonen, men om angrepet virkelig ble styrt av IS-ledelsen i Syria, er uklart.

– Hva slags muslimer er disse folkene? De har ikke noen religion, sa Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina i en TV-sendt tale lørdag.

AKSJON: Sikkerhetsstyrkene grep inn lørdag morgen.

Faren til en bangladeshisk forretningsmann som ble reddet ut av restauranten sammen med familien sin, sier gjerningsmennene ba gislene sitere vers fra Koranen.

– De som gjorde det ble spart, forteller Resaul Karim til nyhetsbyrået AP.

Skuddveksling

En fotograf i Dhaka fortalte ved 7.30-tiden lokal tid lørdag at han kunne høre en kraftig skuddveksling idet spesialstyrkene slo til mot restauranten, over ti timer etter at gislene ble tatt.

Noe senere ble det opplyst at aksjonen var over, og at gjerningsmennene var uskadeliggjort.

Bangladeshisk islam har tradisjonelt vært moderat, men det har de siste årene vært en rekke drap på ikke-muslimer som islamistiske ekstremister har fått skylden for.Både hinduer, kristne, ateister og homofile er blitt rammet av angrepene.

Publisert: