Mange drept i selvmordsangrep på flyplass i Istanbul

41 personer er bekreftet drept i minst to selvmordsangrep på flyplassen i Istanbul i Tyrkia. 239 personer skal være såret.

ANGREP: Sikkerhetsvakter sperrer av område ved flyplassen i Istanbul etter at ti personer skal være drept og minst 40 skadet i selvmordsangrep.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Siste kl. 14: NTB melder at det samlede tallet på drepte i Istanbul-angrepet steg onsdag ettermiddag til minst 41, ifølge byens guvernør. Minst 13 av disse var utlendinger. I tillegg er tallet på sårede steget til 239 etter det som skal ha vært tre selvmordsbomber på Tyrkias største flyplass tirsdag kveld.

Det var i 21-tiden tirsdag kveld at de første meldingene om angrepet kom.

Ved 2-tiden natt til onsdag norsk tid opplyste Tyrkias statsminister Binali Yildirim at 36 personer er bekreftet drept i angrepet. Det er ventet at dødstallet vil stige til nærmere 50, opplyser en tjenestemann i Tyrkias regjering til nyhetsbyrået AP.

Ifølge justisminister Bekir Bozdag er 147 mennesker såret etter angrepet. Flere av dem skal ha alvorlige skader.

To politimenn er blant dem som mistet livet i angrepet mot flyplassen. Også utenlandske borgere er drept, ifølge tyske og tyrkiske medier.

Angrepet skjedde ved terminalen for internasjonale avganger, melder CNN. Alle avganger fra flyplassen er kansellert tirsdag kveld.

Flyplassen Atatürk er Tyrkias største flyplass.

— To selvmordsbomber

Istanbul-guvernør Vasip Sahin sier at det var tre selvmordsbombere som sto bak angrepene, melder nyhetsbyrået AP.

Justisminister Bekir Bozdag sier at den første angriperen begynte å skyte med en Kalasjnikov maskingevær, og så detonerte seg selv ved inngangen til flyplassen.

En bombe skal ha blitt utløst på fortauet utenfor terminalen, en annen ved en sikkerhetssjekk ved inngangen til flyplassen. Ingen bomber skal ha eksplodert inne i selve flyplassen, i følge ministeren.

Politiet skal ha avfyrt skudd mot mistenkte personer i nærheten av utenriksterminalen.

Ingen nordmenn skal være rammet

Tyrkia er et populært reisemål for nordmenn. UD tar forbehold fordi situasjonen fortsatt er uoversiktlig, men at det ikke skal være nordmenn blant de rammede.

– På det nåværende tidspunkt har vi ingen indikasjoner på at nordmenn skal være rammet, men vi kan ikke utelukke det, sier Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere til å forholde seg til tyrkiske myndigheters håndtering av situasjonen og følge deres anvisninger. Nordmenn som har behov for hjelp, kan henvende seg til ambassaden i Ankara.

Det offisielle reiserådet for Tyrkia er ikke endret. UD fraråder reiser til grenseområdene mot Syria og ber reisende om å være forsiktige i provinsene i sørøst-Tyrkia.

Flyplassen åpnet igjen

NTB meldte tidlig onsdag at Atatürk flyplass åpnet for avreiser i 09-tiden onsdag morgen. Flyplassen åpnet tidlig for at fly kunne lande. Allerede et par timer etter selvmordsangrepet var trafikken ved en av verdens travleste flyplasser i gang igjen.

Det er mange forsinkelser etter at flygninger umiddelbart etter angrepet ble kansellert eller utsatt. Et fly fra Istanbul til Oslo med Turkish Airlines, som skulle reist klokken 07.20, ble utsatt i flere timer. Det landet først tre timer etter planlagt ankomsttidspunkt.

Ravet rundt

Det oppsto tendenser til panikk da hundrevis av passasjerer evakuerte terminalbygningen etter eksplosjonene.

Turistene Paul og Susie Roos fra Sør-Afrika var på vei opp rulletrappen til avgangshallen da de hørte de første smellene.

— Vi så en mann som ravet rundt med et våpen i hånden. Han var kledd i svart, forteller Paul Roos.

Ambulanser og politibiler kom raskt til flyplassen, og øyenvitner forteller til CNN Turk at også taxier som sto utenfor flyplassen, gikk i gang med å frakte et stort antall mennesker til sykehus.

Sikkerhetskontrollen

Nyhetsbyrådet Reuters melder at selvmordsbomberne detonerte eksplosivene før sikkerhetskontrollen på flyplassen. Trolig skal dette ha vært den første sikkerhetskontrollen, som befinner seg ved inngangen til terminalbygningen.

Atatürk-flyplassen er regnet som en av verdens best bevoktede flyplasser. Sikkerheten er i høysetet etter de siste ukene og månedenes uroligheter i Istanbul og andre tyrkiske byer.

Store ødeleggelser

Bilder på sosiale medier viser det som skal være store ødeleggelser inne på flyplassen og utenfor. Tilsynelatende livløse mennesker ligger i området rundt drosjeholdeplassen like utenfor terminalbygningen.

Fjernsynsbilder viser store ødeleggelser og skadde som blir båret ut fra bygningene. Flere ambulanser er kommet til stedet.

Et vitne sier til CNN i Tyrkia at det var hørt skudd fra parkeringsplassen ved flyplassen.

— Taxier kjører skadde folk vekk fra flyplassen, sier vitnet.

Flyplassen er en av verdens største med rundt 60 millioner reisende i 2015.

Rammet av flere angrep

Tyrkia har vært rammet av flere alvorlige terrorangrep siste året.

11 personer ble drept da en kraftig bombe eksploderte i morgenrushet i Istanbul den 7. juni i år.

I mars ble 37 personer drept av en bilbombe nær et busstopp i hovedstaden Ankara.

Tyrkiske medier skal ha fått forbud mot å viderebringe bilder og fjernsynsbilder fra terroraksjonen på flyplassen tirsdag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber om «felles kamp» mot terror etter angrepet mot flyplassen i Istanbul.

— Om ikke stater, og hele menneskeheten, samler seg til felles kamp mot terrororganisasjoner, kan alt vi frykter bli virkelighet, sier Erdogan natt til onsdag.

Publisert: