Jeg er en av «skulkerne»

Minister Isaksen (H) vil vil ha strengere fraværsgrense i skolen. Da dropper jeg ut.

PRESSET UT: Den nye fraværsgrensen vil ramme psykisk syke hardest, ikke de som oppriktig skulker bare fordi de synes skole er kjedelig, skriver Eleah Sophie Fure.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Skoleåret 2016/2017 skal det innføres en fraværsgrense på minimale ti prosent. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han vil slå hardere ned på skulking. Det Isaksen ikke har tatt med i tankene er at høyt fravær ikke nødvendigvis er skulk.

Denne fraværsgrensen vil ramme psykisk syke hardest, ikke de som oppriktig skulker bare fordi de synes skole er kjedelig. For psykisk syke er det ikke bare å "ta seg sammen", og gå på skolen, slik det nå forventes av dem.

Isaksens fraværsgrense:

Les også

Vil slå ned på skulk

Enkelte jobber også mye bedre dersom de jobber hjemme. Det sosiale kan være et stort problem, og å da ha muligheten til å jobbe hjemme er svært viktig for mange. Så lenge man får med seg pensum ser jeg absolutt ingen grunn til å faktisk måtte være til stede, dersom man ikke klarer dette.

Jeg er en av disse såkalte "skulkerne." Jeg er nesten like mye vekke fra skolen som jeg er til stede. Det er flere forskjellige grunner til akkurat dette, men det er i hovedsak psykisk. Jeg har ikke ork til å gå på skole fem dager i uken, for å så gå hjem og arbeide videre med skole. Det er utrolig slitsomt å ha skolepress på skuldrene sine, og da i tillegg ha et press om å ha minst mulig fravær?

Urettferdig:

Les også

Høyt lærerfravær opprører elevene

I norsk har jeg langt over 30 prosent fravær, og likevel har jeg toppkarakterer. Det ene faget jeg har ganske lite fravær fra, er et av de fagene der karakterene mine er helt i bånn, noe som igjen viser at man ikke nødvendigvis trenger å være til stede for å kunne gjøre det bra i et fag.

Dersom fraværsgrensen innføres kan jeg like godt bare droppe ut. I år hadde jeg ti prosent allerede i midten av september, så jeg har rett og slett null mulighet til å kunne klare meg på skolen i et helt skoleår med såpass lite fravær.

Argumenter imot fraværsgrensen, hentet fra Elevorganisasjonen i Hordaland:

  • Det gir lærere verktøy for å straffe elevene.
  • Det går ut over de svake, ettersom man sannsynligvis ikke går til fastlegen og sier "halla, fikk angstanfall i dag. Kan jeg få legeerklæring?"
  • Skolesystemet er ikke tilpasset hver enkelt elev, da kan man ikke straffe elever for å jobbe hjemme.
  • Det tar knekken på symptomene, og ikke sykdommen. En fraværsgrense får kanskje flere elever til å møte opp på skolen, men man må heller finne ut hvorfor folk er mye borte. Man må styrke skolehelsetjenesten, få inn flere helsepersonell og tilpasse undervisningen i større grad.

Dette er ikke veien å gå dersom dere vil at fraværet til norske elever skal synke. Prøv heller å forbedre skolehverdagen, istedenfor å straffe dem som ikke klarer å møte opp.

Les også

Mislykket skolepolitikk

Les også

- Vil redusere frafallet på videregående skole

Eleah Sophie Fure (17)

Publisert: