Vi forventer mer av en offentlig overskuddsbedrift

Eviny bryter med takt og tone i norsk arbeidsliv.

Gunnar W. Ramsdal og Svein Davidsen har til sammen 60 års erfaring fra Bergen Lysverker og BKK - som i 2021 skiftet navn på kraftproduksjonsdelen til Eviny
  • Gunnar W. Ramsdal
    Tidligere personalsjef i BL/BKK 1986–2017
  • Svein Davidsen
    Tidligere hoved-/konserntillitsvalgt i BL/BKK 1987– 2019
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik i Eviny varslet 8. mai om at konsernet skal kutte 250 millioner kroner og som en del av dette skal bemanningen i stab og støttefunksjoner reduseres med 100 ansatte.

  • Styreleder i Eviny, Jan Erik Kjerpeseth, svarer på kritikken nederst i innlegget.

Den 7. juni fikk 100 ansatte tilbud om frivillige sluttpakker i form av tidlig pensjonering (AFP62) og frivillige oppsigelser mot noen ekstra månedslønner på vei ut. Ikke uventet har de fleste akseptert tilbudet.

Å takke nei til sluttpakke eller tidlig pensjon ville høyst trolig innebåret oppsigelse med tre måneder lønn i oppsigelsestiden.

Det er ikke nytt for konsernet å kutte kostnader og redusere bemanningen.

Det ble gjort i 1991–93 i Bergen lysverker da energiloven trådte i kraft. Da ble bemanningen redusert med cirka 90 etter en prosess med bred involvering av de ansatte og tillitsvalgte. Ingen ble sagt opp.

– Ingen kan nedbemanne og redusere så mye kostnader uten at det oppleves som krevende, sa konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik til BT 27. juni.

Ved oppkjøpene av lokale energiverk fra 1997 ble flere hundre ansatte innplassert i ny organisasjon i samarbeid med de tillitsvalgte. Det ble også gitt tilbud om førtidspensjon og sluttpakker, som alle kunne søke på. Ingen ble sagt opp.

I 2016–20 gjennomførte konsernet prosjektet BKK 2020 i samarbeid med de tillitsvalgte for å redusere kostnadene med 350 millioner kroner.

Styret avsatte midler til å gjennomføre prosjektet, og det ble gitt tilbud om gavepensjoner, sluttpakker og utdanningspakker. Målet ble nådd og feiret med kake. Ingen ble sagt opp.

Alle kostnadsreduksjonene og nedbemanningene ble oppnådd gjennom tett samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte. Vi stiller oss derfor undrende til at denne suksessoppskriften ikke benyttes denne gangen. Eviny leverer store overskudd og har offentlig eierskap.

Vi mener at vi da må kunne forvente en gjennomføring av kostnadsreduksjoner som tar hensyn til sosiale forhold, ei heller medfører at folk med livslang tjeneste i konsernet sies opp. Heller ikke påtvinges tidlig pensjonering. Eviny er en IA-bedrift. Vi mener det bør forplikte.

Byråd Per Arne Hvidsten-Larsen ønsker ikke å instruere kommunens to medlemmer i Eviny-styret.

«Skal Eviny bli drivkraften i det grønne skiftet i vår region, må vi ta på alvor at det viktigste fremover er å utvikle våre ansatte på veien», sier konsernsjefen til BT 27. juni.

For enhver bedrift er utvikling av egne ansatte svært viktig, særlig i en tid med stadige endringer. Utvikling av ansatte bør gjelde alle ansatte. Det bør være mulig innenfor en så stor organisasjon med store økonomiske muskler.

Som svar på muntlig spørsmål i bystyret 21. juni ville ikke byråden instruere kommunens to styremedlemmer. Han viste til kommunens eierskapsmelding, vedtatt i bystyret 22. februar, som sier at «Kommunen skal som eier ikke involvere seg i virksomhetens daglige drift».

Han unnlot å nevne at det samme sted også heter at «Dette skal likevel ikke være til hinder for en uformell kontakt mellom eier på den ene siden, og styre og administrasjon på den andre siden, om viktige og prinsipielle saker». Vi mener at en slik sak i høyeste grad er viktig og prinsipiell.

Det dreier seg blant annet om hvordan et byråd, som har sitt mandat fra arbeiderbevegelsen, skal stille seg til større nedbemanninger når det har mulighet til å påvirke. Kommunens tidligere politiske ledelse lyttet når fagforeningene ba om dialog.

Jan Erik Kjerpeseth er styreleder i Eviny.

Vi mener kommunens politiske ledelse ikke bør gjemme seg bak eierskapsmeldingen, men ta aktivt ansvar for å søke bedre løsninger slik at ansatte i en offentlig eid overskuddsbedrift ikke sendes ut i arbeidsledighet eller får varig svekket pensjon.

I kommunens eierprinsipp nr. 6 heter det at «Et kompetent styre skal være en viktig diskusjonspartner og støttespiller for virksomhetens ledelse. Samtidig må styret kontrollere ledelsens arbeid ut fra gitte målsettinger. Styret må derfor ha en uavhengig rolle overfor ledelsen».

Vi mener at styreleder Jan Erik Kjerpeseth, som konsernsjefens nærmeste overordnede i cirka åtte år frem til juli 2022, ikke har en slik uavhengig rolle. Han bør derfor ikke oppnevnes av det nye byrådet til en ny periode i styret.

Det som Eviny er i ferd med å gjennomføre, bryter med god takt og tone i norsk arbeidsliv. En offentlig eid overskuddsbedrift bør ikke kunne opptre slik. Det grønne skiftet er viktig, og Eviny bør bidra til det. Samtidig er det viktig å ikke glemme at konsernets primære oppgave er å produsere og levere strøm.

Jan Erik Kjerpeseth, styreleder i Eviny, svarer:

Eviny har i dag eksempelvis 30 prosent høyere kostnader innenfor stab og støtte enn sammenliknbare selskaper. Verken nettkunder, strømkunder eller andre vil betale mer for sine tjenester hos oss enn hos andre selskaper.
Behovet for å igangsette omstillingsprosessen
ble initiert av en samlet ledelse ovenfor styret i august 2022, lenge før ny konsernsjef ble ansatt. Prosessen har etter det vært grundig og løpende behandlet i styret.

Jeg vil gi ansatte, tillitsvalgte og ledelse honnør for en god jobb og et godt samarbeid i en krevende og nødvendig prosess.

I leserinnlegget påstås det at jeg som styreleder ikke har en uavhengig rolle overfor ledelsen. Fresviks tidligere stilling i Sparebanken Vest rokker ikke ved min uavhengighet som styreleder i Eviny.

Min uavhengighet er i behold med god margin, både etter aksjeloven, i
henhold til corporate governance og Evinys styreinstruks.

Jeg er videre trygg på at et godt og tillitsfullt samarbeid mellom styreleder og konsernsjef, er tjenlig både for utviklingen av Eviny og dets eiere.

Publisert: