EU er noe dritt

Hvorfor er ikke mitt Europa slik som beskrevet i den norske læreboken?

KUTTER BÅND: En avskjed til EU betyr å kutte alle bånd til det Europa vi kjenner til i dag. En avskjed til EU vil være som å skru klokken 70 år tilbake i tid, skriver Alma Botten.
  • Alma Botten
    student ved Norges Handelshøyskole NHH
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Tidlig i januar pakket jeg ryggsekken og flyttet ned til Brussel. Sekken var fylt med det jeg antok var relevant kunnskap om europeisk politikk og integrasjon. Realiteten slo meg som noe helt annet.

Det Europa jeg har oppdaget, er ikke slik som beskrevet i læreboken.

Alma Botten

Britenes Brexit sjokkerte kontinentets makthavere. Igjen står et svekket Europa. Et Europa som opplever at høyrepopulistiske ideologier mer enn tidligere har fått fotfeste blant deler av befolkningsmassen.

Flere ledende president- og statsministerkandidater maner nå til kamp mot EU. Mange heier med. Europas fremtid ligger i valgpotten. Står EU for fall?

Det er ikke slik at utfordringene Europa står ovenfor i dag bunner i ingenting. EU står ovenfor store interne utfordringer som må løses. Likevel er nok ikke en avskjed til unionen nøkkelen til fremtidig Europeisk suksess.

En avskjed til EU betyr å kutte alle bånd til det Europa vi kjenner til i dag. En avskjed til EU vil være som å skru klokken 70 år tilbake i tid. Tilbake til en tid svært få av oss tok del i og opplevde konsekvensene av. En tid bare historien kan fortelle oss om.

Les også

Vi vet ikke hva vi sier nei til

Historien bak utviklingen av dagens Europa er et tema som i svært begrenset grad inngår i norsk skolepensum. Få kjenner til de gamle krisene i europeisk historie og hvordan disse ble løst. Få kjenner historien godt nok til å vite at i de tider der populistisk politikk rådet og fikk fotfeste blant befolkningsmassen i Europa, så førte ikke det til bedre handel, til en sterkere økonomi, mer integrasjon eller mindre migrasjon. Proteksjonisme og mindre samarbeid førte ikke til bedre tider.

EU er grunnen til at vi i dag opplever den lengste fredsperioden i Europeisk historie noensinne. Selv om Norge ikke er med i EU, og kanskje heller aldri vil bli det, betyr ikke det at vi ikke er en del av Europa. Vi er en del av det europeiske samarbeidet og vi er en del av Europas historie. Faller Europa, faller vi.

Læren om EU som en forkjemper for Europeisk fredssamarbeid, integrasjon og økonomisk suksess etter andre verdenskrig, har forvitret i norske lærebøker. Konsekvensen er at vi som norske europeere sitter igjen med et inntrykk av at EU for Europa er noe dritt. Det er feil.

Publisert:
 

BT anbefaler også disse sakene